SDS bi za šefa kmetov imela Jožeta Podgorška, ki ga preganja tožilstvo

V SDS bi za predsednika Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije ustoličili nekdanjega ministra za kmetijstvo, ki ga preganja tožilstvo. Razlog? Račun za dopustovanje mu je plačala družba, ki je potrebovala njegovo pomoč pri urejanju spora z ministrstvom.

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
torek, 8. 10. 2024, 05:55


917537_1699445140-2m5a9510-1699445121
Tožilstvo je za nekdanjega kmetijskega ministra Jožeta Podgorška (na fotografiji) pred mesecem dni zahtevalo uvedbo sodne preiskave. Člani kmetijsko-gozdarske zbornice pred nedeljskimi volitvami za to niso vedeli.
Robert Balen

Zmagovalka nedeljskih volitev v svet Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije (KGZS), največje organizacija slovenskih kmetov, ki ima več kot 110 tisoč članov, je Slovenska demokratska stranka (SDS). Njen Forum za kmetijstvo in podeželje je namreč dobil 21 od 44 mest, ki pripadajo fizičnim osebam. S tem bo imela največja opozicijska stranka v 57-članskem svetu zelo verjetno glavno besedo pri izbiri novega predsednika zbornice, ki jo je do zdaj vodil Roman Žveglič.

Prva izbira SDS za ta položaj je Jože Podgoršek, nekdanji minister za kmetijstvo in prehrano v tretji vladi Janeza Janše. Toda pred volitvami v zbornico, ki je v zadnjih desetih letih po podatkih aplikacije Erar prejela za skoraj 300 milijonov evrov javnega denarja, je Podgoršek članom očitno zamolčal, da tožilstvo zoper njega zahteva uvedbo kazenskega postopka. Razlog: sporni dogovori s kmetijsko družbo KŽK, ki mu je v času ministrovanja plačala račun za dopustovanje v Bohinju.

Na specializiranem državnem tožilstvu so tako potrdili, da so v tej zadevi v začetku septembra, torej že mesec dni pred volitvami v zbornico, zahtevali uvedbo sodne preiskave zoper tri osebe. Po naših informacijah je med njimi tudi Podgoršek, ki ga tožilstvo sumi sprejemanja koristi za nezakonito posredovanje. Predvidena zaporna kazen za to kaznivo dejanje znaša od enega do šestih let.

Drugih podrobnosti na tožilstvu ne razkrivajo. Podgoršek za pojasnila včeraj ni bil na voljo. Zakaj ga torej tožilstvo želi spraviti pred sodišče? In kaj to pomeni za Podgorškove načrte za vodenje KGZS?

Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije (KGZS) je v zadnjih desetih letih od države na račun prejela več kot 300 milijonov evrov.
Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije (KGZS) je v zadnjih desetih letih od države na račun prejela več kot 300 milijonov evrov.
Sašo Švigelj

Preberite še:
Korupcija ministra: račun za hotel je plačalo podjetje, ki toži državo

Pri obrambi se je zapletal v lažeh, nato odstopil

Jože Podgoršek je v Janševo vlado vstopil v kvoti DeSUS, ko je oktobra 2020 na položaju ministra za kmetijstvo zamenjal Aleksandro Pivec. Ko je ta stranka izstopila iz Janševe koalicije, se je obdržal na položaju ministra za kmetijstvo. Prestopil je v vrste NSI, pomemben del državnega denarja iz oglaševalske kampanje ministrstva pa je preusmeril v medije, ki jih obvladuje SDS. Po parlamentarnih volitvah je postal predsednik njenega kmetijskega foruma.

Aprila 2022 smo na necenzurirano.si razkrili, da je nekaj mesecev prej s soprogo dopustoval v hotelu Bohinj, pri čemer je 800 evrov visok račun za počitnice plačala družba KŽK. Ta je bila v istem času v sodnem sporu z državo zaradi kmetijskih zemljišč, pri njegovem reševanju pa je računala na pomoč ministra.

Podgoršek je več dni zatrjeval, da je pri plačilu računa prišlo do napake, saj da bi mu ga morali poslati naknadno. Toda na laž so ga postavili v KŽK. Podgoršek naj bi od uslužbencev hotela celo zahteval, da stornirajo račun za sobo, ki ga je to podjetje že plačalo. Pozneje je zadevo obžaloval. S položaja ministra je odstopil, vendar je funkcijo opravljal do izteka mandata prejšnje vlade.

Iz elektronskega sporočila je razvidno, da je Podgoršek ponudbo, ki jo je prejel od hotela, naslednji dan posredoval predstavniku družbe KŽK. Ta je nato dejansko uredil rezervacijo in poskrbel za plačilo računa.
Iz elektronskega sporočila je razvidno, da je Podgoršek ponudbo, ki jo je prejel od hotela, naslednji dan posredoval predstavniku družbe KŽK. Ta je nato dejansko uredil rezervacijo in poskrbel za plačilo računa.
necenzurirano.si

Račun za dopustovanje ministra Jožeta Podgorška, ki ga je hotel Bohinj izstavil družbi KŽK.
Račun za dopustovanje ministra Jožeta Podgorška, ki ga je hotel Bohinj izstavil družbi KŽK.
necenzurirano.si

V istem dnevu, ko smo se na tedanjega ministra obrnili z vprašanji, se je začelo "urejanje" dokumentacije in plačevanje računov za nazaj. To je Podgoršek počel, dokler ga niso razkrinkali v družbi KŽK.
V istem dnevu, ko smo se na tedanjega ministra obrnili z vprašanji, se je začelo "urejanje" dokumentacije in plačevanje računov za nazaj. To je Podgoršek počel, dokler ga niso razkrinkali v družbi KŽK.
MKGP

Preberite še:
Minister je plačniku hotelskega računa prodajal družinsko hišo

Za bajno vsoto jim je želel prodati tudi propadajočo hišo 

Že takrat smo zapisali, da je minister ravnal v nasprotju s protikorupcijsko zakonodajo, ki funkcionarjem prepoveduje sprejemanje daril, saj je prejel neupravičeno korist. To je v poznejšem postopku potrdila tudi Komisija za preprečevanje korupcije (KPK). Ugotovila je, da iz zadeve izhajajo razlogi za sum storitve kaznivega dejanja. Prijave v delu, ki se nanaša na sprejemanje daril, zato ni sprejela v nadaljnjo obravnavo, ampak jo je odstopila v pristojno reševanje tožilstvu.

To je zadevo prevzelo poleti 2022, kriminalisti pa so v tem času opravili preiskavo, med katero se je ta sum potrdil. Kot že omenjeno, so pred mesecem dni zahtevali uvedbo sodne preiskave proti trem osebam, pri čemer dvema očitajo kaznivo dejanje dajanja daril za nezakonito posredovanje. Iz javno dostopnih informacij je mogoče domnevati, da gre za predstavnika družbe KŽK.

Pri tem velja poudariti, da se takratni minister z družbo KŽK ni dogovarjal samo o brezplačnem oddihu v Bohinju, ampak tudi o drugih poslih v zameno za podporo. Aprila 2022 smo tako razkrili, da se je Podgoršek z družbo KŽK dogovarjal o (pre)dragem odkupu propadajoče hiše v Tuhinjski dolini, ki jo je podedovala njegova soproga. Šlo je za skoraj sto let stare nepremičnino, ki se nahaja v Srednji vasi pri Kamniku, nujno pa je potrebovala obnovo.

Jože Podgoršek je to hišo želel prodati za več kot 200 tisoč evrov, a do dogovora nikoli ni prišlo. Nepremičnina je naposled dobila novega lastnika, a je ta zanjo plačal 135 tisoč evrov, torej 75 tisoč evrov manj od zneska, ki ga je prvotno zahteval Podgoršek.

Tole nepremičnino je Podgoršek želel prodati družbi KŽK za več kot 200 tisoč evrov. Na koncu je bila nekomu drugemu prodana za 135 tisoč evrov, torej bistveno nižji znesek.
Tole nepremičnino je Podgoršek želel prodati družbi KŽK za več kot 200 tisoč evrov. Na koncu je bila nekomu drugemu prodana za 135 tisoč evrov, torej bistveno nižji znesek.
nepremičnine.net

Preberite še:
Matej Tonin pokril ministra, ki je pisal takšne e-maile

Odstavil direktorico sklada, ki ga ni ubogala

Vse to se je dogajalo v času, ko je bil KŽK v sodnem sporu z državo. Družba je imela namreč do takrat že vrsto let v najemu 630 hektarjev zemljišč na Gorenjskem, ki so v lasti sklada kmetijskih zemljišč. Do težave je prišlo, ker naj bi KŽK del zemljišč brez soglasja oddajal v podzakup kmetom, s čimer je kršil pogodbo. Sklad je zato odpovedal pogodbo, kar bi pomenilo finančni zlom KŽK. Zato so v KŽK leta 2019 vložili tožbo in začasno preprečili odvzem zemljišč.

V spor se je vmešal Podgoršek. Nekaj tednov pred koncem sojenja je sklad ostal brez direktorice Irene Majcen. Vlada jo je zamenjala čez noč, pri čemer so ji očitali nevestno, nepravilno in malomarno delo. Sama je vztrajala, da so jo razrešili zaradi sodnega spora s KŽK. Minister naj bi od Majcnove zahteval, naj se poravna s KŽK, a ga ni poslušala in bila razrešena.

Povsem mogoče je, da bo KGZS tako že v kratkem torej vodil predsednik, ki bo hkrati v kazenskem postopku. Za to mora pridobiti podporo večine od 57 članov sveta, v katerem sedi še 13 predstavnikov pravnih oseb. Kaj bi se zgodilo v primeru, če bi bil pravnomočno obsojen na sodišču? Predsednika voli svet zbornice, v katerem ima po novem prevlado SDS, v statutu pa za ta položaj ni predvidenih nobenih posebnih pogojev, povezanih z nekaznovanostjo.

V vsakem primeru ima predsednik zbornice vrsto pristojnosti. Sklicuje in vodi seje sveta in upravnega odbora, podpisuje sklepe in predlaga odločitve o ključnih finančnih, organizacijskih in kadrovskih vprašanjih. Daje tudi soglasje k imenovanju direktorjev osmih kmetijsko-gozdarskih zavodov.