Matej Tonin pokril ministra, ki je pisal takšne e-maile

Objavljamo nov dokaz o tem, da je minister za kmetijstvo Jože Podgoršek vedel oziroma celo pričakoval, da bo njegov račun za dopustovanje v Bohinju poravnal nekdo drug.

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic / Vesna Vuković
sreda, 20. 4. 2022, 17:30


Jože Podgoršek
Jože Podgoršek
Bobo

Po tem, ko smo na necenzurirano.si razkrili sporno dopustovanje ministra in kandidata za poslanca NSi Jožeta Podgorška v Bohinju, je ta danes odstopil s položaja. Medtem na dan prihajajo novi dokazi o tem, da nikoli ni imel namena poravnati hotelskega računa.

Iz kmetijske družbe KŽK, ki je že več let v sodnem sporu z državo zaradi kmetijskih zemljišč in je potrebovala ministrovo pomoč pri njegovem urejanju, so nam posredovali elektronsko sporočilo, ki ga je Podgoršek 19. januarja poslal osebam iz kroga KŽK. To je bilo dober teden dni pred tem, ko sta s soprogo obiskala hotel Bohinj in v njem trikrat prenočila. Ob odhodu iz hotela pa računa nista poravnala, ampak je to namesto njiju naredila družba KŽK.

Jože Podgoršek
Jože Podgoršek
necenzurirano.si

Iz elektronskega sporočila je razvidno, da je Podgoršek ponudbo, ki jo je prejel od hotela, naslednji dan posredoval osebi, katere ime hranimo v uredništvu. Prosil jo je, naj jo pošlje Davidu Poštraku, predstavniku KŽK, ki je nato dejansko uredil rezervacijo in poskrbel za plačilo računa. 

To še enkrat več postavlja na laž kmetijskega ministra, ki zatrjuje, da se je ob odhodu iz hotela dogovoril, da mu račun pošljejo po pošti, vendar naj tega ne bi naredili. Sam pa da je na plačilo pozabil.

/
/
Booking.com

Preberite še:
Objavljamo račun, ki so ga za Podgorška plačali Merlakovi #dokument

Matej Tonin še naprej stoji za Podgorškom

Že včeraj so Podgorška na laž postavili v KŽK: "Minister Podgoršek je Davidu Poštraku dal vedeti, da si želi preživeti vikend v omenjenem hotelu, in Poštrak mu je uredil rezervacijo. Minister nikoli ni izrazil želje ali namere, da bi stroške bivanja poravnal osebno, to je storil šele štiri mesece kasneje po izbruhu medijske afere in potem, ko je od hotela zahteval, da že plačani račun stornirajo."

"Glede na to, da je bil KŽK v odnosu do ministra v povsem podrejenem položaju in ker je bilo potrebno račun plačati, so nam ga iz hotela posredovali in mi smo ga tudi plačali," so poudarili. "K temu ravnanju nas je dodatno vzpodbudil strah, da ne izgubimo še kakšnega zemljišča. Tako smo v KŽK pokrili stroške za uporabo hotelskih storitev ministra Jožeta Podgorška, pri čemer z vso odgovornostjo trdimo, da v zameno nismo ne zahtevali, ne dobili nobenih njegovih uslug ali privilegijev," so dodali.

Matej Tonin kljub odstopu še naprej brani Jožeta Podgorška. Ta je namreč kandidat za poslanca NSi.
Matej Tonin kljub odstopu še naprej brani Jožeta Podgorška. Ta je namreč kandidat za poslanca NSi.
Primož Lavre

Tudi zato je Podgoršek še pred odstopom zamenjal strategijo obrambe. Začel je zatrjevati, da je žrtev izsiljevanja KŽK. Pri tem ga je podprl tudi njegov strankarski šef, predsednik NSi Matej Tonin, ki je zatrdil, da "je račun plačan, vse ostalo pa bo naredila policija". Po tem, ko smo na necenzurirano.si objavili dokaz, da je račun v resnici plačal KŽK, je Podgoršek odstopil z ministrskega položaja.

Kljub vsemu ga Tonin še naprej podpira. "Minister Podgoršek bo sprejel odgovornost za svojo napako. S tem kaže politično kulturo, ki jo želi gojiti NSi ne zgolj v besedah, ampak tudi v dejanjih," je dejal. Je pa prepričan, da se vse to dogaja, ker so v KŽK želeli Podgorška prisiliti v ravnanje v skladu z njihovimi interesi. "Podgoršek se je postavil na stran gorenjskih kmetov in za to ima vse priznanje. Slovenski kmeti lahko vedno računajo na NSi, da bomo vedno na njihovi strani in bomo vedno delali za njihove interese," je sklenil Tonin. Dokumentacija, ki smo jo objavili v zadnjih dneh, kaže nasprotno. 

Preberite še:
Korupcija ministra: račun za hotel mu je plačalo podjetje, ki toži državo

Podgoršek tako, Poštrak drugače

Podgoršek je danes dejal, da so njegovo "površnost izkoristili tisti, ki so se hoteli s tem okoristiti". Prepričan je, da je s tem, ko ni podlegel pritiskom in se je postavil za gorenjske kmete, postal za nekatere zelo moteč.

"Očitno se nekateri zelo trudijo z izdajanjem in popravljanjem množice računov, da bi me očrnili. V teh dneh sem namreč pridobil različne verzije računov iz hotela, o namenu katerih lahko le ugibam," je poudaril. "Poskus izsiljevanja, ki sem ga bil deležen konec prejšnjega tedna, sem predal kriminalistični policiji. Predal sem jim vso dokumentacijo in dokaze, tudi omenjene račune, tako da primer že preiskujejo," je poudaril Podgoršek.

Račun za dopustovanje ministra Jožeta Podgorška, ki ga je hotel Bohinj v lasti Damiana Merlaka izstavil družbi KŽK.
Račun za dopustovanje ministra Jožeta Podgorška, ki ga je hotel Bohinj v lasti Damiana Merlaka izstavil družbi KŽK.
necenzurirano.si

Na to se je že odzval Poštrak kot predstavnik KŽK. "Obtožbe gospoda Podgorška o izsiljevanju s strani KŽK so klasična oblika preusmerjanja pozornosti z lastne odgovornosti, če pa je g. Podgoršek dejansko vložil ovadbo, bomo z veseljem pravosodnim organom predstavili vse razpoložljive informacije, ki nedvomno potrjujejo vse naše zapisane navedbe," je pojasnil.

"Zavajajoče so tudi njegove trditve, da je minister ves čas ščitil interese 'gorenjskih kmetov'. V resnici je delal za skupino privilegiranih kmetov, ki jim je iz njemu znanih razlogov nameraval podeliti zemljišča, ki so v lasti sklada kmetijskih zemljišč, na nezakonit način, brez razpisa. Podjetje KŽK je za ministrovo bivanje prejelo račun s strani hotela Bohinj in ga dejansko tudi plačalo dne 6. februarja letos," je dodal Poštrak.

O izrecni želji gospoda Jožeta Podgorška, "da mu bivanje v hotelu Bohinj uredimo 'po ovinkih' imamo shranjeno korespondenco, ki jo bomo predstavili pravosodnim organom". Govoril je o elektronskem sporočilu, ki ga objavljamo.

Preberite še:
Minister NSi v hotelu kriptomilijonarja. Kdo vse mu plačuje račune?