Madžari prodajajo propagandni aparat SDS

Mesec dni po porazu SDS na volitvah so se iz njenih medijev začeli umikati vlagatelji iz kroga predsednika madžarske vlade Viktorja Orbana, tesnega zaveznika Janeza Janše.

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic / Vesna Vuković
torek, 31. 5. 2022, 13:45


Necenzurirano prenos
/
STA

Družba Nova obzorja, ki izdaja Demokracijo, strankarski tednik SDS, ima novega večinskega lastnika.

To je postala televizijska hiša Nova24TV, ki jo obvladujejo kadri te stranke. Nekaj več kot 65-odstotni delež v Novih obzorjih je odkupila od podjetja R-Post-R, ki je v lasti Petra Schatza, ključnega medijskega operativca Viktorja Orbana v Sloveniji. Pogodba je bila po naših informacijah podpisana prejšnji teden. Preostanek lastništva Novih obzorij zaenkrat ostaja v rokah stranke SDS.

Do umika Madžarov iz družbe prihaja natanko mesec dni po parlamentarnih volitvah, na katerih je SDS Janeza Janše doživela velik poraz. Kljub ogromnim porabljenim sredstvom, tudi z računov strankarskih medijev, se ji ni uspelo obdržati na oblasti in se seli v opozicijo. Nova koalicija pod vodstvom Roberta Goloba pa je že zahtevala parlamentarno preiskavo financiranja strankarskih medijev, predvsem z Madžarske.

Kaj je v ozadju zamenjave lastništva, še preverjamo. Po neuradnih informacijah, ki smo jih v uredništvu zbrali v zadnjih tednih, pa gre za predpripravo na prodajo celotnega propagandnega aparata SDS, ki so ga dolga leta financirali in lastniško obvladovali madžarski vlagatelji, povezani z Orbanom.

Pred nedavnimi volitvami je družba Nova obzorja izdala brezplačni izvod Demokracije. Financirala jo je z denarjem proračuna, državnih podjetij in občin.
Pred nedavnimi volitvami je družba Nova obzorja izdala brezplačni izvod Demokracije. Financirala jo je z denarjem proračuna, državnih podjetij in občin.
necenzurirano.si

Preberite še:
Nova24TV dala 40.000 evrov samo za napade na Goloba

Biščak zaposlenim: poiščite si nove službe

Nova obzorja so sicer v lanskem letu dosegla rekordne rezultate, še boljše od tistih v volilnem letu 2018. Ustvarila je skoraj 1,5 milijona evrov prihodkov od prodaje in 41 tisoč evrov dobička. Zaposlenih je bilo kar 15 ljudi, kar je največ v zgodovini.

Toda to ni bil odraz uspešnega poslovanja, saj se naklada Demokracije giblje na najnižji ravni v zgodovini. Leta 2020, ko je Janša začel svoj tretji mandat predsednika vlade, smo poročali, da v prosti prodaji prodajo manj kot 2000 izvodov tednika. V resnici ta denar prihaja iz dveh virov: iz državnih podjetij in z Madžarske.

Za to, da Nova24TV, Demokracija in drugi povezani mediji nemoteno delujejo in imajo denar za plače in druge stroške, morajo namreč Madžari vanje vsako leto vložiti na milijone evrov. Po Janševem prevzemu oblasti se jim je pridružil še en vir. Kot smo razkrili, je Telekom Slovenije začel začel plačevati televizijski hiši Nova24TV nadomestilo za distribucijo programov, ki je v primerjavi z drugimi programi nesorazmerno visoko.

Da v strankarskih medijih računajo, da tako izdatnega financiranja, kot so ga bili deležni v zadnjih dveh letih, ne bo več, priča tudi dogajanje znotraj Novih obzorij. Po naših informacijah naj bi direktor družbe in odgovorni urednik Demokracije Jože Biščak takoj po volitvah zbral zaposlene in jim svetoval, naj si poiščejo nove službe. Pred dnevi pa je obvestil javnost, da se umika z obeh položajev, uradno zaradi zdravstvenih težav.

Preberite še:
Skrivnost 12 milijonov z Madžarske za financiranje propagande SDS

Koliko madžarskega denarja je že končalo v Sloveniji?

Podjetje R-Post-R, dosedanji lastnik Novih obzorij, je imelo vsa ta leta ključno vlogo pri financiranju propagandnega aparata SDS. Gre za podjetje, namenjeno le kanaliziranju denarja v Slovenijo, leta 2018 pa tudi v Severno Makedonijo. Tam je Orbanov krog financiral kampanjo proti vstopu te države v zvezo Nato. 

Pri financiranju propagandnega aparata SDS ima ključno vlogo slovensko podjetje R-Post-R, ki ga je ustanovil Peter Schatz.
Pri financiranju propagandnega aparata SDS ima ključno vlogo slovensko podjetje R-Post-R, ki ga je ustanovil Peter Schatz.
necenzurirano.si

Samo med marcem 2017 in januarjem 2019 je od dveh madžarskih podjetij, Belfry in Ripost, prejelo skoraj osem milijonov evrov. Podjetje R-Post-R je ta denar v celoti prenakazalo medijskim podjetjem, ki jih obvladuje SDS.

Tudi po tem, ko je prišlo do zamenjave vlade, se nakazila niso nič zmanjšala. Tako v letu 2020 kot v lanskem letu je imelo podjetje R-Post-R za okoli štiri milijone evrov odhodkov. Kot smo razkrili, so bila nakazila propagandnemu aparatu SDS uradno "pokrita" z računi za oglaševanje, ki jih izstavlja Nova24TV. Toda njihova obiskanost zdaleč ne upravičuje tolikšnih zneskov.

Preberite še:
Razkrivamo: Naročniki Telekoma plačujejo televizijo SDS