Damijan Janković nič več v osebnem stečaju. Kdo je kupil njegove dolgove?

Zakaj ni prišlo do odpisa milijonskih dolgov Damijana Jankovića in kako mu je kljub temu uspelo poskrbeti za večino upnikov?

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
sreda, 27. 9. 2023, 05:55


Ursula Gawish in Damijan Janković
Damijan Janković kmalu ne bo več v osebnem stečaju. Do odpisa dolgov ni prišlo. Je pa zato za večino upnikov poskrbel partner njegove sestrične.
M24

Damijan Janković, starejši od sinov ljubljanskega župana Zorana Jankovića, že čez nekaj dni ne bo več v osebnem stečaju. Ta se po nekaj več kot petih letih končuje. Na okrožnem sodišču v Ljubljani so že izdali sklep, zdaj se čaka le še na njegovo pravnomočnost.

Toda to ne pomeni, da se bo Damijan Janković znebil vseh svojih dolgov. Nasprotno, ti ostajajo. Leta 2019 je namreč vložil predlog za odpust več kot pet milijonov evrov obveznosti, a si je februarja letos, tik pred iztekom roka, premislil in predlog umaknil. Zakaj? Ker je bil vmes obsojen zaradi gospodarskih kaznivih dejanj. Sodišče bi moralo zato po zakonu zavrniti odpis dolgov, novega pa bi lahko zahteval šele čez deset let. Zdaj pa bo lahko kadarkoli sprožil nov osebni stečaj. "Teh namenov nimam," nam je včeraj zagotovil Damijan Janković.

Kljub vsemu kaže, da novega odpisa niti ne bo potreboval, saj je v vmesnem času že poskrbel za večino upnikov, tudi tiste, ki so ga leta 2018 spravili v osebni stečaj. Kdo je torej kupil njegove dolgove?

Za dolgove poskrbel sorodnik 

Skoraj štiri milijone evrov oziroma 70 odstotkov njihovih terjatev je tako odkupilo podjetje Aegis financiranje, pozneje pa jih je preneslo na podjetje Paladin. Obe sta v lasti Jana Beca, življenjskega sopotnika sestrične Damjana Jankovića, ki je imel ključno vlogo tudi pri reševanju poslovnega imperija Electa in drugega premoženja v lasti družine.

Jan Bec (na fotografiji) je odigral tudi ključno vlogo pri reševanju poslovnega imperija Electa in drugega premoženja v lasti družine.
Jan Bec (na fotografiji) je odigral tudi ključno vlogo pri reševanju poslovnega imperija Electa in drugega premoženja v lasti družine.
Necenzurirano.si

Po naših informacijah je Bec dosegel dogovor o odkupu še s tremi podjetji. Dve od teh sta bili nekoč del avstrijske bančne skupine Hypo, zdaj pa sta v lasti srbskega tajkuna Miodraga Kostića. Tretjega pa obvladuje Blaž Muhič, lastnik gostilne Sokol v središču Ljubljane, ki je Becu financiral nakup luksuznega stanovanja v elitnem bloku, imenovanem Močerad, v katerem je vrsto let živel Damijan Janković. Muhič se sicer ukvarja tudi z nepremičninskimi projekti na območju Ljubljane in okolice.

Zaenkrat ima Damijan Janković odprta še dva večja zahtevka. Največ, skoraj 1,4 milijona evrov dolguje Slovenskemu državnemu holdingu (SDH), torej krovnemu upravljalcu državnega premoženja. Ta je omenjeno terjatev letos prevzel od zdaj že nekdanje Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB), v javnosti znane pod imenom slaba banka. Še okoli četrt milijona evrov pa mora vrniti podjetju EOS KSI, ki je terjatev odkupilo od Nova KBM.

Močerad v Trnovem. V enem od stanovanj je živel Damijan Janković. Ko je moral ven zaradi neplačevanja obrokov, ga je od lizinške družbe kupilo podjetje v lasti Jana Beca.
Močerad v Trnovem. V enem od stanovanj je živel Damijan Janković. Ko je moral ven zaradi neplačevanja obrokov, ga je od lizinške družbe kupilo podjetje v lasti Jana Beca.
Necenzurirano.si

Kdaj je Bec od Kostića in Muhiča odkupil terjatve in koliko je plačal zanje, ni mogoče ugotoviti. Zelo verjetno pa nista dobila veliko. Damijan Janković namreč uradno nima več nobenega premoženja. V osebnem stečaju je njegova upraviteljica Sara Pušenjak za 53.000 evrov prodali parcele na Rudniku in 50-odstotni delež v družbi Electa Holding, ki ga je kupil Bec.

Uradno brez premoženja, a živel na veliki nogi

Vse to dodatno dokazuje, da je Damijan Janković tudi v času osebnega stečaja živel na veliki nogi. Že leta 2020 smo objavili video posnetke, iz katerih je razvidno, da se je prevažal v avtomobilu visokega cenovnega razreda. Šlo je za mercedes-benz GLE 250D. Cene novega vozila tega tipa z osnovno opremo se gibljejo od 50.000 evrov naprej.

Objavili smo tudi fotografije, ki razkrivajo, da je Damijan Janković še vedno živel v 215 kvadratnih metrov velikem stanovanju v Močeradu. Tržna najemnina zanj znaša okrog 2300 evrov na mesec. Iz te nepremičnine se je moral izseliti na zahtevo nekdanjega lastnika, podjetja Heta Asset Resolution. To je nato stanovanje prodalo, za pol milijona evrov pa ga je kupil Bec, ki si je denar za njen nakup izposodil od Muhiča.

Iz seznama neporavnanih terjatev do Damijana Jankovića je razvidno, da so jih večino odkupila podjetja Jana Beca.
Iz seznama neporavnanih terjatev do Damijana Jankovića je razvidno, da so jih večino odkupila podjetja Jana Beca.
Ajpes

S stečajno upraviteljico Saro Pušenjak nam včeraj ni uspelo priti v stik. Bec je imel sicer kot slamnati upnik leta 2019 ključno vlogo pri potrjevanju poenostavljenih prisilnih poravnav, s katerimi je Damijan Janković reševal podjetja iz skupine Electa pred stečajem. Kupil je za 27 milijonov evrov bruto terjatev. Njegovo podjetje Paladin je imelo konec lanskega leta po podatkih ebonitete.si za 2,6 milijona evrov, podjetje Aegis pa za 2,2 milijon evrov finančnih obveznosti do neznanih oseb.