Video, ki razgalja posle Damijana Jankovića

Objavljamo posnetke, ki nesporno dokazujejo, da je Jan Bec le krinka za Damijana Jankovića v vseh njegovih poslih.

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic / Vesna Vuković
ponedeljek, 3. 2. 2020, 05:30


Objavljamo video posnetke, ki na laž postavljajo trditve Damijana Jankovića, sina ljubljanskega župana, da poslovno ni povezan z Janom Becem, rešiteljem Elect in drugega premoženja v lasti družine Janković.

Dokazujejo namreč, da je Jan Bec krinka Damijana Jankovića za nepremičninske posle v Ljubljani. 

Posnetki, ki smo jih pridobili iz anonimnega vira, so po naših podatkih nastali sredi lanskega decembra. Na njih je mogoče videti Jankovića in Beca s predstavniki podjetja, ki po naših podatkih prihaja z območja nekdanje Sovjetske zveze. Jankovićevi sogovorniki so se zanimali za odkup nekdanjega tovarniškega kompleksa propadlega podjetja MKT Print, ki se je pred leti znašel v jedru ene največjih stečajnih afer.

Na posnetkih se jasno vidi, kdo je glavni v navezi Janković-Bec. Medtem ko Damijan Janković sedi ob vodilnem predstavniku investitorja, Bec sedi ob robu mize, v poznejših pogovorih pa ga ni več zraven. Po naših informacijah je beseda tekla o tehničnih in drugih podrobnostih izpeljave morebitnega nakupa, omejitvah pri gradbenih delih, najemnih pogojih v obstoječi zgradbi ...

Na sestanek so gostje prišli s svojimi avtomobili. Po koncu sestanka so skupaj z Damijanom Jankovićem sedli v njegov avtomobil znamke mercedes, ni pa znano, kam so se odpeljali. Beca z njimi ni bilo več.

Kaj dokazujejo posnetki?

Posnetki dokazujejo:

- da je Jan Bec le krinka za Damijana Jankovića v vseh poslih, v katerih se pojavlja. Kot član širše družine Janković (poročen je z nečakinjo Zorana Jankovića) je imel v zadnjih letih ključno vlogo pri reševanju njenega premoženja.

- da Damijan Janković dejansko vleče vse niti poenostavljenih prisilnih poravnav, s katerimi je reševal podjetja iz skupine Electa pred stečajem. Kot je znano, je Jan Bec kupil za 27 milijonov evrov bruto terjatev do dveh podjetij iz Skupine Electa. S tem je Damijanu Jankoviću omogočil izpeljavo poenostavljenih "prisilk", s katerimi se je skušal znebiti dolgov in upnikov. Policija sicer že od septembra lani preverja okoliščine potrjevanja omenjenih "prisilk". 

- da Damijan Janković, ki je od aprila 2018 v osebnem stečaju, očitno še vedno upravlja z visokimi zneski denarja. O tem priča tudi njegov avtomobil, ki je daleč od "manjšega družinskega vozila", kot je javno zatrjeval še pred dobrim mesecem dni. Bec je družbi Heta Asset Resolution, nekoč največji upnici Elect, odštel pol milijona evrov za nakup luksuznega stanovanja, v katerem še danes živi Damijan Janković. Od kod je Bec dobil denar za posle, nikoli ni bilo znano. 

- da je Damijan Janković tesno vpet tudi v posle z nekdanjo tiskarno pri Mercatorju. Nadaljnja gradnja na tem območju bo v pomembni meri odvisna od prostorskih aktov Mestne občine Ljubljana, ki jo vodi Zoran Janković. 

V poznejših pogovorih je sodeloval le Damijan Janković. Jana Beca (na fotografiji) ni bilo več zraven.
V poznejših pogovorih je sodeloval le Damijan Janković. Jana Beca (na fotografiji) ni bilo več zraven.
Necenzurirano.si

Upravitelj v pripor, posli pa gredo naprej

Začetek poslov z območjem nekdanje tiskarne sega v leto 2009. Takrat je šla v stečaj družba MKT Print, nekdanja Mladinska knjiga tiskarna. Največji del stečajne mase je dobrih 24 tisoč kvadratnih metrov veliko območje za Bežigradom, na katerem stoji tovarniški kompleks. Vodenje stečaja je sodišče zaupalo Tomažu Kosu, ki čaka na pravnomočno sodbo zaradi kaznivih dejanj jemanja podkupnine. 

Preberite še: Podkupljivi stečajni upravitelj na prostosti

Nato so v ospredje stopili drugi igralci. Nepremičnino je aprila 2018 kupilo podjetje Paladin v lasti Jana Beca za 3,5 milijona evrov (brez DDV), torej po praktično isti ceni, po kateri jo je kupil prejšnji lastnik Sebastijan Elsner.

Bec je nepremičnino kupil že v času, ko je imel najpomembnejšo vlogo pri reševanju finančnih težav in odpisovanju dolgov skupine Electa. A posnetek je verjetno kronski dokaz, da je v ozadju njegovih poslov Damijan Janković. "Seznanil me je le, kaj namerava. Ocenil je, da bo s tem poslom naredil ekonomsko dober zaslužek," je Damijan Janković še oktobra lani v oddaji Tarča odgovoril na vprašanje, ali in kako je poslovno povezan z Becom pri njegovem nakupu terjatev do Elect. 

V resnici sta Damijan Janković in Jan Bec tedaj skupaj že delovala v novem projektu za Bežigradom. To krepi špekulacije, da Damijan Janković v težavah Elect vendarle ni "končal klavrno", kot je javnosti potožil v začetku lanskega septembra. Od aprila 2018 je Damijan Janković v osebnem stečaju, v katerem so upniki prijavili za okrog pet milijonov evrov terjatev. Velik del dolguje državni slabi banki.

Območje propadle tovarne MKT Print za Bežigradom v Ljubljani.
Območje propadle tovarne MKT Print za Bežigradom v Ljubljani.
google maps

Je bil pravi kupec Damijan Janković?

Toda Bec je bil uradni lastnik nepremičnine za Bežigradom le deset dni, saj je plačal le prvi del kupnine. S sporazumom jo je prenesel v roke novega lastnika - družbe Glen, ki je v lasti nekdanjih menedžerjev Lesnine na čelu z Bojanom Papičem, tesno pa je povezano s podjetji iz kroga družine Janković (več o tem v okvirju). Cena je bila enaka kot prej, torej 3,5 milijona evrov, pri čemer je Glen plačal celotno kupnino. 

Toda pozor. Kljub temu, da je stavbo uradno kupil Glen, sta po naših informacijah Jan Bec in Damijan Janković takoj prevzela vlogo njegovega zastopnika v pogovorih z najemniki in potencialnimi kupci. To je v telefonskem pogovoru za necenzurirano.si posredno potrdil tudi Bojan Papič. "Imamo določene težave z najemniki, pri njihovem razreševanju nam pomaga Jan Bec. Z njim imamo sklenjen dogovor, kakšnega, ne nameravam razkrivati. Jan Bec ima kompetence za to," je povedal Papič.

Damijan Janković in Jan Bec v pogovoru s potencialnimi kupci nepremičnine nekdanjega MKT Printa, ki prihajajo iz vzhodne Evrope.
Damijan Janković in Jan Bec v pogovoru s potencialnimi kupci nepremičnine nekdanjega MKT Printa, ki prihajajo iz vzhodne Evrope.
necenzurirano.si

So torej vpleteni Beca, s tem pa tudi Damijana Jankovića, želeli skriti kot lastnika nepremičnine nekdanjega MKT Printa, ker se je njegovo ime začelo vse pogosteje pojavljati v slovenskih medijih? 

Iz zemljiške knjige ni razvidno, da bi imel Jan Bec kakršnokoli lastniško ali drugo vlogo pri nepremičnini. Papič o tem, da z nepremičnino v resnici upravlja Damijan Janković, po lastnih besedah ni seznanjen. "S kom se druži Jan Bec, ne vem. Vem pa, da sta Jan Bec in Damijan Janković družinsko povezana," je dodal Papič.

Kaj pravi Damijan Janković

Na Damijana Jankovića smo prejšnji teden naslovili več vprašanj:

  1. Ali ste lastnik nepremičnine nekdanjega MKT Printa?
  2. Ste se v zadnjih mesecih kakorkoli ukvarjali s prodajo nepremičnine nekdanjega MKT Printa?
  3. S katerimi tujimi investitorji ste se pogovarjali o prodaji? Ali je v teh pogovorih sodeloval Jan Bec?
  4. S kakšnim mandatom ste se pogovarjali o prodaji ob dejstvu, da sam niste uradni lastnik nepremičnine?
  5. Imate kakršno koli poslovno razmerje s tujimi investitorji, ki se zanimajo za nepremičnino?
  6. Ste kakorkoli povezani z družbo Glen, ki je trenutna uradna lastnica nepremičnine?
  7. Ali osebno poznate Sebastjana Elsnerja, nekdanjega lastnika nepremičnine?
  8. Ali ste o statusu te nepremičnine kadarkoli govorili z Zoranom Jankovićem?

"Nisem skriti, prikriti, ali na kakršnekoli drug način lastnik nepremičnine, o kateri me sprašujete. Na ostala vprašanja pa nimam namena odgovarjati, saj vsekakor niso v javnem interesu," se je odzval Damijan Janković.

Damijan Janković
Damijan Janković
STA

Jan Bec za pojasnila že več let ni dosegljiv. 

V vsakem primeru bo moral kupec, ki bo želel na območju nekdanjega MKT Printa zgraditi stanovanja ali hotel, počakati na spremembo prostorskih aktov MOL, ki jo vodi Zoran Janković. Na območju so trenutno dovoljene centralne dejavnosti, ki so namenjene dejavnostim oskrbe in storitev ter bivanju. Nepremičnina je vpisana tudi v register kulturne dediščine in varovana z režimom, ki velja za stavbno dediščino.

Vse povezave Jankovićev in Bojana Papiča

Bojan Papič je v zadnjih letih ogromne zneske vlagal v naložbe, povezane s posli družine Janković ali podjetji iz njihovega kroga.

Podjetje Polfin, ki je v polovični lasti Bojana Papiča, je namreč v zadnjih štirih letih na veliko odkupovalo terjatve peščice izbranih podjetij do Mestne občine Ljubljane (MOL) pod vodstvom župana Zorana Jankovića.

Med njimi velja izpostaviti inženirsko podjetje Dema Plus, ki je dolga leta veljalo za nekakšnega hišnega gradbinca Zorana Jankovića. Poslovalo je z Mercatorjem, v zadnjih desetih letih pa je za občino in njen stanovanjski sklad opravilo za najmanj sedem milijonov evrov poslov.

Polfin je odkupoval tudi terjatve do Javne razsvetljave, Komunalnega podjetja Ljubljana (KPL) in nekaterih drugih, ki so sodelovala tudi pri projektu gradnje športnega parka Stožice.