Dvomov ni več: Logarjeva depeša je uradno stališče vlade

Depeša ministrstva za zunanje zadeve o slovenskih medijih ni bila napaka vladnega urada za komuniciranje, ampak del vladne kampanje, usmerjene v prepričevanje Sveta Evrope.

Avtor: Primož Cirman / Vesna Vuković
torek, 14. 4. 2020, 14:45


20200330-00997910
Anže Logar, minister za zunanje zadeve
STA

Pojasnilo, v katerem vlada prepričuje Svet Evrope, da "večina slovenskih medijev izvira iz nekdanjega komunističnega režima", je del depeše ministrstva za zunanje zadeve, poslane stalnemu predstavništvu Slovenije pri tej mednarodni organizaciji.

Besedilo, v katerem nepodpisani avtor v imenu slovenske vlade piše o "komunističnih strukturah" slovenskih medijev, tako ni bila napaka ali posledica zmede v komunikaciji, kot so nas v zadnjih dneh skušali prepričati na ministrstvu za zunanje zadeve (MZZ) in vladnem uradu za komuniciranje (Ukom). Ravno nasprotno, gre za del vladne diplomatske kampanje, s katero želi Svet Evrope prepričati v svoj prav in omiliti pritiske mednarodnih organizacij, ki jih vse bolj skrbi stanje medijske svobode v Sloveniji.

Uradno: pojasnilo je del depeše MZZ

Da je pojasnilo, objavljeno na spletni plaftormi Sveta Evrope, del depeše ministrstva, je danes v državnem zboru potrdil minister za zunanje zadeve Anže Logar. Šlo je za dokument, ki je bil priložen skupaj z depešo. "V uvodnem delu (depeše, op. a.) je jasno navodilo veleposlaniku pri misiji v Strasbourgu, da naj se sreča z odgovornimi na Svetu Evrope in jim preda odgovor urada vlade za komuniciranje glede obtožb," je dejal Logar.

/
/
twitter

Veleposlanik je od MZZ dobil nalogo, da mora pri Svetu Evrope opraviti pogovore z več ključnimi sporočili, je poudaril Logar. Enega od teh sporočil mora širiti s pomočjo pojasnila o "komunističnih strukturah" v slovenskih medijih. "Kot boste videli iz priloženega dokumenta (torej pojasnila, op. a.), stanje medijev v Sloveniji ni le vprašanje izpolnjevanja osnovnih etičnih standarov v novinarstvu, ampak tudi vprašanje lastništva in pluralnosti medijev," piše v depeši. 

MZZ zato v depeši "upa, da bo Svet Evrope pri oceni stanja svobode medijev v Evropi upošteval širši kontekst medijskih razmer".  Torej isti "kontekst", kot ga razlaga že objavljeno pojasnilo, ki naj bi ga spisal Uroš Urbanija, direktor Ukoma in nekdanji urednik Nova24TV. 

Uroš Urbanija, direktor Ukoma in nekdanji urednik Nova24TV.
Uroš Urbanija, direktor Ukoma in nekdanji urednik Nova24TV.
posnetek zaslona

Trikotnik skrivalnic: MZZ-Ukom-Janšev kabinet

Celotno besedilo depeše smo na necenzurirano.si skušali pridobiti že prejšnji teden. Na Svetu Evrope so nas napotili na MZZ, saj da "odzive vlad običajno prejmemo od zunanjih ministrstev posameznih držav". Še v petek na MZZ na naša vprašanja, povezana z depešo, niso želeli konkretneje odgovarjati. Zanimalo nas je:

1) Zakaj je ministrstvo preposlalo depešo oziroma pojasnilo, če je bilo pripravljeno na Uradu vlade RS za komuniciranje brez vednosti Vlade RS?

2) Kdo je sprejel odločitev, da se pojasnilo prepošlje: minister Anže Logar, državni sekretar Tone Kajzer ali kdo tretji? Kakšna je bila vloga obeh pri tej depeši oziroma pojasnilu?

3) Kdo je pristojen za zastopanje stališč Republike Slovenije pred mednarodnimi organizacijami?

Na MZZ so odgovorili le, da "pojasnilo ni bilo pripravljeno na ministrstvu, ga je pa ministrstvo skladno z uveljavljeno diplomatsko prakso posredovalo preko svojega diplomatskega predstavništva na Svet Evrope". 

/
/
twitter

Za dodatne informacije so nas napotili na vladni urad za komuniciranje, kjer naj bi nastal dopis. Uroš Urbanija na vprašanje, kdo vse je sodeloval pri pisanju pojasnila, ni odgovoril. Prav tako ne, ali je njegovo vsebino uskladil s kabinetom predsednika vlade Janeza Janše. Tudi tam nam na naša vprašanja, povezana z depešo, niso odgovorili.

/
/
twitter

Dvoma ni več: to je uradno stališče vlade

Tako še vedno ni jasno, kdo je Urbaniji oziroma Ukomu , ki je neposredno podrejen vladi, naročil pripravo pojasnila. Toda po današnjem Logarjevem nastopu dvomov ni več: vsebina depeše in pripadajočega pojasnila je uradno stališče slovenske vlade. To pa postavlja v senco vse razprave o tem, kdo je dejanski avtor depeše in kdo vse je z njo soglašal. 

Po informacijah iz virov blizu Sveta Evrope je depešo v Strasbourg poslal Tone Kajzer, državni sekretar na ministrstvu za zunanje zadeve, sicer predsednik strokovnega odbora SDS za zunanje zadeve. Kot že omenjeno, na vprašanje o Kajzerjevi vlogi pri depeši na MZZ v petek niso odgovorili. Čeprav je Logar zatrdil, da pri pripravi depeše in pojasnila ni sodeloval, se z njuno vsebino strinja. 

/
/
twitter

"Predstavljajte si, da bi zavrnil odgovor ministrstva za kulturo, ki bi ga to poslalo organizaciji UNESCO, ali ministrstva za finance Organizaciji za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD)," je Logar pojasnil, zakaj je MZZ poslalo depešo s takšno vsebino v Strasbourg. 

Še prejšnji teden so nas sicer na MZZ prepričevali, da "nekatere države na zapise na spletni platformi Sveta Evrope ne odgovarjajo, Slovenija pa se je v tem primeru odzvala". Edina država, ki ves čas izrecno ne odgovarja na prijave, je Rusija. Pred časom sta s tem prenehala še Turčija in Azerbajdžan. Gre za države, s katerimi velika večina članic EU na področju medijske svobode ne želi biti v družbi.