Hišnemu zavodu NSi dali denar, od države dobili tovarno

Naključje ali vezan posel? Zavod Iskreni, ki je tesno povezan z vladno NSi, je prišel do visokega in ugodnega posojila. V istem času je posojilodajalec od države uspel kupiti družbo, ki dosega rekordne rezultate.

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic / Vesna Vuković
torek, 15. 3. 2022, 05:55


franci matoz bobo
V eni od glavnih vlog pri večmilijonskem poslu je Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB). Njenemu upravnemu odboru predseduje Franci Matoz, dolgoletni odvetnik SDS.
Bobo

Zavod Iskreni že vrsto let velja za "hišni" zavod Nove Slovenije (NSi), saj je ideološko, politično in kadrovsko tesno povezan s to stranko. V času vlade Janeza Janše so se prihodki zavoda za nekajkrat povečali. Včeraj smo razkrili, da je Zavod Iskreni lani najel tudi 400.000 evrov brezobrestnega posojila pri ljubljanskem podjetju AbPhage. Od kod je prišel denar, ni jasno, več indicev pa kaže, da bi lahko izviral iz tujine.

Toda podjetje AbPhage je bilo v času, ko je Zavodu Iskreni posodilo denar, vpleteno še v en, precej večji posel. V glavnih vlogah nastopajo država in ljudje, povezani z NSi.

Gre za prodajo kemične tovarne Melamin iz Kočevja, ki je v začetku letošnjega leta dobila novega največjega lastnika. Tretjino delnic je od državne Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB), bolj znane kot slabe banke, kupila avstrijska družba Panta Rhei. Ta je v lasti podjetja AbPhage, torej tistega, ki je posodilo denar "hišnemu" zavodu NSi. Ključne položaje na DUTB obvladujejo stranke vladajoče koalicije. Več članov njenega upravnega odbora je bilo imenovanih v kvoti NSi.

Kar je najpomembneje, tudi datumi ključnih odločitev pri prodaji delnic Melamina sovpadajo z odobritvijo financiranja Zavoda Iskreni. To bi lahko nakazovalo, da sta posla povezana.

Rekordni prihodki in novi poslovni prostori v predmestju Ljubljane. To je lanskoletna bilanca Zavoda Iskreni, ki je tesno povezan z drugo največjo koalicijsko stranko NSi.
Rekordni prihodki in novi poslovni prostori v predmestju Ljubljane. To je lanskoletna bilanca Zavoda Iskreni, ki je tesno povezan z drugo največjo koalicijsko stranko NSi.
Necenzurirano

Zavod Iskreni ima pod svojim okriljem tudi spletni portal in tednik Domovina.je.
Zavod Iskreni ima pod svojim okriljem tudi spletni portal in tednik Domovina.je.
Necenzurirano.si

Preberite še:
Tajne poti denarja za hišni zavod NSi

Avstrijsko podjetje, za katerim se skrivajo Slovenci

Kot smo razkrili včeraj, so v Zavodu Iskreni, ki ga vodi Igor Vovk, 21. junija lani najeli posojilo, ki so ga porabili za nakup obnovljene večnadstropne hiši v Brezovici pri Ljubljani. Odobrilo jim ga je podjetje AbPhage, ki je povezano z Alešem Štrancarjem, dolgoletnim direktorjem ajdovskega podjetja Bia Separations in simpatizerjem stranke NSi, ki redno nastopa na strankarskih dogodkih in v njenih medijih. Leta 2012 je govoril na kongresu stranke. Leto dni pozneje pa ga je SDS v dogovoru z NSi predlagala za člana nadzornega sveta Slovenskega državnega holdinga (SDH).

Le dva dni po podpisu posojilne pogodbe, 23. junija lani, je DUTB uradno začela prodajati tretjinski delež Melamina. Takrat je objavila javni poziv za oddajo zavezujočih ponudb. Prodajo je sprožila nezavezujoča ponudba, ki jo je na DUTB poslala avstrijska družba Panta Rhei. Kot že omenjeno, je njen lastnik podjetje AbPhage, torej financer Zavoda Iskreni. 

Kako so potekali posli

/
/
necenzurirano.si

Pri svoji nameri je bila avstrijska družba, za katero se skrivajo slovenski državljani, uspešna. DUTB je v zelo kratkem času prodala delež Melamina. Pogodba o prodaji je bila podpisana lani decembra. Končno odločitev o poslu je sprejel upravni odbor DUTB, ki ga vodi Franci Matoz, dolgoletni Janšev odvetnik. NSi ima v njem dva predstavnika: neizvršno direktorico Alenko Urnaut Ropoša in izvršnega direktorja Andreja Lazarja, ki že nekaj časa velja za kader generalnega sekretarja stranke Roberta Ilca.

Preberite še:
Dokaz: pri Toninu prirejali razpis za strankarskega prijatelja

Kdo je kupec Melamina, ki dosega rekordne rezultate?

Zakaj je torej podjetje, ki je od državne slabe banke kupilo Melamin, le nekaj mesecev prej nakazalo 400.000 evrov ugodnega posojila zavodu, tesno povezanim z eno od koalicijskih strank? V podjetju AbPhage so bili nad našo prošnjo za pojasnila v zvezi s tem začudeni. "Namena vašega vprašanja, v katerem povezujete družbo Melamin in Zavod Iskreni, žal ne razumemo," so bili kratki v podjetju, ki je v lasti Marjete in Vide Štrancar. Financiranje Zavoda Iskreni tako po njihovem nima nobene povezave z nakupom Melamina.

Toda sosledje dogodkov in informacije, ki smo jih pridobili v uredništvu, razkrivajo drugačno sliko. Še več, novi lastniki Melamina so očitno v pravem trenutku vedeli, zakaj morajo čimprej prepričati DUTB v prodajo. Tudi sicer način, kako je DUTB izpeljala prodajo, odstopa od njenih običajnih transakcij DUTB – predvsem njena hitrost. 

Melamin, ki ga vodi Srečko Štefanič, je v letu 2020 ustvaril 49 milijonov evrov prihodkov in imel 2,6 milijona evrov čistega dobička. V lanskem letu je družba dosegla bistveno boljše rezultate.
Melamin, ki ga vodi Srečko Štefanič, je v letu 2020 ustvaril 49 milijonov evrov prihodkov in imel 2,6 milijona evrov čistega dobička. V lanskem letu je družba dosegla bistveno boljše rezultate.
arhiv DL

Ko so se na DUTB z družbo Panta Rhei pogovarjali o delnicah Melamina, je ta že beležil rekordne poslovne rezultate. Septembra lani, tri mesece po začetku prodaje, je vodstvo Melamina obvestilo javnost, da je družba v prvem polletju ustvarila za skoraj polovico višje prihodke in že krepko presegla načrtovani dobiček za celotno lansko leto. Zaradi tega je DUTB tudi za mesec dni podaljšala rok za oddajo zavezujočih ponudb. Toda kupec je bil očitno že takrat vnaprej znan. 

Preberite še:
Župan NSi prijatelju oddal posel, ki bi ga drug naredil za pol cene

Na DUTB ne razkrivajo cene

Zato je ključen odgovor na vprašanje, po kakšni ceni so bile prodane delnice in ali je imela avstrijska družba še kakšnega konkurenta. Tega na DUTB ne razkrivajo. "Cena predstavlja poslovno skrivnost, lahko pa potrdimo, da je višja od ocenjene vrednosti," so pojasnili in dodali, da so prodajo delnic potrdili pristojni organi odločanja DUTB.

Na DUTB poudarjajo, da je avstrijska družba za delnice Melamina plačala več od njihove ocenjene vrednosti. Koliko je to, ne razkrivajo.
Na DUTB poudarjajo, da je avstrijska družba za delnice Melamina plačala več od njihove ocenjene vrednosti. Koliko je to, ne razkrivajo.
STA

Ob tem ni izključeno, da je družba Panta Rhei zgolj začasna lastnica in je dejanski kupec Melamina nekdo drug, na primer menedžerji Melamina. Po navedbah poznavalcev razmer blok povezanih lastnikov, vključno z dolgoletnim direktorjem Srečkom Štefaničem, obvladuje več kot polovični lastniški delež družbe. Zdaj pa bi si po ugodni ceni lahko zagotovilo še preostanek. 

To bi lahko tudi pojasnjevalo, zakaj se družba Panta Rhei ni odločila za objavo prevzemne ponudbe, ampak se je zadovoljila s 33 odstotki lastništva. V več kot treh mesecih tudi ni prišlo do spremembe v nadzornem svetu in imenovanja predstavnika novega največjega lastnika. Štefanič je sicer pred desetletji na lokalnih volitvah v Kočevju kandidiral na listi Slovenskih krščanskih demokratov, predhodnice današnje NSi. 

Zavod Iskreni je enako NSi

Na čelu Zavoda Iskreni je Igor Vovk, javni podpornik NSi, ki ima vrata odprta do več ministrov te vlade. Zavod je tesno povezan tudi z nekaterimi ključnimi možmi NSi. Do zamenjave oblasti marca 2020 je bil njegov solastnik minister za delo Janez Cigler Kralj. Slabo leto dni pozneje je njegovo ministrstvo zavodu dodelilo več kot 130.000 evrov denarja za ranljive skupine, zaradi česar je opozicija proti Cigler-Kralju vložila interpelacijo. 

V odličnih odnosih z Vovkom je tudi generalni sekretar NSi Robert Ilc. Eden dejavnejših strankinih ljudi v zavodu pa je Uroš Podobnik, član poslovodstva Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) iz kvote NSi. Mesec dni po njegovem prihodu na ta položaj je HSE zavodu doniral 5.000 evrov. Spletni portal Domovina.je je prejel tudi sredstva za promocijo Slovenske vojske, ki sodi pod ministrstvo za obrambo Mateja Tonina, sicer predsednika NSi.