Ko Janšev golf partner toži, najame Natašo Pirc Musar

Afera Mavricij: tik pred objavo predsedniške kandidature Nataše Pirc Musar je njena odvetniška pisarna v imenu Andreja Marčiča, dolgoletnega golf partnerja Janeza Janše, vložila tožbo proti Karlu Erjavcu.

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
ponedeljek, 3. 10. 2022, 05:55


jansa dimnik marcic jahta
Ko je bil Janez Janša (levo) predsednik vlade, je Nataša Pirc Musar od medijev zahtevala takojšen umik fotografij, ki razkrivajo tesne odnose med ključnimi odločevalci v politiki in dobavitelji v zdravstvu. Na fotografiji desno Božo Dimnik.
24ur

"Marsikdaj sem že komu odklonila pravno zastopanje, zato ker prek svojih načel preprosto ne morem iti." S temi besedami se je Nataša Pirc Musar, kandidatka za predsednico republike, pred dnevi odzvala na očitke, da je kot odvetnica zagovarjala tudi bogate vplivneže, ki so skušali utišati šibkejše nasprotnike in prikriti svoja ravnanja. Tudi v sobotnem intervjuju za Žurnal24 je poudarila, da ima njena pisarna "že ta privilegij, da lahko stranke odkloni".

Toda za kaj takega se Nataša Pirc Musar ne odloča, ko gre za Andreja Marčiča, enega največjih dobaviteljev slovenskega zdravstva, ki že dve desetletji s prvakom SDS Janezom Janšo dopustuje v luksuznih golf resortih. V njegovem imenu je namreč odvetniška pisarna Nataše Pirc Musar sredi junija, le dober teden dni preden je uradno objavila kandidaturo za predsednico republike, vložila tožbo. Z njo Marčič od svojega nekdanjega tasta Karla Erjavca, nekdanjega predsednika stranke DeSUS, zaradi duševnih bolečin zahteva kar 27.000 evrov. 

Gre za nadaljevanje zgodbe, ki je lani poleti močno odmevala v javnosti in na političnem parketu. Takrat smo namreč na necenzurirano.si objavili fotografije Janševih skupnih dopustov in druženj z Marčičem in lobistom Božom Dimnikom. Janša je vrsto let v javnosti gojil podobo borca proti korupciji v zdravstvu. Toda fotografije so dokazovale, da z dvema od največjih zdravstvenih dobaviteljev, ki sta z državo ustvarila za več sto milijonov evrov poslov, redno igra golf na otoku Mavricij v Indijskem oceanu. Janša je z družino dopustoval na Marčičevi jahti, z Dimnikom pa ga obiskujeta tudi na njegovem domu v Šentilju pri Velenju.

Ko je Karl Erjavec začel javno govoriti o tem, kako je eden največjih dobaviteljev v zdravstvu pritiskal na njegovo družino, naj ostane v Janševi koaliciji, je prejel tožbo iz odvetniške pisarne Nataše Pirc Musar.
Ko je Karl Erjavec začel javno govoriti o tem, kako je eden največjih dobaviteljev v zdravstvu pritiskal na njegovo družino, naj ostane v Janševi koaliciji, je prejel tožbo iz odvetniške pisarne Nataše Pirc Musar.
Sašo Švigelj

Preberite še:
Janševe golf počitnice na eksotičnem otoku z dobavitelji zdravstva

Erjavec: Kacin mi je ponujal notranje ministrstvo

Že takrat, ko je bil Janša še predsednik vlade, je Nataša Pirc Musar v Marčičevem imenu od medijev zahtevala takojšen umik fotografij. Grozila jim je z odškodninskimi tožbami in kazenskim pregonom, četudi je bila objava teh fotografij v javnem interesu. Toda zdaj je šla njena odvetniška pisarna še korak dlje. S tožbo namreč skuša preprečiti, da bi slovenska javnost izvedela, ali in kakšna je bila Marčičeva vloga pri ohranjanju nekdanje Janševe koalicije. 

Marčič je tožbo prek odvetniške pisarne Pirc Musar vložil po Erjavčevem odmevnem nastopu pri voditelju Pop TV Urošu Slaku konec aprila letos. V oddaji je namreč Erjavec dejal, da se je njegova hči Eva Erjavec "zelo hitro" poročila z Marčičem, ko je postalo jasno, da se sam vrača na položaj predsednika DeSUS. To je bilo konec leta 2020, ko je z vrha stranke odšla Aleksandra Pivec. V istem času je Erjavec postal tudi kandidat tedanje Koalicije ustavnega loka (KUL) za mandatarja.

Kar je najpomembneje: Erjavec je v Slakovi oddaji potrdil, da naj bi po poroki nanj začeli pritiskati, naj kljub drugačnim obljubam stranke ne odpelje iz koalicije, ampak jo obdrži v Janševem objemu. 

Oče in hči, Karl in Eva Erjavec, sta v pravni vojni z nekdanjim Evinim soprogom Andrejem Marčičem.
Oče in hči, Karl in Eva Erjavec, sta v pravni vojni z nekdanjim Evinim soprogom Andrejem Marčičem.
Mediaspeed

"Ko še nisem bil predsednik DeSUS, ampak je bilo jasno, da bom zmagal na kongresu, me je poklical Jelko Kacin in mi namignil, da se mi ponuja mesto ministra za notranje zadeve. Bil sem na stališču, da ne morem prelomiti dane obljube, da ne bom sodeloval v nobeni Janševi vladi, saj sem vedel, da njegova politika vodi k ustvarjanju druge Slovenije, druge republike, kot so se izražali v SDS," je Slaku povedal Erjavec.

Preberite še:
Janša na jahto zdravstvenega dobavitelja peljal tudi družino #foto

Tajno snemanje in pritiski

Pri vsem skupaj je imel po njegovem zelo pomembno vlogo njegov tedanji zet Marčič. Na vprašanje novinarja o tem, ali je Marčič v zvezi s političnimi odločitvami pritiskal na Evo Erjavec, je odgovoril pritrdilno: "Ja, ves čas je pritiskal, da moram postati minister, da mora DeSUS ostati v koaliciji. Tega tudi ni takoj povedala, ampak je to eskaliralo v nekem trenutku, ko so bili ti pritiski premočni."

Marčičeve namene je Erjavec po lastnih navedbah spoznal šele lani jeseni, ko so v javnost prišle fotografije njegovega druženja z Janšo in Dimnikom. Po njegovem je bilo iz vseh videti, da Janša in drugi niso vedeli, da jih fotografirajo. "Ko smo bili v njegovem stanovanju, se je tudi izvajalo tajno snemanje. In tega sploh nisem vedel, dokler niso pač tega povedali na policiji, kjer teče nek postopek," je bil odkrit Erjavec. Izvedel je tudi to, da je bil v Marčičevem podjetju Marand več let zaposlen Žan Janša, sin predsednika SDS. 

"Glede na okoliščine je imel (Marčič, op.p.) velik interes, da bi bil jaz v vladi, da bi verjetno iz tega naslova imel neke boljše možnosti za poslovanje," je dodal Erjavec. Kot smo razkrili, je Marčičevo podjetje Integralis v istem času, ko se je Erjavec začel vračati na čelo DeSUS, od generalnega sekretariata Janševe vlade dobilo dva posla, skupaj vredna 1,4 milijona evrov. Na oba razpisa se je prijavilo kot edini ponudnik.

Medtem ko SDS govori o korupciji v zdravstvu, Janez Janša na mondenem otoku že leta igra golf z največjimi dobičkarji v zdravstvu.
Medtem ko SDS govori o korupciji v zdravstvu, Janez Janša na mondenem otoku že leta igra golf z največjimi dobičkarji v zdravstvu.
necenzurirano.si

Preberite še:
Je zet Marčič pritiskal na Karla Erjavca v imenu Janše?

Je bil Marčič redno na zvezi z Janševo soprogo?

Zdaj Marčič zaradi teh in še nekaterih drugih izjav od Erjavca zahteva javno opravičilo zaradi po njegovem mnenju neresničnih in žaljivih izjav. Obenem želi tudi 27.000 evrov odškodnine za pretrpljene duševne bolečine zaradi razžalitve časti in dobrega imena. Gre za vsoto, ki precej odstopa do slovenske sodne prakse. Za primerjavo: leta 2020 je višje sodišče bratu enega od umrlih zaradi zastrupitve z ogljikovim monoksidom v tragediji pod Roglo za duševne bolečine in smrt prisodilo 14.000 evrov odškodnine. To je pol manj kot zdaj zahteva Marčič. 

Kljub temu Erjavec vztraja pri svojem. Iz sodnih dokumentov, ki smo jih pridobili, so razvidne še nekatere dodatne podrobnosti o takratnem dogajanju. Po njegovih navedbah naj bi Marčič vpričo Erjavčeve soproge dejal, da mu zaradi Erjavčeve "pasivnosti", kot se je izrazil, "firma razpada". Ob tem je Erjavec opozoril, da je bil po njegovem vedenju Marčič v dobrih odnosih in redno na zvezi z Janšo. Tudi tako, da je večkrat telefonsko komuniciral z njegovo soprogo Urško Bačovnik Janša in jo obiskoval na delovnem mestu v Splošni bolnišnici Celje.

Po Erjavčevem mnenju tožba "predstavlja zlorabo procesnih pravic in obupan (in že vnaprej obsojen na neuspeh) poskus Marčiča, da bi preprečil razpravo o njegovi koruptivnosti (in domnevni koruptivnosti političnih odločevalcev, s katerimi je tožnik bil in je še danes v nekakšnem osebno-poslovnem stiku)". "Če ni tema politična korupcija in korupcija pri javnih naročilih v zdravstvu pomembna tema par excellence, katera potem je taka tema, da je o njej mogoče odprto govoriti oziroma o njej razpravljati," se v odgovoru na tožbo še sprašuje Erjavec.