Tožilstvo nakazalo, kdo stoji za pogromom nad Levico

Zgodba o lažnem manifestu, za katerim naj bi stala stranka Levica, je dobila prvi epilog.

Avtor: Primož Cirman / Vesna Vuković
sreda, 16. 6. 2021, 15:00


manifest, levica
/
Posnetek zaslona

Okrožno državno tožilstvo ne bo preganjalo stranke Levica zaradi lažnega "revolucionarnega" manifesta, ki ga je pred časom objavil eden od medijev SDS. 

To je kazenskopravni epilog zgodbe, ki sta jo SDS in NSi pred mesecem dni sprožila v političnem prostoru in Levico obtožila protiustavnega delovanja. Toda za zdaj jima ne gre po načrtih. V začetku tedna je namreč tožilstvo obvestilo Nacionalni preiskovalni urad (NPU), da besedilo manifesta ne zahteva kazensko-pravne obravnave. Pri tem je NPU pozvalo, naj preveri sume kaznivega dejanja ponarejanja listin. Na tožilstvu namreč ocenjujejo, da bi lahko šlo za "operacijo pod lažno zastavo" (false-flag operation v angl.), namenjeno zbujanju vtisa, da jo vodi nekdo drug. 

Policija je tožilstvo v začetku maja obvestila, da je v enem od medijev zaznala prispevek, ki govori o manifestu, s katerim naj bi Levica načrtovala izbruhe množičnega nasilja po vsej državi. Šlo je za spletno stran V fokusu, ki jo ureja Boris Cipot. Besedilo manifesta govori o "razkritju" domnevno zarotniškega delovanja stranke Levica v povezavi z mednarodno socialistično kliko, ki se zavzema za odpravo zasebne lastnine.

Koordinatorja Levice Luko Mesca je zaradi lažnega Manifesta napadel tudi Janez Janša.
Koordinatorja Levice Luko Mesca je zaradi lažnega Manifesta napadel tudi Janez Janša.
STA

Policija takoj uvedla preiskavo proti Levici

Čeprav se je takoj izkazalo, da je manifest ponarejen, na njem pa je celo napačni logotip stranke, se je generalni direktor policije Anton Olaj po poročanju več medijev zavzel za uvedbo preiskave proti Levici zaradi suma kaznivega dejanja ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve. Pri tem naj bi se skliceval prav na ponarejeni manifest. Olaj je to zanikal in zatrdil, da bo policija tudi v bodoče delovala nepristransko in v okviru pravnega načela enakosti vseh pred zakonom. Dan pozneje je sicer Policijska uprava Ljubljana tožilstvo zaprosila za "strokovno mnenje glede določenih zapisov v 'manifestu'".

V začetku tega tedna je dobila odgovor okrožne državne tožilke Liljane Tomič. Gre za tožilko, ki je pred tem zavrnila kazenski ovadbi NPU proti ministru za obrambo in prvaku NSi Mateju Toninu zaradi domnevnih nepravilnosti pri vodenju parlamentarne komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb. Kriminalisti so mu med drugim očitali zlorabo uradnega položaja in ponarejanje uradnih listin, pa tudi izdajo tajnih podatkov glede arbitražnega sporazuma.

Del odgovora tožilke policiji.
Del odgovora tožilke policiji.
necenzurirano.si

Tožilka je ugotovila, da vsebina manifesta ne izpolnjuje zakonskih znakov kaznivega dejanja javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti, ter da v njem ni elementov hujskanja. "Neznani pisec namreč ni aktivno nagovarjal nedoločenega kroga oseb k nasilnemu upiranju, saj je zgolj zapisal, da naj bi bile antifašistične celice, skupine in odredi vseskozi pripravljeni, da v vsakem trenutku izzovejo ulično nasilje. Ne gre za poziv k dejanski izvršitvi uličnega nasilja, temveč zgolj za pripravljenost," je zapisala tožilka. 

Zakaj ni znakov kaznivega dejanja Levice

"Poleg tega ni zakonskih znakov, da gre sploh za pozive k nedoločenemu krogu oseb. Manifest je bil namreč objavljen s strani do njega kritičnega medija. Manifest naj bi bil poslan na mnoge elektronske naslove, a tega prispevek ne dokazuje. Tudi z operativnim pregledom splošno dostopnih informacij ni mogoče potrditi, da je bila v New Orleansu v letih 2020 in 2021 planetarna skupščina, v okviru katere naj bi se delilo ali razpošiljalo manifest," je poudarila Tomičeva.

"Ker je torej izvor manifesta in dvomljiv način njegove pridobitve ter morebitne delitve neraziskan, o kaznivem dejanju hujskanja k upiranju ni mogoče sklepati. Iz zapisa ni mogoče izluščiti, proti čemu naj bi se pripadniki celic in odredov sploh upirali. (...) Da bi bili izpolnjeni znaki kaznivega dejanja hujskanja, bi bilo treba ugotoviti pisca manifesta, vendar pa ker niso podani znaki nobenega kaznivega dejanja, te okoliščine ni treba ugotavljati," je zapisala. 

Članek o lažnem Manifestu so kot prvi objavili na spletni strani V Fokusu.
Članek o lažnem Manifestu so kot prvi objavili na spletni strani V Fokusu.
Posnetek zaslona

Prav tako po ugotovitvah tožilke:

-        ni protipraven zapis, da je treba v času epidemije nasprotovati represivnim ukrepom vlade in jo obtoževati kršitve ustavnih načel. Ustavno sodišče je namreč potrdilo, da so bili nekateri vladni ukrepi neustavni. 

-        ni znakov kaznivega dejanja veleizdaje – to stori tisti, ki s silo ali grožnjo ogrozi obstoj Republike Slovenije na način, da skuša spremeniti njeno ustavno ureditev. Veleizdaja je politično kaznivo dejanje. Grožnje uporabe sile iz manifesta ne izhajajo.

-        nihče od piscev ni grozil z uporabo sile konkretnim osebam v najvišjih državnih institucijah. Njegova vsebina je politične narave. Gre za zapis ciljev, ne pa sredstev, s katerimi bi se ti cilji dosegli. Zaradi vsega tega po oceni tožilstva ne izpolnjuje zakonskih znakov kaznivega dejanja javnega spodbujanja sovraštva, nasilja in nestrpnosti. Tega je mogoče izvršiti le javno.

Tožilka: najprej treba ugotoviti izvor manifesta

Vlade in strank, ki vodijo koalicijo in jih je policija izpostavila v dopisu, ni mogoče uvrstiti med deprivilegirane, ogrožene in ranljive družbene skupine. Tožilka zato ocenjuje, da je treba najprej ugotoviti izvor manifesta in način njegove nadaljnje delitve. Indici (objava zgolj v enem mediju), vsebinska kritika levega pola kažejo, da bi lahko šlo za tako imenovano operacijo pod lažno zastavo. Glede na okoliščine primera dopušča možnost, da je šlo celo za kaznivo dejanje ponarejanja listin. 

Generalni direktor policije Anton Olaj se je zavzel za uvedbo preiskave proti Levici.
Generalni direktor policije Anton Olaj se je zavzel za uvedbo preiskave proti Levici.
MNZ

Tožilka zato policiji predlaga, da je zaradi njegovega dvomljivega izvora treba raziskati, kako je medij V fokusu prišel do manifesta, zato predlaga, da policije opravi razgovore z avtorji spornega prispevka, tudi z Borisom Cipotom, ki je v začetku lanskega leta na predlog finančnega urada Murska Sobota pristal v osebnem stečaju.

Levica je sicer na okrožno državno tožilstvo v Ljubljani pred tednom dni vložila kazensko ovadbo zoper SDS in "njeno medijsko mrežo" zaradi suma sistematičnega širjenja neresnic. Napovedala je, da bo zaradi suma zlorabe uradnega položaja kazensko ovadila tudi Olaja.