Janševi na veliko zaposlujejo v Sovi in višajo plače

Se v Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji (Sova) ponavlja zgodovina in se delovanje te službe podreja političnim interesom največje vladne stranke SDS?

Avtor: Tomaž Modic / Vesna Vuković
petek, 30. 7. 2021, 05:55


20161021-00734717
Sova, ki jo vodi izbranec SDS Janez Stušek, dodatno zaposluje. Vlada je poskrbela tudi za drastično zvišanje plač zaposlenih.
STA

Informacije, ki smo jih pridobili v zadnjih tednih, namreč kažejo, da Sova pospešeno išče nove kadre. Še več, vlada Janeza Janše naj bi lojalnost njenih zaposlenih skušala pridobiti tudi z neobičajno visokim dvigom plač.

Samo v zadnjih dveh mesecih so v Sovi, kjer po zadnjih podatkih dela okrog 250 ljudi, objavili razpise za enajst novih delovnih mest. Gre za verjetno najbolj obsežno dodatno zaposlovanje v Sovi od leta 2019, ko je ta začela javno objavljati prosta delovna mesta. Zdaj so iskali sodelavce, ki bi jih zaposlili za nedoločen čas, delovali pa bi na nekaterih najbolj zahtevnih področjih dela agencije. V večini primerov so kandidatom dali razmeroma malo časa za prijavo, vsega teden dni. To daje slutiti o vnaprej dogovorjenih zaposlitvah. 

Zadnji takšen primer je razpis za prosto delovno mesto "višjega svetovalca - lektorja", ki so ga objavili 19. julija, rok za prijavo nanj pa se izteče jutri. Tudi opis delovnih nalog se razlikuje od uradnega naziva. Tako izbranec ne bo samo lektoriral zahtevnih besedil, ampak pridobival podatke s posebnimi metodami, jih izmenjeval s tujimi obveščevalnimi službami in izvajal najzahtevnejše obveščevalno-varnostne naloge v Sloveniji in tujini.

Medtem ko Sova, ki jo vodi izbranec SDS Janez Stušek, zaposluje nove kadre, je Janševa vlada poskrbela za nagrajevanje njenih obstoječih zaposlenih. Tako je po naših informacijah s tajnim sklepom na eni od junijskih sej vlade vsem zaposlenim v Sovi zvišala plače za okoli 20 odstotkov. Uporabila je 39. člen zakona o Sovi, po katerem lahko to naredi zaradi spremenjenih delovnih razmer.

Notranji minister Aleš Hojs se je ostro odzval zaradi ukrepanja policije zoper "rumene jopiče" na Prešernovem trgu, kjer je prišlo do prerivanja z miroljubnimi protestniki.
Notranji minister Aleš Hojs se je ostro odzval zaradi ukrepanja policije zoper "rumene jopiče" na Prešernovem trgu, kjer je prišlo do prerivanja z miroljubnimi protestniki.
Bobo

Do drastičnega dviga plač in dodatnega zaposlovanja v Sovi je prišlo v času, ko so bile politične razmere pregrete, zaradi izgubljenega referenduma in padlih zakonov pa so se številni v državnem zboru bali predčasnih volitev. 

Preberite še:
Sova na sledi neonacistom med "rumenimi jopiči"

Ko je Janša na oblasti, je na udaru Sova 

Že leta 2013, ko je bil drugič na oblasti Janez Janša, so se pojavljali očitki, da je SDS privatizirala Sovo. Takrat so v Sovi zaposlili 25 ljudi, ki so bili domnevno blizu največji stranki. Službo naj bi dobivali po političnih, klientelističnih in nepotističnih merilih. Prišlo je tudi do velike kadrovske čistke. Zamenjanih je bilo kar 19 vodilnih delavcev, s čimer se je takrat ukvarjala tudi parlamentarna komisija za nadzor varnostno-obveščevalnih služb (KNOVS). 

Podoben pretres je Sova doživljala pod prvo Janševo vlado, kar je precej ohromilo njeno delovanje. Prišlo je tudi do razkritja dveh tajnih lokacij, na katerih je delovala Sova, in oteženega sodelovanja z nemško obveščevalno službo.

Zgodba se zdaj ponavlja. Takoj po tem, ko so marca lani prevzeli oblast in zaprli javno življenje, so Janševi prevzeli vse ključne represivne institucije v državi, tudi Sovo. Za njenega direktorja so imenovali Janeza Stuška, ki sodi v ozek krog zaupnikov predsednika vlade. Janši je kot odvetnik pomagal že v zadevi Patria, javno pa ga je branil pred tožbo za odvzem premoženja nezakonitega izvora, ki jo je vložilo specializirano državno tožilstvo.

Preberite še:
Je Janšev kabinet za politične obračune zlorabil Sovo?

Vzeli Sovi denar, zdaj ji ga vračajo

Samo zaradi dviga plač se bodo stroški delovanja Sove po ocenah zvišali za več kot dva milijona evrov. Tega denarja do nedavnega v državnem proračunu ni bilo. Ko je vladajoča koalicija lani jeseni zaradi visokih stroškov protikoronskih paketov, kriznih dodatkov in drugih ukrepov sprejela rebalans proračuna, je drastično posegla tudi v proračun Sove.  

Po prvotnem načrtu bi morala imeti Sova v lanskem letu na voljo rekordnih 20 milijonov evrov. Konec leta 2017, v času vlade Mira Cerarja, je namreč sindikat agencije začel z belo stavko, ki je trajala skoraj leto dni. Zahtevali so višje plače in dodatne zaposlitve. Takrat je šlo za plače okoli 12 milijonov evrov, celotni proračun Sove pa je znašal 14 milijonov evrov. Stavko je prekinil šele dogovor z vlado Marjana Šarca, ki je Sovi dodelila visoka dodatna sredstva. Samo za plače bi šlo dodatna dva milijona evrov. 

Skupina približno 30 ljudi, oblečena v rumene jopiče, se je prvič pojavila 24. junija lani, ko je ob Prešernovem spomeniku v Ljubljani pričakala protivladne protestnike. "Rumeni jopiči" so nosili transparente, s katerimi so izražali nasprotovanje anarhizmu, organizaciji Antifa in skandirali domoljubna gesla. Eden od njih je stegnil roko v nacistični pozdrav.
Skupina približno 30 ljudi, oblečena v rumene jopiče, se je prvič pojavila 24. junija lani, ko je ob Prešernovem spomeniku v Ljubljani pričakala protivladne protestnike. "Rumeni jopiči" so nosili transparente, s katerimi so izražali nasprotovanje anarhizmu, organizaciji Antifa in skandirali domoljubna gesla. Eden od njih je stegnil roko v nacistični pozdrav.
Bobo

Toda nova Janševa vlada ji je z rebalansom proračuna med epidemijo prav toliko denarja odvzela. Proračun Sove se je zmanjšal za 11 odstotkov, z 19,6 na 17,4 milijona evrov. Vlada je zarezala tako v maso plač kot tudi investicije v opremo. Toda zdaj, ko v državnem proračunu zeva še večja luknja, se je nenadoma odločila za zvišanje plač zaposlenim v Sovi. 

Preberite še:
Novi šef Sove je nekdanji zastopnik Janševih prijateljev

Zaposlovanje in motiviranje lojalnih kadrov

KNOVS pod vodstvom Matjaža Nemca (SD) ves čas opozarja, da od Sove dobiva slaba poročila o varnostnih grožnjah iz tujine in vplivu tujih obveščevalnih služb na Slovenijo. Toda poznavalci razmer dvomijo, da gre pri zadnjih zaposlitvah v Sovi dejansko za krepitev obveščevalne dejavnosti Slovenije, ampak za zaposlovanje in motiviranje vladajoči koaliciji lojalnih kadrov. 

Ni skrivnost, da zna največja vladna stranka uporabljati represivni aparat tudi v političnem boju. Kot smo razkrili, so ljudje iz vrhov SDS želeli afero o domnevnem pranju milijarde evrov iranskega denarja v NLB izkoristiti za obračun s svojimi političnimi nasprotniki. Po tem, ko policija nikoli ni našla dokazov za očitke o pranju denarja, tožilstvo pa je ustavilo pregon, je na sceno stopila Sova. Ta je zaradi sumov kaznivih dejanj, povezanih s preiskovanjem zadeve Iran, tožilstvu naznanila dve drugi instituciji: Nacionalni preiskovalni urad (NPU) in specializirano državno tožilstvo (SDT). V uredništvu smo pridobili več informacij, ki krepijo sume, da so na delo Sove pri "operaciji Iran" skušali vplivati ljudje iz Janševega kabineta.

Podreditev Sove je za Janševo vlado pomembna tudi zaradi njene vloge pri preverjanju dogajanja na protivladnih protestih. Notranji minister Aleš Hojs, državni sekretar za nacionalno varnost Žan Mahnič in drugi predstavniki vlade vztrajno prepričujejo javnost, da se jih udeležujejo ljudje iz kriminalnega podzemlja in pripadniki tujih terorističnih skupin. Gre zgolj za alibi, da se Sovo vključi v obveščevalno dejavnost, s katero nadzoruje konkretne posameznike v Sloveniji.

Preberite še:
Tožilstvo nakazalo, kdo stoji za pogromom nad Levico

"Zakaj naša vlada tolerira neonaciste?" 

Vladi zagotovo ni v interesu, da se natančno preišče povezave posameznih članov SDS s skrajno desnimi organizacijami. Znano je namreč, da so se protivladnih protestov udeležili tudi pripadniki tako imenovanih "rumenih jopičev" in skandirali v podporo Janševi vladi. Med njimi so bili po podatkih Sove tudi člani neonacistične organizacije Blood & Honour in nekaterih tujih ekstremističnih skupin.

"Janša varnost zamenjuje z nadzorom," opozarja Matjaž Nemec, predsednik KNOVS.
"Janša varnost zamenjuje z nadzorom," opozarja Matjaž Nemec, predsednik KNOVS.
STA

Ko se je 25. junija na Prešernovem trgu ob dnevu državnosti odvijala altenativna proslava, so morali proti "rumenim jopičem" posredovati tudi policisti, ki so preprečili morebitni incident. V bran "rumenim jopičem" je stopil notranji minister Hojs, ki jih je označil za "bisere med svinjami", generalni direktor policije Anton Olaj pa je zaradi po njegovem vprašljivega varovanja shoda odredil nadzor nad delom Policijske uprave Ljubljana. Po informacijah Matjaža Nemca naj bi vodilni na tej policijski upravi dobili opomine pred odpovedjo. 

Zato bo Nemec konec avgusta sklical sejo KNOVS, kjer bosta lahko tudi Janša in Olaj pojasnila, "zakaj in čemu naša vlada tolerira neonaciste". "Janez Janša se je očitno zelo dobro pripravljal na to poletje in je močno pospešil vzporedni aparat, zadnji pogrom nadzora nad družbo. To nujno varnost, ki bi jo moral državni aprat zagotavljati ljudem, Janez Janša to preusmerja v nadzor družbe," se je z njim včeraj strinjala predsednica SD Tanja Fajon.