Država zamrznila vilo nad Portorožem, ki je v lasti Rusa na seznamu sankcij

Vila nad Portorožem in milijon evrov na bančnem računu. Kako skuša ruski poslovnež, ki ga je EU zaradi sodelovanja z rusko vojaško industrijo uvrstila na seznam sankcij, v Sloveniji reševati svoje premoženje? In kako mu je te načrte preprečila država?

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
četrtek, 4. 7. 2024, 05:55


andrej-hohlun, rusija, ukrajina
Vila nad Portorožem, ki ima tri etaže in dve ločeni stanovanjski enoti, je osrednja točka pravne bitke za zamrznitev premoženja ruskega poslovneža s seznama evropskih sankcij.
Google

Medtem ko je vojna v Ukrajini vstopila v tretje leto, slovenska država vodi eno večjih pravnih bitk za zamrznitev premoženja ruskih državljanov, ki jih je EU zaradi sodelovanja z ruskimi oblastmi in vojsko uvrstila na seznam sankcij.

Državno odvetništvo je namreč vpisalo plombo na vili v naselju Malija v občini Izola, ki je v lasti ruskega poslovneža Andreja Hohluna. Kot je razvidno iz zemljiške knjige, je to storilo januarja letos. Le mesec dni dni pred tem se je Hohlun zaradi poslovnih povezav z rusko vojaško industrijo znašel na seznamu sankcij. Zaradi tega mu je država s plombo prepovedala, da vilo, ki jo je kupil leta 2020, ali proda ali zastavi za posojilo.

Toda pri načrtovani zamrznitvi vile s tremi etažami in pripadajočih 1.500 kvadratnimi metri zemljišča ima država nemalo težav. Javno dostopni podatki razkrivajo, da se je Hohlun letos spomladi odločil ugovarjati vpisu plombe. Na kakšni podlagi, uradno ni znano. Zelo verjetno pa želi državo prepričati, da sam ni več lastnik vile, saj jo je tik pred uvrstitvijo na seznam sankcij uradno prenesel na svojo partnerico, ki je prav tako državljanka Rusije.

Kako uspešna je bila država do zdaj pri lovu na Hohlunovo premoženje? In zakaj so v ZDA pred dnevi sankcije uvedli tudi proti nekaterim njegovim poslovnim partnerjem?

/
/
necenzurirano.si

Preberite še:
Kdo je Rus iz Izole, ki so mu zaradi sankcij zamrznili milijone

Ko Rusija napade, ga dajo ZDA na seznam sankcij 

Konec lanskega leta so države članice EU potrdile še dvanajsti sveženj sankcij proti Rusiji zaradi njene agresije na Ukrajino. Na seznam so dodale več ruskih poslovnežev, med njimi tudi Hohluna, ki ima začasno bivališče v občini Izola.

V Sloveniji je Hohlun že leta 2012 ustanovil podjetje Arktec, ki je začelo poslovati pet let pozneje. Njegova glavna dejavnost je prodaja tehnologij na področju elektronike. Med razlogi, zakaj se je Hohlun znašel na seznamu sankcij, je v uredbi mogoče prebrati, da je njegovo podjetje uvažalo blago, za katero veljajo omejevalni ukrepi EU, pri tem pa je sodelovalo z rusko vojaško industrijo. Tej je Hohlun dobavljal komponente za področje mikroelektrotehnike.

Hohlun je v Moskvi lastnik in direktor podjetja AK Mikrotech. To po poročanju Radia Slobodna Evropa tesno poslovno sodeluje z rusko družbo NM-Tech, ki proizvaja elektronske mikrokomponente, že od februarja 2022 pa je zaradi sodelovanja z rusko vojaško industrijo na ameriškem seznamu sankcij. Z njo je imelo podjetje AK Mikrotech sklenjeno tri pogodbe: največja je bila vredna približno 650 tisoč evrov, podpisana pa je bila marca 2022, torej takoj po začetku vojne.

Od decembra je Hohlun tudi na evropskem seznamu sankcij.
Od decembra je Hohlun tudi na evropskem seznamu sankcij.
Evropska komisija

Preberite še:
Skrivnost streliva iz Slovenije, ki je končalo pri ruskih plačancih

Lov za denarjem na slovenskem računu 

Že pred vojno v Ukrajini so Hohlunu posli v Sloveniji cveteli. Njegovo tukajšnje podjetje Arktec je po podatkih ebonitete.si v letu 2019 zabeležilo rekordnih 2,7 milijona evrov prihodkov. Ob tem je ustvarilo kar 1,4 milijona evrov dobička.

To mu je omogočilo, da je leto dni pozneje kupilo nepremičnino v Izoli. Kopičila so se tudi denarna sredstva. Podjetje Arktec je imelo konec lanskega leta na bančnem računu v Sloveniji že več kot 1,3 milijona evrov. Več kot pol milijona evrov je nakazalo družbi s sedežem v Dubaju, ki posluje tudi z ruskimi podjetji. 

Nepremičnina ima pogled na Piranski zaliv.
Nepremičnina ima pogled na Piranski zaliv.
Google

Hohlun je že lani poleti, ko ga je na svoj seznam sankcij kot prva uvrstila Ukrajina, očitno zaslutil, da se utegne znajti tudi na podobnem seznamu EU. Po naših informacijah je zato z bančnega računa večkrat skušal dvigniti večje vsote denarja, a mu to ni uspelo. Oblasti v naši državi so mu namreč sredstva na tukajšnjem računu zamrznile. Teh informacij uradno ni mogoče preveriti. Iz javno dostopnih podatkov je sicer razvidno, da je bil njegov račun pri banki SKB zaprt v začetku oktobra lani.

V istem času je Hohlun lastništvo podjetja Arktec prenesel na partnerico. To se je zgodilo le nekaj tednov pred tem, ko je končal na seznamu sankcij EU. Kljub temu to ni odvrnilo slovenskih oblasti od načrtovane zamrznitve njegovega premoženja v Sloveniji. 

Je po izbruhu vojne postal rezident Slovenije?

Državno odvetništvo je namreč 18. januarja letos, slab mesec dni pred objavo uredbe v evropskem uradnem listu, na podlagi katere je bil Hohlun uradno uvrščen na seznam, sprožilo postopek vpisa prepovedi obremenitve in prodaje na njegovi vili v Izoli.

Po tem, ko se je znašel na ameriškem seznamu sankcij, je Andrej Hohlun svoje slovensko podjetje prodal svoji partnerici.
Po tem, ko se je znašel na ameriškem seznamu sankcij, je Andrej Hohlun svoje slovensko podjetje prodal svoji partnerici.
Ebonitete.si

Toda po dveh mesecih, ko je sodišče že dovolilo vpis plombe na nepremičnini, se je nepričakovano odzval Hohlun oziroma njegovi predstavniki v Sloveniji. Po javno dostopnih podatkih so ugovarjali vpisu, v mesecu aprilu pa so tudi plačali sodno takso za ugovor. Sodišče po dostopnih informacijah še ni odločilo o tem.

Lastništvo nepremičnine v Sloveniji je Hohlunu sicer omogočilo, da v naši državi prijavi začasno prebivališče. Po naših podatkih mu je dovoljenje za bivanje izdala upravna enota v Novem mestu.

Američani širijo sankcije proti Rusu iz Izole

Decembra 2022 je prokurist Hohlunovega podjetja Arktec postal beloruski državljan, sicer eden od uslužbencev podjetja, ki se ukvarja s postopki pridobivanja dovoljenj za tujce v različnih državah. Tega strankam po lastnih zagotovilih uredijo v obdobju šestih do osmih mesecev. Kot zanimivost: prav toliko časa, do avgusta letos, je bil ta uslužbenec tudi prokurist Hohlunovega podjetja.

Oseba, ki je bila osem mesecev prokurist Hohlunovega podjetja, pomaga tujcem, predvsem ruskim državljanom, pri pridobivanju rezidentskega statusa v Sloveniji.
Oseba, ki je bila osem mesecev prokurist Hohlunovega podjetja, pomaga tujcem, predvsem ruskim državljanom, pri pridobivanju rezidentskega statusa v Sloveniji.
Posnetek zaslona
Hohluna sta, kot že omenjeno, na seznam sankcij kot prvi uvrstili Ukrajina in ZDA. Sledila je EU, enako pa so v zadnjih mesecih naredile še nekatere druge države po svetu. Zdaj so se Američani odločili sankcije proti ruskemu poslovnežu še zaostriti.

Tako so na seznam prejšnji mesec uvrstili več podjetij in posameznikov na Kitajskem, ki jih sumijo, da so bili vpleteni v shemo izogibanja sankcijam. Po njihovih informacijah so Hohlunu in njegovim podjetjem dobavljali tehnološke dele, ki so nato končali v Rusiji.