Zdravko Počivalšek prek prijatelja kupuje nov službeni audi A8

Na ministrstvu za gospodarstvo vse ostane med prijatelji: tudi nakup novega vozila za Zdravka Počivalška.

Avtor: Tomaž Modic / Vesna Vuković
petek, 19. 11. 2021, 05:55


Zdravko Počivalšek4
Zdravko Počivalšek najraje uporablja vozilo audi A8. Na ministrstvu za gospodarstvo mu manj kot šest mesecev pred volitvami kupujejo novega.
STA

Na ministrstvu za gospodarstvo, ki ga vodi Zdravko Počivalšek, bodo vozni park kmalu okrepili z novim službenim vozilom višjega cenovnega razreda. To ne bi bilo nič nenavadnega, če javni razpis ne bi bil več kot očitno prirejen. In to na način, da kupujejo avto, ki ga ima najraje minister Počivalšek, donosen posel pa se obeta prijatelju njegovega prijatelja.

Na razpis, ki ga je objavilo ministrstvo, je namreč prispela le ena ponudba za dobavo rabljenega vozila audi A8. Dve vozili iste znamke in enakega modela na ministrstvu že imajo, obe pa uporablja ravno Počivalšek. Pri prvem (letnik 2017) ima šoferja, z drugim (letnik 2004) pa se vozi sam in zanj plačuje boniteto. Enega od njih smo lahko v začetku letošnjega leta videli tudi pred "zaprto" gostilno Taverna v Ivanjkovcih, kjer se je udeležil "poslovnega sestanka" in z gosti "pil samo vodo".

Toda Počivalškovo službeno vozilo naj bi bilo pred dobrim mesecem dni udeleženo v prometni nesreči, smo izvedeli iz neuradnih virov. Vozilo naj bi bilo poškodovano do te mere, da ni več vozno. Te informacije smo želeli preveriti na ministrstvu, vendar neuspešno. Odgovorov nismo mogli pridobiti niti od policije, kjer so nam pojasnili, da podatkov o tem, da bi bila službena vozila ministrstva udeležena v prometnih nesrečah, ne vodijo.

Službeni audi Zdravka Počivalška so februarja letos zalotili pred gostilno Taverna. To je bilo v času, ko so bile gostilne zaradi epidemije uradno zaprte.
Službeni audi Zdravka Počivalška so februarja letos zalotili pred gostilno Taverna. To je bilo v času, ko so bile gostilne zaradi epidemije uradno zaprte.
24ur.com

Že zdaj pa je jasno, da bodo v kratkem za ministra kupili nov audi A8, na javnem razpisu pa so vidni Počivalškovi prstni odtisi.

Preberite še:
Tako Počivalšek s proračunskim denarjem pomaga svojemu prijatelju

Kdo je prišel do posla

Javni razpis so namreč na ministrstvu za gospodarstvo objavili konec prejšnjega tedna, zainteresiranim ponudnikom pa so dali na voljo vsega šest dni časa za oddajo ponudbe. Za primerjavo: urad predsednika države Boruta Pahorja je aprila letos kupoval nov službeni avtomobil, ponudnikom pa je dal skoraj mesec dni časa za oddajo ponudb. Na koncu je kupil vozilo mercedes benz V-Class Avantgarde. 

Pri tem so na Počivalškovem ministrstvu zelo natančno povedali, kakšno vozilo si želijo. To je limuzina z dizelskim motorjem, ki ima najmanj 2900 kubičnih centimetrov prostornine, štirikolesni pogon in najmanj 2950 centimetrov medosne razdalje, ob tem pa bi lahko imela do največ 45.000 prevoženih kilometrov.

Pogoji, ki so jih za nov službeni avto določili na ministrstvu za gospodarstvo.
Pogoji, ki so jih za nov službeni avto določili na ministrstvu za gospodarstvo.
MGRT

Odzvala se je zgolj avtohiša A2S iz Celja, ena največjih na tistem območju. Njen direktor in solastnik je Aljoša Džumhur, dober prijatelj Izidorja Krivca, lastnika Celjskih mesnin in enega od največjih Počivalškovih zaupnikov in kadrovskih svetovalcev. Na politični in poslovni sceni je znano, da Počivalšek posamezne sestanke, ko je na Štajerskem, opravi v Krivčevi pisarni. Sedeža A2S in Celjskih mesnin sta oddaljena le okoli sto metrov, Džumhur in Krivec pa skupaj sedita tudi v upravnih odborih nogometnega in rokometnega kluba Celje, saj sta njuna sponzorja.

Kot edina je ponudbo oddala avtohiša A2S iz Celja. Audi A8, 50 TDI, je pripravljena dobaviti za nekaj manj kot 84 tisoč evrov.
Kot edina je ponudbo oddala avtohiša A2S iz Celja. Audi A8, 50 TDI, je pripravljena dobaviti za nekaj manj kot 84 tisoč evrov.
EJN

Džumhur bi ministrstvu dobavil leto dni rabljeno vozilo audi A8, 50 TDI, za katerega bi zaračunal 83.990 evrov. Toda ta cena se precej razlikuje od tiste na trgu. Na portalu avto.net je trenutno mogoče najti najmanj eno takšno vozilo s podobno količino prevoženih kilometrov. Avtohiša ACE Avto iz Mengša ga prodaja za 72.885 evrov, torej po kar desetino ali 11 tisoč evrov nižji ceni. Zakaj se niso prijavili na razpis in ali je razlog kratek rok za oddajo ponudbe, ni znano.

Preberite še:
Počivalšek zamolčal, s kom vse je bil v prleškem gostišču

Minister Počivalšek uporablja tri službene audije

Na ministrstvu za gospodarstvo niso želeli razkriti, kdo od njihovih zaposlenih je bil s službenimi vozili v letošnjem letu udeležen v prometnih nesrečah. Tako ni znano, ali je bil to tudi Počivalšek ali njegov šofer.

Na portalu avto.net je enako vozilo z nekaj tisoč več prevoženimi kilometri mogoče dobiti za desetino nižjo ceno.
Na portalu avto.net je enako vozilo z nekaj tisoč več prevoženimi kilometri mogoče dobiti za desetino nižjo ceno.
Avto.net

"Ministrstvo ima skupno 25 službenih vozil, ki jih uporabljajo tako javni uslužbenci, kot funkcionarji. Avtomobili niso razdeljeni po organizacijskih enotah, temveč so na voljo vsem zaposlenim za namene službenih poti. Znamke službenih avtomobilov so Volkswagen, Renault, Audi, Toyota, Škoda, Opel, letnik 2004 do 2021," so pojasnili.

"Minister Zdravko Počivalšek v času službenih obveznosti uporablja audi A8 letnik 2017 in audi A6 letnik 2015, oba sta na voljo s šoferjem. Minister pa ima v uporabi tudi službeno vozilo MGRT audi A8 letnik 2004, ki ga uporablja samo on, načeloma v zasebnem času in zanj plačuje boniteto," so dodali.

V letošnjem letu beležijo 12 škodnih zahtevkov za službena vozila. "V štirih primerih gre za poškodbo vetrobranskega stekla oziroma poškodbo na stranskih ogledalih, v dveh primerih gre za okvaro na avtomobilu, v štirih primerih gre za poškodbo avtomobila ob parkiranju oziroma gibanju, v enem primeru gre za nalet živali in v enem primeru gre za vdor vode ob poplavah," so povedali. Od tega je sedem škodnih zahtevkov že zaključenih v skupni višini 4148 evrov. Odprtih je še pet škodnih zahtevkov v skupni ocenjeni višini 9552 evrov. "Postopki so še v teku, zato vam podrobnosti ne moremo posredovati," so pojasnili na ministrstvu.

Preberite še:
Kadrovanje po Počivalškovo: v Terme Olimia pošilja svojo svetovalko