Dopoldne je šef občinske uprave, popoldne dela zase

Funkcionarji ob redni zaposlitvi ne smejo opravljati pridobitne dejavnosti. Našli smo direktorja občinske uprave, ki ob rednem delu služi z zasebnimi posli.

Avtor: Tomaž Modic / Vesna Vuković
torek, 21. 9. 2021, 05:55


ivan kenda-pl
Ivan Kenda, nekdanja desna roka Marjana Šarca, se ne bo vrnil v Kamnik. Zdaj se Kenda sooča tudi z očitki o nezakonitem popoldanskem delu.
Primož Lavre

Ivan Kenda je direktor občinske uprave v Moravčah, kjer imajo v zadnjih letih velike težave z nevarnimi odpadki. Čeprav so kriminalisti lani po dolgotrajni preiskavi ovadili odgovorne v tamkajšnjem podjetju Termit zaradi suma kaznivega dejanja obremenjevanja in uničevanja okolja, Kendo očitno bolj kot kvaliteta življenja približno 5000 prebivalcev občine Moravče zanimajo lastni posli. Medtem ko vodi občinsko upravo, namreč svetuje drugim občinam pri večmilijonskih gradbenih projektih.

Zakon o javnih uslužbencih funkcionarjem izrecno prepoveduje, da bi poleg redne zaposlitve opravljali še katero koli drugo pridobitno dejavnost. A Kenda počne prav to. Do konca lanskega leta je imel sklenjeno podjemno pogodbo z občino Dobrepolje, kjer je bil zaposlen pred prihodom v Moravče. Iz dokumentacije, s katero razpolagamo, je razvidno, da je delu za to občino v določenem obdobju namenil celo en dan v tednu. "Kjer se gradi, je zraven Ivan Kenda. Ima dobre zveze in je sposoben urediti vse. Enkraten človek za gradnjo, ampak po domače," nam je zaupal eden od svetnikov v občinah, kjer je delal Kenda.

Ime si je Kenda ustvaril kot direktor občinske uprave Kamnik. Tja ga Marjan Šarec povabil leta 2010, ko je postal župan. Pred tem je bil Kenda podsekretar v občini Komenda, zadolžen za investicije. Skupaj s Šarcem sta se v Kamniku podpisala pod več gradbenih projektov, za katere je občina pridobila evropska sredstva. Toda na Kendo so leteli tudi očitki o mobingu in šikaniranju, nato pa se je po sporu s Šarcem moral posloviti. 

Marjan Šarec se je pred državnozborskimi volitvami leta 2018 zapletel v javni besedni dvoboj z nekdanjim direktorjem občinske uprave v Kamniku. Šarec je Kendo obtožil za nepravilnosti v občini Kamnik in razmetavanje občinskega denarja. Kenda ga je opomnil, da je prav zaradi projektov, ki jih je vodil, Šarec gladko zmagal na lokalnih volitvah leta 2014.
Marjan Šarec se je pred državnozborskimi volitvami leta 2018 zapletel v javni besedni dvoboj z nekdanjim direktorjem občinske uprave v Kamniku. Šarec je Kendo obtožil za nepravilnosti v občini Kamnik in razmetavanje občinskega denarja. Kenda ga je opomnil, da je prav zaradi projektov, ki jih je vodil, Šarec gladko zmagal na lokalnih volitvah leta 2014.
STA

Pomagal graditi dvorano v drugi občini 

Novo zaposlitev je našel v občini Dobrepolje, ki jo je takrat kot župan vodil Janez Pavlin (NSi). Zaupal mu je vodenje občinske uprave, ravno takrat pa so se v Dobrepolju lotili enega največjih projektov do sedaj - 3,5 milijona evrov vredne izgradnje športne dvorane. Ko je občina dobila novega župana, je odšel tudi Kenda. Z začetkom februarja 2019 ga je Milan Balažic imenoval za direktorja moravške občinske uprave. Toda kljub menjavi delodajalca je imel Kenda v Dobrepolju še odprte posle.

Tako je Kenda zadnji dan januarja 2019, tik pred začetkom dela v Moravčah, z županom občine Dobrepolje Igorjem Ahačevčičem (NSi) podpisal podjemno pogodbo. Proti plačilu je pripravil in uredil vso dokumentacijo za primopredajo novemu direktorju občinske uprave. Prevzel je tudi vodenje, koordinacijo in svetovanje pri delih na športni dvorani Dobrepolje. Na podlagi te pogodbe je od prejšnjega delodajalca za 242 ur dela na projektu prejel okoli 4.400 evrov neto. 

S tem je kršil zakon o javnih uslužbencih, ki določa stroge omejitve pri opravljanju pridobitne dejavnosti za uradnike na najvišjih položajih, kot je direktor občinske uprave. Temu je namreč prepovedana vsakršna pridobitna dejavnost, "razen znanstvenega, raziskovalnega, pedagoškega, umetniškega in publicističnega dela oziroma kulturne dejavnosti". Svetovanja pri gradnji športne dvorane Dobrepolje, ki je bila zgrajena konec lanskega leta, med temi izjemami ni. V zvezi s tem naj bi prejeli prijavo tudi na inšpektoratu za javni sektor na ministrstvu za javno upravo. Ali je postopek že zaključen, ni znano.

Župan Moravč Milan Balažic verjame, da se Ivan Kenda nikoli ni nameraval umakniti s položaja direktorja občinske uprave in se vrniti v Kamnik.
Župan Moravč Milan Balažic verjame, da se Ivan Kenda nikoli ni nameraval umakniti s položaja direktorja občinske uprave in se vrniti v Kamnik.
Arhiv

Med službenim časom svetuje

A to ni njegovo edino "popoldansko delo". Med drugim predava in svetuje za javni Eko sklad. Tako ga najdemo kot energetskega svetovalca mreže ENSVET, ki nudi "brezplačne celovite rešitve ter pomoč pri energetskih naložbah in pridobivanju sredstev Eko sklada". Kenda je vodja njegove domžalske pisarne. V tej vlogi je bil tudi na Mednarodnem obrtnem sejmu v Celju, kjer je bil eden od svetovalcev. Tam je bil prejšnji četrtek okrog poldneva, torej med službenim časom. 

"Delam kot višji predavatelj na VŠGI Kranj in kot predavatelj / svetovalec s področja svetovanja, osveščanja in predavanj na področju varčevanja z energijo, tudi na Eko skladu, pred tem tudi na GI-ZRMK. To počnem že 26 let, za kar je potrebno od države pridobiti ustrezne licence," se brani Kenda. Kolikšno plačilo prejema od javnega Eko sklada, ni znano. Kenda pa vztraja, da gre pri dodatnem delu za "izobraževalne in znanstvene namene", zato naj ne bi v ničemer kršil zakona o javnih uslužbencih.

Hotel se je vrniti v Kamnik, a ga niso želeli

V zadnjih mesecih se je Kenda spet želel vrniti v Kamnik. Kandidiral je za direktorja tamkajšnje občinske uprave, pri tem pa ga je javno podprl podjetnik Matjaž Zorman, na zadnjih volitvah kandidat SDS za župana Kamnika. Zorman je sicer lastnik Eko Resorta, ki je v Godiču brez gradbenega dovoljenja zgradil 17 lesenih hišic in se zapletel v dolgotrajni boj z inšpekcijo. Z njo se je dogovoril za začasno premirje, dokler občina ne spremeni prostorskega načrta, s katerim bi legalizirali objekte. Torej ista občina, katere vodenje bi prevzel njegov kandidat.

Matjaž Zorman je konec julija javno podprl Ivana Kendo pri kandidaturi za direktorja občinske uprave Kamnik.
Matjaž Zorman je konec julija javno podprl Ivana Kendo pri kandidaturi za direktorja občinske uprave Kamnik.
Facebook

Toda Kenda na koncu ni bil izbran. Temu je verjetno pripomoglo tudi protestno pismo, ki so ga županu Kamnika Mateju Slaparju poslali zaposleni na občinski upravi in v katerem nasprotujejo vnovičnemu imenovanju Kende. "Za razpisano delovno mesto je bila izbrana kandidatka. Postopek (...) se bo nadaljeval, ko se bodo na izdane akte iztekli vsi pritožbeni roki," so pojasnili na občini Kamnik. Da ni bil izbran, nam je včeraj potrdil tudi Kenda. Se bo na odločitev pritožil? "Ne bom," je dejal. 

Zdaj, po neuspešni kandidaturi, Kenda celo zatrjuje, da se nikoli ni imel namena vrniti v Kamnik. "Ko sva se pogovarjala o tem, mi je zaupal, da ima neporavnane račune v Kamniku. V času kislih kumaric se je odločil za kandidaturo, s katero bi nahranil svoj ego. Nikoli ni resno kandidiral," nam je včeraj pojasnil Milan Balažic, župan občine Moravče.

Ivan Kenda se je leta 2018 preizkusil tudi v politiki. Kandidiral je na listi politika in medijskega delavca Bojana Požarja, ki je med volilno kampanjo na svojem spletnem portalu trdil, da bo o sestavi vladne koalicije odločala njegova lista, ne pa Marjan Šarec. Toda realnost je bila drugačna. Požarjeva lista je dobila le 0,88 odstotka vseh glasov, Kenda kot kandidat za poslanca pa še manj. V Kamniku je s 36,4 odstotki premočno zmagal njegov nekdanji šef Šarec, Kenda pa je prejel 109 ali 0,65 odstotka glasov.