Kaj je danes policija iskala pri Zoranu Jankoviću?

Kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) so danes obiskali družino ljubljanskega župana Zorana Jankovića. Kaj jim očitajo in kdo vse je pod drobnogledom?

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic / Vesna Vuković
torek, 21. 12. 2021, 08:35


zoran janković
Družino Zorana Jankovića preiskuje NPU.
STA

Zoran Janković je po končanih hišnih preiskavah zagotovil, da se ne nanašajo nanj ali kogar koli drugega z mestne občine. Tarča preiskovalcev je bila Jankovićeva žena Mija Janković, preiskovalce pa so zanimali plačani računi, je pojasnil. Za dogajanje je obtožil premierja Janeza Janšo.

Kot je pojasnil ljubljanski župan, so kriminalisti na njegovem domu v Ljubljani danes pozvonili okoli 6. ure, ostali so do približno 9.30. "Zame je bilo presenečenje, da tokrat niso rabili mene, ampak so preverjali posamezne račune pri soprogi," je dejal. Obiskali so tudi njegovega sina Damijana Jankovića in partnerico Ursulo Gavish. Preiskave po besedah župana potekajo tudi na družinskem podjetju Electa.

"Trdim, da je, kar piše v obtožnici, prazno in nič ne bo iz tega," je poudaril. Preiskovalci so odnesli 32 plačanih računov, pri čemer je poudaril, da bi lahko te račune kriminalisti dobili tudi v banki ali v podjetju. Obiski na domu so po njegovem odveč, povzel pa je besede svojega odvetnika Janeza Koščaka, da se je začela predvolilna kampanja. "Meni ne morejo nič, zato so se lotili moje družine. Žal mi je žene in otrok," je dejal.

Preberite še:
Hojs nad Jankovića poslal policijo, ki ga zdaj preiskuje

Hojs pozival NPU k preiskavi

Da na NPU pripravljajo teren za hišne preiskave pri Jankovićevih, smo na necenzurirano.si razkrili včeraj. Poročali smo, da se je policija v času aktualne vlade spremenila v podaljšek interesov ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa in največje vladne stranke. Ta je v letu in pol zamenjala ključne ljudi v policiji, kjer imajo zdaj glavne vloge kadri SDS.

Pred volitvami pa so se začeli obračuni s političnimi nasprotniki vladajoče stranke in to s serijo hišnih preiskav. Prvi je na vrsti Zoran Janković. Hojs je avgusta letos pozval NPU, naj se loti ljubljanskega župana.

V daljšem besedilu je Hojs, podpisan kot minister, pisal o Jankovićevem paradnem projektu: 111 milijonov evrov vredni izgradnji kanalizacijskega omrežja in nadgradnje centralne čistilne naprave v Zalogu. V njem je komentiral vrednost celotne investicije in njenega projektiranja. "Številke in razmerja, ki so daleč od primerljivih cen v Nemčiji, (...) bi vsekakor morale zanimati NPU in kriminalistično policijo, glede na to, da se zadeva financira s sredstvi EU pa tudi pristojne službe EU (Evropski urad za boj proti prevaram, evropsko tožilstvo)," je poudaril Hojs. 

Štiri mesece pozneje je njegov poziv očitno naletel na plodna tla. Na policiji so potrdili, da so danes opravili hišne preiskave, v katerih zbirajo obvestila in iščejo dokaze zaradi suma kaznivih dejanj s področja gospodarske kriminalitete.

1,24 milijona evrov premoženjske koristi

Kot so pojasnili, so izvedli 11 hišnih preiskav v zasebnih in poslovnih prostorih na območju Ljubljane. "Kaznivih dejanj je osumljenih skupno pet fizičnih oseb. Nobeni osebi ni odvzeta prostost," so dodali. Zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti sta osumljeni dve fizični osebi, pranja denarja pa pet fizičnih oseb. Za očitana kazniva dejanja je sicer zagrožena kazen več let zapora.

Med osumljenci naj bi bil tudi Damijan Janković, sin ljubljanskega župana.
Med osumljenci naj bi bil tudi Damijan Janković, sin ljubljanskega župana.
STA

"Sum se nanaša na oškodovanje  gospodarske  družbe, ki sta jo fizični osebi obvladovali preko lastništva poslovnih deležev in poslovodnih funkcij. Z različnimi finančnimi transakcijami iz oškodovane družbe na novoustanovljeno družbo in drugo družbo, ki ju je obvladoval eden od osumljencev, je bila pridobljena premoženjska korist v višini  1.240.000 evrov. V nadaljevanju so bila opravljena nakazila iz teh dveh družb v skupnem znesku 1.040.000 evrov več drugim pravnim in fizičnim osebam, ki so denarna sredstva dvigovali v gotovini," so povedali na policiji.

Dodali so, da so današnje hišne preiskave del dve leti trajajočega predkazenskega postopka, ki ga usmerja specializirano državno tožilstvo.

V preiskavo naj bi NPU zajel tudi družino Zorana Jankovića. Po poročanju medijev so med preiskovanci poleg Jankovićeve soproge Mie Janković, sina Damijana Jankovića in njegove partnerke Ursule Gavish še podjetnika Gregor Marolt in Jan Bec. Bec je ekonomski lastnik skupine Electa.

Preberite še:
Kaj se dogaja na uradu za boj proti pranju denarja

Zbirajo informacije o političnih nasprotnikih

Že več tednov je iz krogov blizu policije mogoče slišati informacije, da se bodo pred volitvami začeli obračuni s političnimi nasprotniki in to s serijo hišnih preiskav. Te naj bi v veliki meri temeljile na informacijah, ki naj bi jih policiji priskrbel urad za preprečevanje pranja denarja. Od letos ga vodi izbranec SDS Damjan Žugelj, nekdanji direktor Agencije za trg vrednostnih papirjev (ATVP) v času prve Janševe vlade. Že spomladi nam je več virov potrdilo, da je urad začel pospešeno obravnavati večje število prijav, ki so jih pisali neznani avtorji.

NPU vodi izbranka SDS Petra Grah Lazar, ki ne izpolnjuje pogojev za ta položaj.
NPU vodi izbranka SDS Petra Grah Lazar, ki ne izpolnjuje pogojev za ta položaj.
policija.si

Konec maja je Žugelj zanikal naše informacije, da je uslužbencem urada predložil seznam pravnih oziroma fizičnih oseb za uvedbo postopkov proti njim. Že nekaj časa pa Hojs in drugi vodilni člani SDS hujskajo policijo tudi nad lastnike medijev, ki jim niso po volji. Pri tem zbirajo informacije pri represivnih organih, lotevajo pa se tudi njihovih družinskih članov, v nekaterih primerih celo otrok.

Med Jankovićem in SDS je sicer od začetka epidemije, torej več kot leto dni, vladalo nekakšno premirje. V tem času ljubljanski župan ni komentiral posameznih dejanj vlade. To se je spremenilo v začetka oktobra, ko je policija na množičnih protestih v glavnem mestu uporabila vodni top in solzivec. Odgovornost za dogodke je Janković pripisal Janši in njegovemu načinu vladanja. Javno se je uprl nedavnemu zaprtju stojnic s hrano in pijačo. V zadnjem času je večkrat pozval tudi k predčasnim volitvam in napovedal, da bo podprl eno od strank levosredinske opozicije.

Necenzurirano prenos
Aleš Hojs je konec poletja javno pozval NPU k preiskavi poslov Zorana Jankovića.
STA