Menjava na vrhu SDH: odhaja dolgoletni kader SDS

Predsednik uprave Slovenskega državnega holdinga (SDH) Janez Žlak se po manj kot dveh letih poslavlja.

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
torek, 28. 6. 2022, 17:45


Janez Žlak
Janez Žlak
STA

Dolgoletni kader SDS se je po naših informacijah s člani nadzornega sveta SDH, ki jim predseduje Karmen Dietner, dogovoril za sporazumni odhod s položaja. Na položaju naj bi ga začasno nasledil dosedanji član uprave SDH Janez Tomšič. V upravi za zdaj ostaja še en član Peter Drobež.

Z Žlakovim odhodom so se novi koaliciji Roberta Goloba začela odpirati vrata do zamenjav kadrov SDS, ki jih je nekdanja vladajoča stranka nastavila v uprave in nadzorne svete Telekoma Slovenije, Luke Koper, Pošte Slovenije, državnih energetskih in drugih družb.

Po informacijah več virov je prejšnja vladajoča stranka, ki je doživela velik poraz na parlamentarnih volitvah in se morala umakniti z oblasti, pritiskala na Žlaka, naj se obdrži na položaju in poskuša na vse možne načine obvarovati vodstva prej omenjenih družb.

Do njegovega odstopa sicer prihaja na dan, ko je nadzorni svet SDH razpravljal o ugotovitvah revizorjev, da generalni direktor Pošte Slovenije Tomaž Kokot ni izpolnjeval enega od pogojev za imenovanje na ta položaj. Zaradi številnih informacij o spornem dogajanju razmišljali tudi o uvedbi revizije poslovanja Pošte Slovenije v obdobju, ko jo vodi Kokot. Pri tem naj bi prišlo tudi do vprašanja odgovornosti uprave SDH, ki je skoraj leto dni nemo spremljala, kako največja vladna stranka kadruje in zlorablja vpliv na Pošti Slovenije. Zdaj, ko se menja oblast, so se zbali, da bodo morali za to tudi odgovarjati. Naročili so izredno revizijo imenovanja Kokota, ki naj bi potrdila nepravilnosti.

Žlak je sicer nekdanji direktor Termoelektrarne Trbovlje, ki je bil na čelo SDH imenovan septembra 2020.

Več sledi.