Kaj o početju ortopedov pravi njihov nekdanji šef Poklukar

Kaj o lažnem "štempljanju" ortopedov in svoji odgovornosti za nepravilnosti pravi nekdanji generalni direktor UKC Ljubljana, zdaj minister za zdravje Janez Poklukar?

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
torek, 24. 8. 2021, 16:35


janez poklukar
Janez Poklukar se je ostro odzval na ravnanje vodilnih ortopedov, ki so se med epidemijo evidentirali za delo, čeprav so v resnici delali drugod.
STA

Na naše današnje razkritje, da so bili med zdravniki ortopedi Univerzitetnega kliničnega centra ­­­­­­(UKC) Ljubljana, ki so se med epidemijo evidentirali za delo, čeprav so v resnici delali drugod, skoraj vsi vodilni na ortopedski kliniki, se je odzval tudi minister za zdravje Janez Poklukar. Ta je v času, ko je prihajalo do nepravilnosti pri "štempljanju", vodil UKC Ljubljana.

"Minister za zdravje ima ničelno toleranco do kakršnikoli kaznivih in koruptivnih dejanj in jih strogo obsoja. Nepravilnosti so se očitno na žalost dogajale, gre pa za ekscesna dejanja. Za pravilno evidentiranje je odgovoren vsak zaposleni. Neustrezna dejanja je potrebno ustrezno obravnavati in v primeru nepravilnosti ustrezno ukrepati," so nam sporočili z ministrstva za zdravje. Dodali so, da Poklukar "globoko obžaluje, da se to dogaja tudi med zdravniki, ki bi morali biti zgled korektnega in visoko strokovnega delovanja". Verjame, da je poslovodstvo ukrepalo skladno s pristojnostmi in zakonodajo.

Toda na ključno vprašanje minister Poklukar ni odgovoril. Zakaj v letu dni in pol, ki jih je preživel na vrhu največje zdravstvene ustanove v državi, ni sprejel ustreznih ukrepov, ki bi preprečili takšne in podobne primere? Na UKC Ljubljana je namreč že dalj časa javna skrivnost, da ortopedi in drugi zaposleni med rednim delovnim časom hodijo delat drugam. Zaradi tega najbolj trpijo bolniki, ki morajo dlje čakati na operacije in preglede. Istočasno jih lahko najdejo v zasebnih ordinacijah, kjer so na voljo za samoplačniške preglede.

Na UKC Ljubljana, ki ga trenutno vodi Jože Golobič (levo) so imeli veliko težavo, saj niso imeli nameščenega videonadzornega sistema, s katerimi bi lahko potrdili ali ovrgli sum zlorabe sistema za registracijo prihoda in odhoda.
Na UKC Ljubljana, ki ga trenutno vodi Jože Golobič (levo) so imeli veliko težavo, saj niso imeli nameščenega videonadzornega sistema, s katerimi bi lahko potrdili ali ovrgli sum zlorabe sistema za registracijo prihoda in odhoda.
STA

Preberite še:
Tudi vodilni ortopedi UKC so se lažno "štempljali"

Da na ortopedski kliniki prihaja do tako imenovanih "vlakcev evidentiranja" službenih kartic v času epidemije, so v UKC Ljubljana odkrili aprila letos, dva meseca po Poklukarjevem odhodu. Takrat je služba za korporativno varnost ugotovila, da je skupina zaposlenih večkrat skupinsko evidentirala svoj prihod ali odhod v ozkem časovnem oknu. Le nekaj dni pozneje so iz UKC Ljubljana vložili prijavo na inšpektorat, h kateri so predložili tudi poročilo o nadzoru, ki so ga opravili med novembrom in februarjem. Toda začasni generalni direktor UKC Ljubljana Jože Golobič ima velike težave, saj niso imeli videonadzornega sistema, s katerimi bi lahko potrdili ali ovrgli sum zlorabe sistema za registracijo prihoda in odhoda.

Ko je bil generalni direktor UKC Ljubljana še Janez Poklukar, se je začelo tudi skrivanje, kolikšne so bile plače zdravnikov med drugim valom epidemije. Čeprav gre za javni zdravstveni zavod, ki je v lasti Republike Slovenije in se v celoti financira iz javnih sredstev, so zavrnili našo zahtevo za razkritje poimenskega seznama plač. Praksa se je nadaljevala tudi po tem, ko je Poklukar postal minister, vodenje UKC Ljubljana pa je prevzel Golobič. Zoper odločbo informacijskega pooblaščenca, ki jim je v postopku odredil takojšnje posredovanje seznama plač našemu mediju, so vložili tožbo.

Preberite še:
UKC Ljubljana: objava visokih plač bi ogrozila življenja