Legenda slovenskega nogometa ni več v stečaju

Koliko denarja bodo dobili upniki Sebastjana Cimirotića in zakaj je lokal v poslovni stavbi WTC v Ljubljani ostal zunaj dosega njihovih rok?

Avtor: Tomaž Modic
sreda, 6. 2. 2019, 13:58


cimerotic 8_1_210
Sebastjan Cimirotič
Revija Zvezde

Sebastjan Cimirotić, nekdaj priljubljeni slovenski nogometaš, zdaj eden od vodilnih mož ljubljanske Olimpije, bo končno lahko zaživel brez dolgov.

Konec prejšnjega meseca je namreč minilo obdobje štirih let, odkar je Cimirotić razglasil osebni stečaj. Zato so na okrožnem sodišču v skladu z zakonom izdali sklep o odpustu obveznosti in mu izbrisali vse pretekle dolgove.

V začetku leta 2015, ko je bankrotiral, je imel Cimirotić za nekaj manj kot 18 tisoč evrov dolgov, večinoma do podjetja EOS KSI, ki se ukvarja z odkupom in izterjavo terjatev. Njegove terjatve je odkupilo od družbe Intesa Sanpaolo Card. Po do zdaj znanih podatkih bo več kot polovica Cimirotićevega dolga ostala nepoplačana.

Za komentar smo se obrnili na Cimirotića, njegova pojasnila bomo objavili, ko jih prejmemo.

Zaupnik Milana Mandarića v Olimpiji

Nekdanji nogometaš je sicer osebni stečaj razglasil ravno v času, ko je z Olimpijo podpisal "sanjsko pogodbo".

Po končani profesionalni nogometni karieri, ki jo je zaključil v Avstriji, se je podal v trenerske vode in se vrnil v svoj drugi dom, kakor rad opiše zmajevo gnezdo. Pridružil se je Milenku Ačimoviću, bivšemu reprezentančnemu kolegu, ki je bil tedaj športni direktor zeleno-belih.

Milan Mandarić, predsednik Olimpije
Milan Mandarić, predsednik Olimpije
Žiga Zupan/Sportida
Z Olimpijo se je dogovoril, da bo sodeloval s strokovnjaki v mladinskem pogonu in s tem svoje znanje in izkušnje prenašal na mlajše generacije. Na začetku lanske sezone je postal tudi koordinator v mladinskem pogonu.

Njegova dejanska vloga je mnogo večja. Velja za svetovalca in zaupnika predsednika Olimpije Milana Mandarića. Tudi med številnimi čistkami v trenerskih in vodstvenih vrstah se je zadržal na položaju člana izvršnega odbora nogometnega prvoligaša.

Kljub temu se to ni prav veliko poznalo na njegovi stečajni masi.

V stečajni masi ni dovolj denarja

Ob informacijah o bajnih pogodbah (tujih) nogometašev, ki so za ljubljanski klub podpisali po prihodu Mandarića, so se Cimirotićevi upniki nadejali, da bo zlahka poravnal dolgove.

Po zakonu namreč delavcu v postopku osebnega stečaja pripada 76 odstotkov minimalne bruto plače, vse, kar je več, pa spada v splošno stečajno maso in je namenjeno poplačilu upnikov.

Toda v štirih letih je Cimirotićev delodajalec v stečajno maso nakazal manj kot osem tisoč evrov, v povprečju torej okoli 160 evrov na mesec. V lanskem letu se je znesek po dostopnih podatkih povečal na nekaj manj kot 300 evrov na mesec.

NK Olimpija NK Mura
NK Olimpija NK Mura
Žiga Zupan/Sportida

Konec leta 2017 so mediji poročali tudi o novih dolgovih družine Cimirotić. Javni stanovanjski sklad Mestne občine Ljubljana je od njega in brata Kristjana Cimirotića s pravdo zahteval 2.790 evrov in izpraznitev neprofitnega stanovanja.

Gre za dolg, ki sta ga brata podedovala po pokojni mami. Kristjan Cimirotić, ki je bil prav tako v osebnem stečaju, je podal vlogo za nadaljevanje najemnega razmerja, vendar vloge niso mogli rešiti, dokler ni bil poplačan dolg.

Lokal v Ljubljani zunaj dosega rok upnikov

Tako kot številni drugi nogometaši je tudi nekdanji napadalec Olimpije po koncu igralske kariere svoje prihranke vložil v gostinski lokal. Odprl ga je v kleti poslovnega središča WTC na Dunajski cesti v Ljubljani.

Cimirotić je v predlogu za začetek osebnega stečaja sam navedel, da je skupaj z očetom solastnik prostorov, v katerih je deloval lokal. Toda stečajni upravitelj Rok Felicijan Pristovšek je ob uradnem preverjanju ugotovil, da to ne drži.

Kot se je izkazalo, nikoli ni prišlo do prepisa lastništva nepremičnine, ocenjene na 20 tisoč evrov (Cimirotić je lastnik polovice), nobeden od upnikov pa ni bil pripravljen zalagati dodatnega denarja za ureditev zemljiškoknjižnih zadev.

V osebnem stečaju tudi drugi znani športniki

V zadnjih letih je sicer v osebnem stečaju končalo še mnogo drugih znanih slovenskih športnikov in športnih delavcev. Med njimi so bili:

- Saša Dončić, nekdanji košarkar, zdaj trener košarkarjev Ilirije,

- Amir Karić, nekdanji nogometaš,

- Nastja Čeh, nekdanji nogometaš,

- Robert Ciglenečki, nekdanji hokejist,

- Marko Tušek, nekdanji košarkar,

- Anton Hrovatič, znani nogometni menedžer.

Članek prvotno objavljen na strani siol.net