Davčni inšpektorji nad množična neobdavčena izplačila podjetnikov

Zakaj nekaterim podjetnikom, ki so konec leta hiteli prodajati deleže v svojih podjetjih, zdaj grozi, da bodo morali plačati dodatni davek?

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
ponedeljek, 9. 1. 2023, 05:55


marjan batagelj
Daleč največ si je iz svojega podjetja izplačal Marjan Batagelj, direktor družbe Postojnska jama, ki upravlja s to turistično znamenitostjo.
arhiv

Podjetniki, ki so izkoristili davčno darilo nekdanje vlade Janeza Janše in si iz svojih podjetij tik pred koncem lanskega leta neobdavčeno izplačevali pretekle dobičke, se bodo očitno znašli pod drobnogledom davčnih inšpektorjev.

Na necenzurirano.si smo prejšnji teden razkrili, da je konec lanskega leta prišlo do največjih premikov kapitala v zadnjih letih. Številna znana podjetja so od svojih lastnikov še pred novim letom odkupila skupaj za več kot 100 milijonov evrov deležev. S tem so prehitela začetek veljavnosti davčne reforme ministra za finance Klemna Boštjančiča. Ta je namreč s 1. januarjem ponovno uvedla višjo obdavčitev v primerih, ko podjetja odkupijo lastne deleže. Več podjetnikov pa je "luknjo" izkoristilo za izplačila ogromnih zneskov iz podjetij. 

Po naših podatkih je 50 podjetnikov s tem manevrom postalo bogatejših za dobrih 25 milijonov evrov. Toliko denarja bi morali po novi davčni zakonodaji plačati kot dohodnino, če bi te transakcije izpeljali letos. Med njimi so največji dobavitelji slovenskega zdravstva Andrej MarčičAleš JenčičIgor Zabret in Tanja Frantar Zabret, pravnik Senko Pličanič, novi predsednik državnega sveta Marko Lotrič in nekdanji predsednik Slovenskega kluba podjetnikov (SBC) Marjan Batagelj, ki upravlja s Postojnsko jamo. Zadnji si je izplačal rekordnih 21 milijonov evrov.

Toda množica transakcij in njihova višina so vzbudile pozornost finančne uprave (Furs).  

Preberite še:
Zadnje Janševo darilo: neobdavčeno dvignili več kot 100 milijonov

"Številne transakcije potrdile pravilnost popravka zakona" 

Na ministrstvu za finance so nam tako potrdili, da se bodo že v kratkem začeli izredni nadzori, pri čemer bodo inšpektorji preverjali najbolj sporne prodaje oziroma nakupe lastnih deležev. "V letošnjem letu Furs že načrtuje izvedbo nadzorov, ki bi podrobneje preverili nekatere transakcije, povezane z nakupi notranjih deležev. Cilje in obseg nadzorov bodo določili v okviru svojih pristojnosti v naslednjih mesecih," so nam pojasnili na ministrstvu.

Na ministrstvu za finance, ki ga vodi Klemen Boštjančič (v sredini), so prepričani, da je bila ponovna uvedba varovalke pravilna odločitev.
Na ministrstvu za finance, ki ga vodi Klemen Boštjančič (v sredini), so prepričani, da je bila ponovna uvedba varovalke pravilna odločitev.
Bobo

"Do spremembe, ki je odpravila varovalko, namenjeno omejevanju morebitnega davčno ugodnega izčrpavanja podjetij z uporabo sheme odkupov lastnih deležev, relevantne predvsem za mala in srednja podjetja, je prišlo v začetku lanskega leta. Novela zakona, potrjena v državnem zboru prejšnji mesec, je varovalko ponovno vzpostavila. Negativne posledice predhodnega črtanja je bilo mogoče pričakovati, pravilnost ponovne vzpostavitve pa se je potrdila tudi s silovito eskalacijo transakcij, povezanih z nakupi lastnih deležev v zadnjih mesecih," so povedali.

Pozno sprejetje novele zakona o dohodnini bi lahko tudi pojasnilo, zakaj so mnogi podjetniki do zadnjega čakali, preden so svojim podjetjem prodali lastne deleže. Da bo aktualna vlada ponovno uvedla varovalko, je bilo namreč jasno že konec poletja.  

Vmes so opozicijske stranke, delodajalske in nekatere druge organizacije vodile obsežno kampanjo proti sprejetju zakona. Po vetu državnega sveta ga je državni zbor o zakonu še enkrat sprejel. Med lastniki, ki so svojim podjetjem prodali deleže, je bil tudi novi predsednik državnega sveta Marko Lotrič, ki je na ta način prejel tri milijone evrov. "Mi smo po zakonu plačali vse davke, denar pa bo šel v razvoj in raziskave. Takšne odločitve v našem podjetju komuniciramo z vsemi zaposlenimi. Morda pa gospodarstveniki in podjetja bolje vedo, v katero smer je treba vlagati denar, kot pa integralni proračun," je za Večer dejal Lotrič.

Preberite še:
Jemljejo pomoč države, pred njo pa skrivajo dobičke

Kdo je bil previden pri izplačilih in kdo ne 

Na kaj natančno bodo pozorni na Fursu in katere transakcije bi lahko označili kot prikrito izplačilo dobička, s tem pa dodatno, 25-odstotno obdavčili izplačila? "Hipotetične primere težko komentiramo, saj bo potrebna analiza dejstev in okoliščin v vsakem posamičnem primeru. Nadzor morebitnih neprimernih ravnanj je v pristojnosti Fursa," so dodali na ministrstvu. 

Marko Lotrič je svojemu podjetju lastni delež prodal za 2,8 milijona evrov in s tem prihranil 700.000 evrov dohodnine, ki bi jo moral plačati po Boštjančičevi zakonodaji.
Marko Lotrič je svojemu podjetju lastni delež prodal za 2,8 milijona evrov in s tem prihranil 700.000 evrov dohodnine, ki bi jo moral plačati po Boštjančičevi zakonodaji.
STA

Kljub temu pojasnila sogovornikov iz davčnih krogov in vsebina pogodb o nakupu oziroma prodaji lastnih deležev kažejo na to, katerih meja podjetniki ne bi smeli prestopiti. In katere od njih bi lahko skrbelo, da jim bo Furs v morebitnem nadzoru odmeril plačilo dodatnega davka:

- ključno je bilo, da je bila pogodba sklenjena še pred koncem leta, prav tako sprememba lastništva vpisana v poslovni register Ajpes.

- v veliki večini primerov so podjetniki v pogodbah določili, da je potrebno kupnino plačati najpozneje v osmih dneh, šele potem pa lahko pride do preknjižbe deleža. S tem so se izognili očitkom, da do prodaje ni prišlo. Kljub temu so si nekateri omogočili daljši rok. Tako bo Batagelj denar iz svojega podjetja Batagel & Co. prejel šele enkrat do decembra 2025. Tudi družba Bijol lahko svojemu lastniku Janezu Bijolu kupnino izplača v letu dni.

- večina si je iz podjetij izplačala največ toliko denarja, kot so ga ta imela na računih. Spet drugi so "našli" več denarja bodisi z najemom posojil bodisi na drugačne načine. Tako si je Gregor Benčina iz družbe EBS Group (Jelovica in Slovenijales), ki je imela konec leta 2021 manj kot pet milijonov evrov sredstev, izplačal več kot šest milijonov evrov. Lastnik Aktiva Skupine Mihael Strmljan je medtem iz podjetja MS Holding, ki je bilo praktično brez premoženja, prejel 4,5 milijona evrov. 

-  nekateri so v pogodbe preventivno dodali člene, v katerih so poudarjali, da želijo v prihodnosti te lastne deleže prenesti na zaposlene ali pa jih imeti na voljo za prodajo strateškim partnerjem. S tem so želeli državo prepričati, da namen teh manevrov ni bil plačati manj davka.  

Furs bo preveril množične odkupe lastnih deležev v slovenskih podjetjih, do katerih je prišlo konec lanskega leta.
Furs bo preveril množične odkupe lastnih deležev v slovenskih podjetjih, do katerih je prišlo konec lanskega leta.
STA

Velika večina je naročila tudi uradne cenitve. S tem so skušali dokazati, da so podjetja deleže odkupovala po "pošteni" ceni. Tako so na primer nekateri za 10-odstotni delež podjetja, ki ima milijon evrov kapitala, dobili točno 100.000 evrov. Toda pri nekaterih ta vrednost krepko odstopa. 

Tako je podjetje Collis Plus, ki je v solasti Boruta Kuhariča, nekdanjega prvega moža propadle novogoriške družbe Vipa Holding, od njegove soproge odkupilo 25-odstotni delež. Zanj je plačalo slab milijon evrov, skoraj toliko, kot ima Collis Plus kapitala. Podobno je bilo pri podjetju Frontal, ki je bilo pred desetletjem vpleteno v afero Pomurje, v kateri so kriminalisti preiskovali sporno pretakanje državnega denarja za pomoč regiji na račune podjetij iz kroga SD. Njegov lastnik Kristjan Magdič je za 25 odstotkov dobil 60 tisoč evrov, natanko toliko, kot je v podjetju kapitala.