Janševi menjajo svoje, da izvolijo pravega v bolnico Urške Bačovnik

Saga o imenovanju novega direktorja celjske bolnišnice je končana. Vlada Janeza Janše je izsilila imenovanje svoje izbranke na čelo ene največjih slovenskih bolnišnic. Gre za eno najbolj brutalnih zgodb o trgovanju vladajočih za obstanek koalicije.

Avtor: Tomaž Modic / Vesna Vuković
četrtek, 11. 2. 2021, 11:25


20180217-00841525
Splošna bolnišnica Celje, v kateri je zaposlena Urška Bačovnik Janša, bo danes dobila novo staro direktorico. Za to sta zaslužna premier Janez Janša in tudi državna sekretarka v njegovem kabinetu Jelka Godec.
STA

Zdravku Počivalšku se je danes izpolnila velika želja. Za direktorico Splošne bolnišnice Celje je bila imenovana Margareta Guček Zakošek, članica najožjega vodstva stranke SMC in nekdanja državna sekretarka pri Počivalšku.

To je koaliciji uspelo v tretjem poskusu. Tokrat so morali poseči celo po zamenjavi lastnih članov sveta zavoda, ki so se več tednov upirali lomljenju rok iz kabineta predsednika vlade. Mimogrede, gre za bolnišnico, v kateri je kot zdravnica zaposlena soproga premierja Urška Bačovnik Janša.

Kot smo razkrili, je v začetku januarja propadel drugi poskus imenovanja Guček-Zakoškove za direktorico in s tem njeno vrnitev na vrh bolnišnice. Zaradi grehov iz peteklosti ji je poleg predstavnikov zaposlenih nasprotovala celo večina članov sveta, ki jih je tja imenovala Janševa vlada. Med njimi sta bila predsednica sveta Hedvika Stanič Igličar, ki je pripadala kvoti DeSUS, in Federico Viktor Potočnik, član NSi, zaposlen kot specializant v celjski bolnišnici. Obeh danes ni več v svetu.

Preberite še:
Janša kadroval v bolnici, kjer dela Urška Bačovnik Janša

Namesto Stanič-Igličarjeve je Janševa vlada v začetku januarja imenovala Lovra Perčiča, občinskega svetnika SDS v Šentjurju. Od tam prihaja Jelka Godec, državna sekretarka v kabinetu predsednika vlade, ki je pred časom pritiskala na člane sveta zavoda in zahtevala, naj potrdijo Guček-Zakoškovo za direktorico. Potočnik je medtem odstopil iz osebnih razlogov, po neuradnih informacijah zaradi velikih pritiskov. Njegovo zamenjavo je vlada v popolni tajnosti izpeljala pred 14 dnevi.

Potočnika je zamenjal Denis Kurbus, malo znani podjetnik iz Maribora. Kurbus je tudi generalni sekretar Ju-jitsu zveze Slovenije in član ju-jitsu kluba ADK iz Maribora. Pokrovitelj tega kluba je podjetje ADK iz Hoč. Eden od njegovih direktorjev in lastnikov je Friderik Čeček, član civilnodružbenega gibanja Zbor za republiko, tesno povezanega s stranko SDS. Bil je tudi večji nasprotnik gradnje Magne v Hočah. Kot smo razkrili, je nedavno od države kupil večja zemljišča, na katera se bo širilo podjetje ADK. Sklepa o razrešitvi Potočnika in imenovanju Kurbusa za razliko od drugih zamenjav v svetih javnih zavodov ni v sporočilu po seji vlade.

Preberite še:
Ko te pokličeta Vinko Gorenak in Jelka Godec

Kriminalisti preverjajo sume, da je bila donedavna direktorica celjske bolnišnice Margareta Guček Zakošek, sicer članica SMC, vezni člen v operativnih dogovorih med Geneplanetom in ministrom Zdravkom Počivalškom.
Kriminalisti preverjajo sume, da je bila donedavna direktorica celjske bolnišnice Margareta Guček Zakošek, sicer članica SMC, vezni člen v operativnih dogovorih med Geneplanetom in ministrom Zdravkom Počivalškom.
twitter

Po naših informacijah je imela Guček-Zakoškova podporo najmanj petih od devetih članov sveta. Današnje seje se ni udeležila Mirjana Pustatičnik, ki zastopa interese Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). "Zaradi zdravstvenih razlogov me ne bo. Že dlje časa pa je znano, da nisem naklonjena imenovanju Guček-Zakoškove," je pred sejo povedala za necenzurirano.si. Na seji naj bi zaradi nestrinjanja z imenovanjem Guček-Zakoškove manjkal tudi Aljoša Košak, predstavnik Mestne občine Celje, sicer član SDS. Po besedah več virov Guček-Zakoškova ni imela niti podpore zaposlenih.

Eden od razlogov za dolgotrajno odločanje o imenovanju novega direktorja celjske bolnišnice in nasprotovanje predstavnikov vlade, od katerih so nekateri že bivši, je bil tudi ta, da je bil v igri za direktorja Marjan Ferjanc, član lokalnega odbora SDS. Ferjanc je užival široko podporo predstojnikov oddelkov in zdravnikov specialistov. Podpirali so ga tudi člani sveta iz lokalnega okolja, vendar so se v centrali stranke raje odločili za izbranko SMC oziroma Počivalška.

Ferjanc je dolga leta vodil celjsko bolnišnico, v času vlade Mira Cerarja pa je bil krivdno razrešen. Po tistem so vodstvene položaje začeli prevzemati kadri SMC in ljudje, blizu Guček-Zakoškovi.

Imenovanje Guček-Zakoškove je za SMC pomembno v luči preiskave spornih poslov z zaščitno opremo. Kriminalisti NPU že od spomladi preverjajo vlogo Margarete Guček Zakošek v dogovorih med podjetjem Geneplanet, ki je državi dobavilo sporne ventilatorje, in ministrom Počivalškom, prvoosumljenim v preiskavi poslov z zaščitno opremo. Geneplanet je bil namreč že pred nastopom vlade Janeza Janše izbran za privilegiranega dobavitelja ventilatorjev. Referenco, ki mu je odprla vrata do milijonskih državnih dobav, je dobil s poslom s Splošno bolnišnico Celje.