SDS je globoka država #kolumna

Nov napad na policijo je Janšev dokončen obračun z institucijo, ki je v njegovem dojemanju sveta že trideset let na napačni strani osamosvojitve.

Avtor: Primož Cirman
sobota, 4. 7. 2020, 07:30


sds, janez janša,
/
Bobo

Slovenska demokracija ima resno težavo. Na čelu vlade je politična stranka, ki si želi podrediti policijo in tega sploh ne skriva več. Vse to v času, ko kriminalisti preiskujejo državne posle z zaščitno opremo, v katere je vpleten tudi vrh vlade. Kot rad pove njen predsednik, naključij ni. 

Začelo se je z Žanom Mahničem. Februarja je še kot poslanec SDS prišel na policijo in od njene tedanje direktorice Tatjane Bobnar zahteval informacije o kriminalistični preiskavi financiranja SDS. Ni jih dobil. "Pomislite na svojo prihodnost," naj bi Bobnarjevi dejal Mahnič. In res bi morala: že na prvi seji jo je nova Janševa vlada zamenjala. 

To je bilo jasno sporočilo, kaj sledi. Medtem ko so tekli dogovori o milijonskih zaslužkih pri poslih z zaščitno opremo, je novi direktor Anton Travner čistil po policiji. Na visoke položaje so prišli ljudje, v preteklosti osumljeni spolnega nadlegovanja ali povezani z lokalnimi zvodniki. Notranji minister Aleš Hojs je policiste javno pozival, naj preganjajo protestnike in jih prepoznavajo prek fotografij na družbenih omrežjih. Državni sekretar Franc Breznik je pil pri lastniku podjetja, ki so ga kriminalisti obiskali med preiskavo suma prometa z drogami. Travner je v času največjih pritiskov na uslužbence zavoda za blagovne rezerve povpraševal po poslih Geneplaneta.

/
/
Primož Lavre

V tej igri nikoli ni šlo za Počivalška

Tudi v tem kaosu so policisti opravljali svoje delo. Ko je Nacionalni preiskovalni urad (NPU) začel preiskovati dobave ventilatorjev, je Travner zamenjal njegovega direktorja. Ko so kriminalisti prejšnji vikend pridobili sodno odredbo za hišne preiskave, je takoj "ušla" v roke SDS. Prvi osumljenec Zdravko Počivalšek je verjetno že po seji vlade v nedeljo zvečer izvedel, da mu bodo v torek zjutraj potrkali na domača vrata. 

Na tej točki bi morali zazvoniti vsi alarmi. Ne le, ker politično zavezništvo z Janšo ob položajih, partnerstvih v poslih, terminih na Nova24TV in drugih nagradah očitno prinaša še notranje informacije o kazenskih postopkih. Govorimo o preiskavi podpredsednika vlade, ki je osumljen kaznivega dejanja oškodovanja javnih sredstev. O kršenju ustavno zagotovljene enakosti pred zakonom. O meji, ki je politika v demokratični družbi nikoli ne bi smela prestopiti.

Priča smo javni napovedi vojne policiji, ki očitno še vedno ne razume, da se ministrov "najbolj učinkovite vlade v zgodovini Slovenije" ne sme dotikati.

Toda meja je ta teden že padla. Aleš Hojs in Anton Travner nista odšla zaradi objektivne odgovornosti, ker je odredba o hišnih preiskavah prišla v roke SDS, ali njune osebne okuženosti s primerom. Ne, oditi sta morala, ker nista opravila svoje naloge in preprečila preiskave, v kateri utegnejo prej ali slej priti na plano imena, povezana s SDS. V tej igri pač nikoli ni šlo za Počivalška, tega političnega buldožerja, ki je ves čas vedel, da lastno ime in usodo SMC zastavlja za posle največje vladne stranke. 

Zakaj je bil Kučanov klan za Janšo problem? 

Litanije Aleša Hojsa o "globoki državi v policiji" tako še zdaleč niso le sprevračanje pozornosti z dejstva, da SDS dobiva policijske dokumente. Priča smo javni napovedi vojne policiji, ki očitno še vedno ne razume, da se ministrov "najbolj učinkovite vlade v zgodovini Slovenije" ne sme dotikati. Saj res, kdo že tako rad govori o "prvorazrednih"?

Pri napadu na policijo gre tako za poizkus dokončnega obračuna z institucijo, ki je v Janševem dojemanju sveta že trideset let na napačni strani osamosvojitve. Od "udbaške ekipe" iz leta 1991, o kateri je te dni Zmagu Jelinčiču razlagal Igor Bavčar, do Depale vasi. Pri tem seveda ni pomembno, kaj so dejstva, kaj pa miti za potrebe sledilcev in posameznih poslancev SMC. Policija je bila v "krasnem novem svetu" SDS vedno del udbomafije, hobotnice, mafijskega lobija, Kučanovega klana, nomenklature, kontinuitete, izrojene levice, stricev iz ozadja in zdaj globoke države, četudi so jo vrsto let vodili kadri desnice. 

Policijo in NPU je pač – prosto po Jelinčiču – "treba spucati", četudi sta v zadnjem desetletju zaprla, spravila na sodišče ali preiskovala polovico Foruma 21. Če torej res verjamete, da gre za obračun z globoko državo, premislite še enkrat. Cilj SDS namreč v resnici nikoli ni bilo sesutje globoke države, ampak njen prevzem. Za Janšo je bil Kučanov klan vedno problem le zato, ker ni bil Janšev.

/
/
Bobo

Naj živi globoka država – po meri SDS

Ko SDS govori o pojmu globoke države, ukradenem iz Erdoganovega učbenika, v mislih nima založene Interpolove depeše iz afere Patria, zlepljenih dokumentov iz arhivov ali sporočil, napisanih na papirju z glavo kabineta predsednika vlade, ki jih od izbranega kurirja dobi kakšen direktor. Ne govori o njenih ljudeh v različnih sektorjih represivnih institucij, železničarskem obveščevalnem podzemlju, kadrovski mreži v državnih podjetjih, izbranih trgovcih s poslovnimi darili, ki so po naključju v sorodu s pravimi ljudi, ali povezavah s skrajno desnimi gibanji. 

V globoki državi po meri SDS predsednika vlade o poslih dnevno obveščajo matjaži kovačiči in drugi šefi državni podjetij. Moč je v rokah svetovalnih teles in drugih neformalnih skupin, ki jim ni treba polagati računov za odgovornost, njeni člani pa se lahko gredo zasebne posle. Če so nekoč pridobivali insajderske informacije o premoženju slovenskih bank, danes odstavljajo direktorje institucij (Surs), ki ne želijo kršiti zakonov, pripravljajo načrte za upravljanje državne srebrnine ali celo vodijo boj proti epidemiji.

Cilj SDS v resnici nikoli ni bilo sesutje globoke države, ampak njen prevzem. Za Janšo je bil Kučanov klan vedno problem le zato, ker ni bil Janšev. 

Globoka država po meri SDS so sestanki z Bavčarjem in Šrotom, privatizacijski načrti v Petrolu in tajkuni, ki v zameno za zaščito odkupujejo prazna podjetja. Globoka država po meri SDS so skriti dogovori o orožarskih in drugih poslih. Globoka država po meri SDS so posojila iz Prijedorja, finančne injekcije Orbanovih podjetij in gotovinsko poslovanje s pomočjo sorodnikov. Globoka država po meri SDS so prijateljski ustavni sodniki, ki se ne izločajo iz zadev, ubogljivi mediji, ki bodo oznanjali evangelij po Janezu, poslušni tožilci in policisti, ki bodo lovili kurje tatove, pri miru pa pustili izbrane ministre. 

Globoka država je v resnici SDS. In slovenska demokracija ima resno težavo.