Golob ostaja pred Janšo, skupaj s KUL bi dobil trdno večino

Kaj kaže volilna napoved mesec dni pred parlamentarnimi volitvami? In zakaj raste število neopredeljenih?

Avtor: Primož Cirman / Vesna Vuković
sobota, 26. 3. 2022, 18:00


golob gibanje slovenija
Če bi bile volitve danes, bi Robert Golob skupaj s strankami KUL dobil trdno večino.
Bobo

Slab mesec dni pred parlamentarnimi volitvami bi na njih slavila stranka Gibanje Svoboda, ki jo vodi Robert Golob, s strankami Koalicije ustavnega loka (KUL) pa bi sestavila vlado s trdno večino 55 sedežev v državnem zboru.

To je razvidno iz volilne napovedi, ki jo je med 21. in 24. marcem za Svet24, Večer, Primorske Novice in Dnevnik opravila agencija Ninamedia. V anketi je za Gibanje Svoboda glasovalo skoraj 21 odstotkov vprašanih. Tesno za njo je Slovenska demokratska stranka (SDS) Janeza Janše, ki bi jo podprlo 19,5 odstotkov vprašanih. Sledijo ji Socialni demokrati (SD), a se njihova prednost pred Levico zmanjšuje. Parlamentarni prag bi prestopile še Lista Marjana Šarca (LMŠ), Nova Slovenija (NSi), Stranka Alenke Bratušek in koalicija Povežimo Slovenijo, ki združuje Konkretno Zdravka Počivalška, SLS Marjana Podobnika, NLS Franca Kanglerja, Zelene Andreja Čuša in Novo socialdemokracijo Andreja Magajne

Merilci javnega mnenja so anketirance spraševali, ali se bodo udeležili volitev. Nato so tistim, ki so odgovorili, da se bodo udeležili volitev ali tega še ne vedo, na izbiro ponudili nabor političnih strank. Na enak način torej, kot da bi imeli pred seboj volilni listič. V telefonski javnomnenjski raziskavi je bilo anketiranih 1050 oseb, natančnejše podatke o vzorcu pa navajamo v okvirju. Volilne napovedi bomo do aprilskih volitev objavljali na 14 dni, zadnjo pa 22. aprila, torej pred začetkom volilnega molka.

Janezu Janši nista kaj dosti pomagala ne intenzivna oglasna kampanja ne vojna v Ukrajini. Še naprej zaostaja za Robertom Golobom.
Janezu Janši nista kaj dosti pomagala ne intenzivna oglasna kampanja ne vojna v Ukrajini. Še naprej zaostaja za Robertom Golobom.
Profimedia

Preberite še:
Kdo je kupil stanovanje, v katerem živi Aleksandra Pivec

Razmerja med največjimi ostajajo enaka

Gre za šesto volilno napoved, ki jo je letos opravila agencija, iz nje pa je že mogoče razbrati nekatere trende. Najprej, podpora dveh največjih strank se je v zadnjem mesecu bolj ali manj ustalila, saj večjih premikov v razmerju med njimi ni. 

Podpora Gibanju Svoboda tako ostaja pri 21 odstotkih, pri čemer bi ga volilo več žensk kot moških. Obratno je pri SDS, ki tudi po mesecu dni intenzivne oglasne kampanje in vojni v Ukrajini ne uspe priti čez 20-odstotno podporo. V tem trenutku je SDS daleč od prepričljive relativne zmage na volitvah, ki jo je dosegla leta 2018, a ji takoj zatem ni uspelo sestaviti vlade – še posebej, če bo SDS s svojo medijsko in drugo infrastrukturo še naprej podpirala tudi "satelite" na desni strani. Med vsemi strankami ima SDS najmanjšo podporo v mestih.

/
/
Svet24

/
/
Svet24

Stranke KUL bi tokrat skupaj dobile 30 poslancev, enega manj kot v anketi pred dvema tednoma. Med njimi še vedno vodi SD, ki je ob SDS najbolj priljubljena med starejšimi od 60 let. To pomeni, da volivci mlajše generacije niso naklonjeni strankama z najdaljšo tradicijo v Sloveniji. 

NSi ostaja pri šestih sedežih v državni zbor. Za zdaj v anketah nič ne kaže, da bi se lahko vanj uvrstila še katera druga stranka. Še najbližje temu je populistična stranka Resnica, a njena podpora v anketah močno niha.

Preberite še:
Hišnemu zavodu NSi dali denar, od države dobili tovarno

Neopredeljenih je vse več 

Tudi odločenost ljudi, da gredo na volitve, ostaja trdna. Da se bodo zagotovo udeležili volitev, je v anketi odgovorilo slabih 63 odstotkov vprašanih. V tem primeru bi svoj glas oddalo več kot 1,06 milijona ljudi, kar je približno 160.000 več kot leta 2018. Še dobrih 13 odstotkov ljudi je v anketi odgovorilo, da se bo volitev "verjetno udeležilo". Obenem raste tudi delež tistih, ki se volitev po lastnih besedah zagotovo ne bodo udeležili. Teh je zdaj že skoraj desetina. 

/
/
Svet24

Toda podrobnejši vpogled v rezultate ankete kaže, da politična razmerja še zdaleč niso tako "zabetonirana", da se v prihodnjem mesecu dni ne bi mogla spremeniti. Tako je znova opazno več ljudi, ki ne vedo, koga bi volili, ali pa tega ne želijo povedati. Še v prvi polovici februarja je bilo neopredeljnih manj kot 12 odstotkov anketirancev - zdaj jih je že skoraj petina. 

Na vprašanje, zakaj delež neopredeljenih spet raste, jasnega odgovora ni. Iz ankete je razvidno, da med njimi prevladujejo slabše izobraženi, živeči na podeželju, starejši od 60 let in mlajši od 30 let. Število neopredeljenih je sicer še vedno precej nižje kot pred štirimi leti. Mesec dni pred takratnimi volitvami še skoraj 30 odstotkov vprašanih ni vedelo, koga bi volilo.

Preberite še:
Golobovo Gibanje Svoboda ostaja pred SDS

Volitve 2022 je javnomnenjski raziskovalni projekt časnikov Dnevnik, Večer, Svet24 in Primorske novice, njegov izvajalec je agencija Ninamedia. Med 21. in 24. marcem 2022 so opravili telefonsko javnomnenjsko raziskavo po metodi CATI. Z računalniškega seznama so poklicali 9607 naključno izbranih telefonskih naročnikov, 3511 jih ni bilo dosegljivih, 3689 jih ni želelo sodelovati v anketi, 1357 pa jih ni ustrezalo vzorčnim določilom. Anketiranih je bilo 1050 oseb. Pred analizo obeh anket so bili podatki uteženi po starosti in izobrazbi tako, da so socio-demografsko strukturo vzorca približali strukturi ciljne populacije, s čimer so zagotovili večjo reprezentativnost vzorca. Standardna napaka vzorca je +/- 3,7 %. Rezultati so prikazani v odstotkih (%).

Ponatis in uporaba rezultatov javnomnenjske ankete sta dovoljena le z izrecnim soglasjem naročnikov ankete, družb Dnevnik, Večer, Svet24 in Primorske novice. Po izteku dvanajstih ur od prve objave javnomnenjske ankete v edicijah njunih naročnikov pridobitev dovoljenja ni več potrebna.