Janez Janša grozi z državljansko vojno

SDS bo 30. obletnico osamosvojitve "počastila" z resolucijo, v kateri na več mestih govori o prihajajoči državljanski vojni.

Avtor: Primož Cirman / Vesna Vuković
ponedeljek, 24. 5. 2021, 18:00


20170520-00780986
Janez Janša že vse od lanskega prevzema oblasti stopnjuje vojno proti vsem drugače mislečim in tistim, ki jih ocenjuje za nevarne.
STA

Slovenska demokratska stranka (SDS) je pred kongresom, ki bo 19. junija v Slovenskih Konjicah, teden dni pred 30. obletnico osamosvojitve, objavila predloge petih resolucij. Ena od njih ima naslov "Za obrambo ustavnih temeljev slovenske države". V tej njen pisec, najverjetneje gre za prvaka SDS Janeza Janšo, na več mestih omenja nevarnost državljanske vojne.

Janez Janša že vse od lanskega prevzema oblasti stopnjuje svojo vojno proti vsem drugače mislečim in tistim, ki jih ocenjuje za nevarne. Na njegovem udaru so mediji, sindikati, nevladniki, tožilstvo, pravosodje in vse institucije, ki morajo po zakonodaji nadzorovati delo oblasti. Janša celotne skupine prebivalstva ves čas obtožuje, da so krivi za širjenje okužb v državi s tem, ko rušijo vlado. Če je več kot desetletje gradil drugo republiko, ki naj bi zamenjala sedanjo, torej prvo slovensko republiko, je z novo resolucijo storil korak nazaj. Odločil se je, da bo ubranil obstoječi ustavni red - proti vsem, ki jih sam določi kot sovražnike. 

"Stvari so šle celo tako daleč, da danes obstaja resna možnost, da pride do strmoglavljenja demokracije in obnovitve totalitarnega režima. V težki situaciji, ki jo kroji korona kriza, so v poldrugem letu ekstremisti dokazali, da jim ni nič sveto, ne zakoni, ne pravila ne domovina, niti zdravje ljudi. Nedavni 'nacipožig' poslanskih stolov pred parlamentom napoveduje usodno zaostrovanje razmer, kar lahko vodi v obnovitev državljanske vojne," navaja resolucija.

Druga vlada Janeza Janše se je sesula tudi pod pritiskom protivladnih protestov.
Druga vlada Janeza Janše se je sesula tudi pod pritiskom protivladnih protestov.
STA

/
/
STA

Preberite še:
Propagandna mreža SDS čaka na državni denar

Resolucija o Janši kot večni žrtvi 

Razmere v državi so po oceni avtorja dokumenta "slabše kot pred osmimi leti, ko je svet SDS sprejel resolucijo z ostro oceno, da tranzicija ni uspela. Pokazalo se je na primer, da sistem ni bil odziven na več kot milijardo evrov opranega iranskega denarja". Zadeva Iran je sicer ključni argument, ki ga SDS že več let uporablja pri svojem dokazovanju obstoja "globoke države" v slovenskem finančnem in pravosodnem sistemu. Policija sicer nikoli ni našla dokazov za očitke o pranju denarja, tožilstvo pa je lani ustavilo pregon.

Resolucija poudari, da je Janša žrtev: "Od leta 1984 naprej so se pripadniki starega režima lotili Janše z okoli 200 različnimi upravnimi, sodnimi in drugimi ukrepi in postopki. Sproducirali so ogromno afer, kot so JBTZ, trgovina z orožjem, Depala vas, pa afero vseh afer, Patrio, ko je politična zloraba sodstva prišla najbolj drastično do izraza."

Nato resolucija najostreje obračuna z opozicijsko stranko Levica, ki želi po njegovi oceni "uvesti eko-socialistično gospodarstvo, ki naj bi temeljilo na delavskem upravljanju, družbeni lastnini in demokratičnemu planiranju. Podjetja bi podržavili in ustanovili delavske, kmečke in konzumne zadruge. (...) Vse to je že videno in doživeto v prejšnjem režimu. Gre za gibanje, ki je v neposrednem nasprotju z ustavno ureditvijo Republike Slovenije".

V SDS že več mesecev Levici kot parlamentarni stranki odrekajo legitimnost. Tega Janša ne počne naključno.
V SDS že več mesecev Levici kot parlamentarni stranki odrekajo legitimnost. Tega Janša ne počne naključno.
STA

Toda SDS gre v resoluciji še dlje. Državne organe namreč odkrito poziva k ukrepanju proti stranki Levica. Tej so nedavno po neuradnih informacijah podtaknili avtorstvo "revolucionarnega manifesta", ki naj bi "razkrival" domnevno zarotniško delovanje stranke Levica v povezavi z mednarodno socialistično kliko. Na policiji so takrat potrdili, da že preiskujejo sume kaznivih dejanj. V Levici pa so napovedali, da bodo kazensko ovadili direktorja policije Antona Olaja zaradi njene zlorabe v politične namene. 

V SDS sicer že več mesecev Levici kot parlamentarni stranki odrekajo legitimnost. Tega Janša ne počne naključno. Ob mobilizaciji lastnih volivcev si verjetno želi krepitve Levice. Dobro namreč ve, da tudi za marsikoga na levosredinskem polu velja za preveč skrajno, zaradi česar bi Janši ustrezalo, da postane prva stranka na tem polu. Sam verjetno špekulira, da bi to močno otežilo možnost sestavljanja povolilnih koalicij brez SDS.

Preberite še:
Lahko noč in srečno, Slovenija #kolumna

Napad na sindikate pred petkovim shodom

V petek naj bi slovenske ulice preplavile največje množične demonstracije proti aktualni oblasti doslej. Protestnikom naj bi se pridružile različne sindikalne centrale, zato ni presenečenje, da SDS v resoluciji obračunava tudi z njimi. Omenja aktivacijo starorežimskih sindikatov, da bo "fronta popolna pri rušenju demokratično izvoljene vlade". "Nič ne pomaga dokazljivo dejstvo, da je sedanja vlada ena od najbolj socialno usmerjenih v novejpi slovenski zgodovini. Ekstremisti in sindikalni elitneži hočejo ne glede na dejstva in trende stvari prikazati, kot da se preobrat mora zgoditi takoj".

Leta 2012 so sindikate na ulice pregnali varčevalni ukrepi, zdaj jih skrbi rušenje demokracije, pravne države in socialnega dialoga.
Leta 2012 so sindikate na ulice pregnali varčevalni ukrepi, zdaj jih skrbi rušenje demokracije, pravne države in socialnega dialoga.
STA

Nato avtor resolucije proteste proti vladi poveže z nasiljem, ki naj bi v Slovenijo prihajalo iz tujine. "Doživljamo ulično nasilje, ki ga s podporo levih političnih sil izvajajo ekstremisti, dostikrat povezani s tujimi omrežji in gibanji," poudarja resolucija. Pri tem posebej navaja gibanja Antifa (gre za levo politično gibanje proti fašizmu v ZDA), Black Lives Matter, ki se zavzema za rasno enakost v ZDA in nasprotuje policijski brutalnosti, in Wokeism, ki se zavzema za socialno in rasno pravičnost.

Ob tem avtor resolucije spomni tudi na dogajanje v jeseni 2012 in začetku leta 2013, ko se je druga Janševa vlada sesula tudi pod pritiskom protivladnih protestov. "Protidemokratični refleks se je že pred leti najbolj očitno pokazal v okviru tako imenovanih ljudskih vstaj," navaja resolucija in dodaja: "Toda cilj prvorazrednih ni več le eliminacija predsednika Janše in SDS, ampak je nadgrajen. Gre za vzpostavitev nove družbene ureditve, utemeljene na marksizmu-leninizmu-kardeljizmu!"

Preberite še:
Zakaj je Janši epidemija ušla izpod nadzora

Če ste proti vladi, si želite prejšnjega režima

V zadnjem delu resolucija tako njen avtor vsem tistim, ki nasprotujejo tej vladi, pripiše celo željo po odpravi zasebne lastnine in vrnitvi v prejšnji režim: "Grozna je pomisel na to, da bi neka samooklicana elita nasilno odpravila parlamentarno demokracijo, trg, zasebno lastnino, podržavila gospodarstvo, šolstvo, zdravstvo, medije in kulturo ter spet uvedla zadruge, komune, kombinate in t. i. petletne plane razvoja. To je najkrajša in najbolj smrtonosna pot v revščino, bedo, v človeka nevredno življenje."

Resolucija se konča z napovedjo, da bomo storili "vse, da preprečimo vzpostavitev eko-socialističnega sistema, ki pomeni v bistvu restavracijo totalitarnega sistema. Ti pa so, zlasti socializem-komunizem, v Sloveniji napravili ogromno škode". "Posledice videvamo in čutimo še danes, med drugim v več kot 700 moriščih po vseh domovini, ki so jih povzročili predniki ravno tistih, ki sedaj ponujajo alternativo," poudari resolucija, ki tako vse nasprotnike te vlade izenači s tistimi, ki so leta 1945 izvajali povojne poboje.

"Da, branili bomo ustavne temelje slovenske države, branili bomo svojo domovino!" se zaključi resolucija.

Preberite še:
SDS je globoka država #kolumna