Kdo je kriv za kaos, zaradi katerega niste mogli do covid potrdila

Vlada je ob odpiranju javnega življenja in državnih meja pozabila javnim službam zagotoviti informacijsko in kadrovsko podporo. Ljudje morajo zato stati v vrstah za potrdila, ki jih včasih dobijo, včasih pa ne.

Avtor: Tomaž Modic / Vesna Vuković
ponedeljek, 5. 7. 2021, 05:55


janez poklukar
Minister za zdravje Janez Poklukar je napovedal, da bodo ljudem covid potrdila natisnili tudi v lekarnah. A kaj, ko v številnih lekarnah nimajo nikogar, ki bi jim pri tem pomagal.
STA

"Potrdila o cepljenju pri nas zaenkrat ne morete dobiti," nam je v petek dopoldne pojasnila uslužbenka lekarne v Komendi. Svetovala nam je, naj poskusimo srečo v Cerkljah ali Mengšu. Enak odgovor smo prejeli v lekarni na Igu: "Delamo na vzpostavitvi sistema. Do takrat vam lahko covid potrdilo natisnejo v Grosupljem."

Takšno izkušnjo so imeli v prejšnjem tednu številni Slovenci, ki so se želeli odpraviti na Hrvaško in so nujno potrebovali tako imenovano digitalno potrdilo o prebolelosti oziroma cepljenju. Hrvaška je namreč v četrtek sprejela nov odlok o prehajanju meja, zaradi česar prehod meje brez dokazil ni bil več mogoč. Covid potrdila so potrebovali tudi za obisk turističnih nastanitev v Sloveniji. Za številne se je začela bitko s časom, kako čim hitreje priti do potrdila, a pri iskanju dragocenega lista papirja se je zatikalo. 

Mnogi so se odločili za obisk lekarne. Zanesli so se na napoved ministra za zdravje Janeza Poklukarja, da bo tam mogoče od 1. julija za največ dva evra dobiti natisnjeno covid potrdilo. Toda potrdilo je bilo na voljo le v večjih verigah, kot so Lekarna Ljubljana, Gorenjske lekarne in Pomurske lekarne, pa še to ne v vseh poslovalnicah. Brez potrdila so ostali tudi tisti, ki so se odločili obiskati lokalne lekarne v manjših krajih. Zakaj? Krivi naj bi bili zapleti pri povezovanju z državnim informacijskim sistemom in neodzivnost podporne službe.

V lekarniški zbornici so seznanjeni s tem, da imajo v nekaterih lekarnah tehnične težave in jih intenzivno odpravljajo. "Zaplete lekarne rešujejo v povezavi z internimi IT službami in informatiki na NIJZ," nam je danes pojasnila predsednica zbornice Darja Potočnik Benčič. V zadnjih dneh so opozarjali tudi na velik naval ljudi na lekarne. Poudarjali so, da je izdaja covid potrdil za cepljene in prebolele v lekarnah le "nekakšna dodatna možnost in ne primarna oblika pridobivanja teh potrdil". Ljudem so svetovali, naj si ustrezno potrdilo raje uredijo v centrih, kjer so se cepili ali testirali. 

V lekarnah so v zadnjih dneh doživeli naval ljudi. Fotografija je simbolična.
V lekarnah so v zadnjih dneh doživeli naval ljudi. Fotografija je simbolična.
Vanesa Jaušovec

Gre še za enega v nizu informacijskih in organizacijskih spodrsljajev države, povezanih s covid-19, v zadnjih mesecih. Ta bi morala pravočasno poskrbeti za učinkovito in nemoteno delovanje javnih storitev v času epidemije covid-19. Zakaj kljub padcu števila novih okužb in poskusom vrnitve življenja v ustaljene tirnice, javna uprava ne deluje tako, kot bi morala? Ker pristojni niso opravili svoje naloge in javnih institucij pravočasno pripravili na pričakovan naval ljudi.

Do velikih zapletov je prišlo že pri cepljenju proti covid-19. Več mesecev po njegovem začetku ni bilo enotnega sistema za naročanje, zaradi česar pristojni niso vedeli, kdo je bil cepljen in koliko jih je še na čakalnem seznamu. Prihajalo je do preskakovanja čakalnih vrst. Ljudje so se na treh različnih mestih prijavljali na cepljenje, pa sploh niso dobili obvestil o terminu cepljenja. Nekatere so cepili trikrat, spet druge, ki so prišli mimo vrste, so vnašali za več mesecev nazaj.

Preberite še:
Za promocijo cepljenja novačili svetnika SDS in pisca na Nova24TV #video

Ko država "izklopi" enotni kontaktni center

Zdaj se zgodba ponavlja pri izdaji potrdil, s katerimi ljudje dokažejo izpolnjevanje pogoja PCT (preboleli, cepljeni ali testirani). Gre za dokument, ki po zadnjem odprtju države postaja nepogrešljiv pri vsakodnevnem življenju. Po zadnjih podatkih je bilo z najmanj enim odmerkom cepljenih 829 tisoč ljudi, okoli 130 tisoč jih je v zadnjih šestih mesecih uradno prebolelo covid-19, poleg tega pa se jih še nekaj deset tisoč vsakodnevno testira s hitrimi testi.

Do sedaj so jih predstavniki vlade in Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) prepričevali, da si "najenostavneje in najhitreje ustrezno potrdilo lahko kar sami brezplačno natisnete prek portala zVEM". Do njega je mogoče dostopati tako prek računalnika kot mobilnega telefona. Toda pot do portala zVEM je trenutno dolgotrajna in v veliko primerih tudi neizvedljiva.

Najlažje in brezplačno je mogoče covid potrdilo pridobiti prek spletnega portala zVEM. Toda pot do njega je težavna.
Najlažje in brezplačno je mogoče covid potrdilo pridobiti prek spletnega portala zVEM. Toda pot do njega je težavna.
Posnetek zaslona

Februarja lani, torej tik pred epidemijo, je imel portal le 37.000 registriranih uporabnikov. Tisti, ki ga še nimajo, morajo tako najprej priti do digitalnega potrdila, a se morajo za to postaviti v vrsto. Na večjih upravnih enotah, kjer izdajajo digitalna potrdila, je potrebno na termin čakati tudi do 14 dni. Vlogo za pridobitev tako imenovane digitalne identitete (smsPASS), s pomočjo katere lahko dostopajo do svojih potrdil o cepljenju, prebolevnosti ali testiranju, je možno oddati tudi na večini cepilnih mestih po državi. A sistem, kot kaže, ne deluje. Mnogi, ki so oddali vlogo, dostopa do sistema po dveh ali treh tednih še vedno niso imeli.

Za starejše ali druge državljane, ki niso vešči računalnika, ali pa so pri prijavi in ustvarjanju uporabniških računov naredili napako, pa se lahko še dodatno zaplete. Za pomoč je na voljo enotni kontaktni center, kjer nudijo tehnično podporo pri uporabi vseh aplikacij državne uprave. 

Toda ne glede na to, kdaj kličejo, dopoldne, popoldan ali tik pred koncem delovnega časa ob 22. uri, jih pričaka enak odziv: "Poklicali ste enotni kontaktni center državne uprave. Trenutno beležimo povečano število klicev. Prosimo, pokličete kasneje ali nam pošljite vprašanja na elektronski naslov ekc@gov.si." In tako je že več tednov. Nič ne pomaga niti, če sledijo navodilom in vprašanja enotnemu kontaktnemu centru posredujejo po elektronski pošti. Po naših informacijah je treba na odgovor čakati tudi po teden dni ali dlje.

Preberite še:
Rekordno denarja za zdravstvo, čakalne dobe pa se daljšajo

Digitalna potrdila bodo raje poslali po pošti

Zamude pri vzpostavitvi informacijskih sistemov, kadrovska podhranjenost upravnih enot, "izklop" kontaktnega centra za pomoč uporabnikom ter zmeda pri obveščanju prebivalcev o aktualnih ukrepih in pogojih prehoda meja so toliko bolj nerazumljivi, ker je bilo več mesecev vnaprej znano, kaj se bo zgodilo. 

Že marca je bilo jasno, da bo potrdilo o cepljenju služilo kot dokument, s katerim lahko posameznik vstopi v Slovenijo brez negativnega hitrega testa ali napotitve v karanteno. V začetku prejšnjega meseca pa so minister za zdravje Poklukar, minister za javno upravo Boštjan Koritnik in direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milan Krek napovedali uvedbo "covidnega PCT-potrdila, ki bo vsem prebivalcem omogočalo obiskovanje prireditev, lažje prehajanje meja in potovanja". Osrednja točka za njegovo potrditev naj bi bil portal zVEM.

Na ministrstvu za javno upravo pod vodstvom Boštjana Koritnika dolgo časa niso vedeli, kolikšne so čakalne dobe za pridobitev digitalnega potrdila.
Na ministrstvu za javno upravo pod vodstvom Boštjana Koritnika dolgo časa niso vedeli, kolikšne so čakalne dobe za pridobitev digitalnega potrdila.
STA

Takoj zatem so se pričakovano začele daljšati vrste na upravnih enotah. Kako dolge so, do nedavnega ni vedel niti minister za javno upravo Koritnik, ki ni odgovoren le za nemoteno delovanje portala eUprava, ampak tudi za učinkovito delovanje upravnih enot. Ukrepal je šele po tem, ko je bilo že prepozno. Šele 22. junija, več kot dva tedna pozneje, je namreč ministrstvo na spletnih straneh vlade objavilo seznam oziroma tabelo, iz katere so razvidne čakalne dobe po posameznih upravnih enotah. Te so se do sedaj že precej zmanjšale. Medtem ko v manjših občinah ni (več) potrebno čakati, se je v nekaterih mestnih občinah potrebno naročiti in na termin čakati tudi teden dni.

V Evropski uniji (EU) je sicer s 1. julijem stopilo v veljavo evropsko digitalno covidno potrdilo. Olajšalo bo prečkanje meja, saj bodo lahko pristojni s pomočjo kode QR ugotovili, ali posameznik izpolnjuje pogoje za vstop v državo. Potrdilo bo v veljavi leto dni, države članice pa ga morajo zagotavljati brezplačno. V Sloveniji ga izdaja NIJZ, do njega pa lahko dostopamo tudi pred portala zVEM. Medtem pa se je slovenska vlada tudi zaradi vseh zapletov odločila, da bo vsem cepljenim po pošti posredovala digitalna potrdila o cepljenju. NIJZ je prejšnji četrtek odposlal okoli milijon pošiljk. Eni so jih prejeli v petek, večina pa jih bo dobila v začetku tega tedna. Samo stroški pošiljanja bodo znašali najmanj pol milijona evrov.

Preberite še:
Orban nam je poslal cepivo, ki se mu izteka rok #dokumenti