Černačeva pomoč šefici Logarjeve kampanje

Kako je nekdanji minister Zvonko Černač pri Anki Sukič, zdaj organizatorki kampanje Anžeta Logarja, naročil in plačal storitve, ki jih v vladni službi za razvoj očitno sploh niso potrebovali.

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
sreda, 26. 10. 2022, 05:55


Zvonko černač
Nekdanji minister Zvonko Černač (na fotografiji) je pred manj kot letom dni naročal storitve pri aktualni šefinji volilne kampanje strankarskega kolega Anžeta Logarja.
Bobo

Od samega začetka tekme za predsedniške volitve se Anže Logar, predsednik sveta SDS, v javnosti predstavlja kot neodvisni kandidat. Prav zato njegove kampanje uradno ne vodi SDS. Za organizatorja, torej odgovorno osebo, ki skrbi za njeno zakonitost in financiranje, je namreč Logar imenoval Anko Sukič, širši javnosti nepoznano ekonomistko iz Pomurja, ki jo je opisal kot "prostovoljko". 

Toda Anka Sukič ima tesne povezave s SDS. Danes namreč razkrivamo, da je v času nekdanje vlade prišla do več poslov s službo za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, ki jo je takrat vodil Zvonko Černač. Po podatkih, ki smo jih pridobili, obstaja velika verjetnost, da so bili ti posli dogovorjeni vnaprej. Prav tako, da je vsaj deloma šlo za storitve, ki jih v tej vladni službi niso nujno potrebovali.

Že prejšnji teden smo poročali, da je Anka Sukič od službe za razvoj in evropsko kohezijsko politiko skupaj prejela 22.000 evrov. Včeraj nam je pojasnila, da je bila s tem vladnim resorjem v stiku že pri svojem preteklem delu, ki ga je opravljala kot poslovna svetovalka. Na vprašanje, ali in kdo jo je priporočil, je odgovorila, da je delo dobila na podlagi strokovnosti in preteklih referenc. Kljub temu je bilo njenega sodelovanja z vladno službo konec v začetku junija – takoj po zamenjavi oblasti, ko je Černača na položaju zamenjal Aleksander Jevšek.

Preberite še:
Anže Logar briše sledi, ki vodijo do SDS

Je bila izbrana vnaprej? 

Kako pa se je začelo? Konec lanskega poletja so pri Černaču ugotovili, da potrebujejo strokovno pomoč pri "ocenjevanju realnosti izvedbe projektov" iz evropske kohezijske politike za programsko obdobje 2014-2020. Prevedeno: želeli so preveriti, katere projekti, ki jih je Slovenija želela financirati z evropskim denarjem, lahko tudi dejansko izpelje.

Pri Anžetu Logarju vedno bolj pada maska neodvisnosti od stranke SDS.
Pri Anžetu Logarju vedno bolj pada maska neodvisnosti od stranke SDS.
Primož Lavre

Ker med več kot 160 zaposlenimi očitno niso našli nikogar s potrebnimi znanji, so se pomoč odločili poiskati na trgu. Izvedli so evidenčno javno naročilo. Povpraševanje so poslali trem potencialnim izvajalcem, s čimer so še zadostili zakonskim pogojem. Med njimi je bila tudi Anka Sukič, ki ima sorodstvene povezave z nekaterimi vidnimi člani SDS. Je namreč snaha Darje Bučar, sekretarke SDS in članice Odbora 2014, ki se je zavzemal za izpustitev Janeza Janše iz zapora na Dobu. Tast Anke Sukič pa je Bojan Bučar, član sveta Fundacije za šport, ki velja za enega najpomembnejših strankinih ljudi v športnih krogih. 

Vse kaže, da je šlo za posel, za katerega so v vladni službi vnaprej izbrali Anko Sukič. Prave konkurence namreč niti ni imela. Prvo od preostalih ponudb je oddal poslovni svetovalec Davorin Benčec, ki je pred tem sodeloval s Kemijskim inštitutom, za katerega je v preteklosti delala tudi Anka Sukič. Drugo ponudbo pa je oddalo podjetje Simali, ki je v lasti Simone Luzar

Preberite še:
Kako Anžetu Logarju jemo iz roke #kolumna

Za rezultate je vedel le Černač

Anka Sukič je ponudbo v višini 12.500 evrov oddala 27. avgusta lani ob 13:45. Manj kot pol ure pozneje je Benčec vladno službo obvestil, da "nima prostih kapacitet", zato ponudbe ne bo oddal. Štiri dni pozneje je prejela ponudbo podjetja Simali, ki je bila skoraj 6.000 evrov dražja od ponudbe Anke Sukič in zato previsoka. 

Letos spomladi, tik pred parlamentarnimi volitvami, so pri Černaču znova potrebovali zunanjo pomoč. Želeli so preveriti ocenjevanje projektov oziroma prispelih prijav na dveh javnih razpisih Norveškega finančnega mehanizma in Finančnega mehanizma EGP. Šlo je za projekte v okviru dveh programov: "Izobraževanje – krepitev človeških virov" in "Blaženje podnebnih sprememb in prilagajanje nanje".

Posel, vreden nekaj manj kot 10.000 evrov, je ponovno dobila Anka Sukič, ki ji je vladna služba 8. marca tudi izdala naročilnico. "Namen je bil pridobiti drugo mnenje. Z rezultati je bil seznanjen samo tedanji predstojnik oziroma nekdanji minister Zvonko Černač," so nam včeraj pojasnili v službi za razvoj in evropske zadeve. 

Darja Bučar (levo) ob Janezu Janši na enem od shodov Odbora 2014 pred ljubljanskim sodiščem.
Darja Bučar (levo) ob Janezu Janši na enem od shodov Odbora 2014 pred ljubljanskim sodiščem.
Primož Lavre

So storitve Anke Sukič sploh potrebovali? 

Na vprašanje, ali sopri takšnih projektih že kdaj pred tem naknadno preverjali, ali so izvedljivi, so odgovorili, da so "vsi projekti že bili predhodno ocenjeni" v skladu s slovensko in evropsko zakonodajo. S tem so posredno potrdili, da teh storitev niso potrebovali. 

V Černačevem obdobju je sicer v službo za razvoj in evropsko kohezijsko politiko prišlo več vidnih kadrov SDS. V njegovem kabinetu je bil na zaupanje ministra zaposlen Matej Forte, takrat še član sveta Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) in sin Alenke Forte, kandidatke SDS za poslanko v državnem zboru na volitvah leta 2018, ki je bila v času prejšnje vlade državna sekretarka na ministrstvu za zdravje. 

V istem resorju je dobila službo za nedoločen čas tudi Marjanca Scheicher, ki je postala višja svetovalka. Gre za nekdanjo novinarko strankarske televizije Nova24TV in urednico strankarskega tabloida Škandal24, ki je prenehal izhajati po parlamentarnih volitvah leta 2018. Sedem let pred tem je Marjanca Scheciher prejela zlatega stojana, prestižno nagrado za dosežke v domači erotični industriji.