Na Hrvaškem aretirali solastnika Celjskih mesnin

Na Hrvaškem preiskujejo vodstvo Mesne industrije Braća Pivac, ki želi priti do večinskega lastništva Celjskih mesnin.

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
četrtek, 24. 10. 2024, 12:00


Celjske mesnine
Celjske mesnine
Bobo

Hrvaška policija je med današnjimi hišnimi preiskavami pridržala Miljenka Pivca, solastnika Mesne industrije Braća Pivac, ki je pred meseci postala solastnica Celjskih mesnin, enega največjih slovenskih živilskih podjetij.

Po poročanju časnika Jutarnji list gre za preiskavo, ki jo vodi zagrebški urad evropskega javnega tožilstva. Pivac je skupaj z osmimi hrvaškimi državljani osumljen sodelovanja v prevari, s katero naj bi skupina Brača Pivac med letoma 2018 in 2023 nezakonito poskušala pridobiti skupno devet milijonov evrov subvencij na področju svinjereje.

Do tega denarja naj bi vpleteni prišli z dokumentacijo, v kateri so lažno prikazovali, da skupina Braća Pivac izpolnjuje zahtevane pogoje, četudi naj bi vedeli, da jih ne. Do zdaj naj bi skupaj počrpala 5,4 milijona evrov teh sredstev, pristojna hrvaška agencija pa je že leta 2022 nadaljnja izplačila zaradi sumov nepravilnosti zaustavila.

Miljenko Pivac je sin pokojnega Tonćija Pivca, enega od treh bratov, ki so ustanovili skupino. Do avgusta letos je bil član uprave Mesne industrije Pivac. Nato se je umaknil s položaja njenega svetovalca, kjer je bil zadolžen za širjenje skupine v tujino, torej tudi za povezovanje s Celjskimi mesninami.

Preberite še:
Triler pri prodaji Celjskih mesnin: sodišče ustavilo Hrvate, lastnika umikata premoženje
Zakaj Celjske mesnine v hrvaške roke? Ker je direktorju propadel tajkunski prevzem.

Slovensko tožilstvo zaustavilo že dogovorjeno prodajo 

Kot smo že poročali, je Mesna industrija Braća Pivac maja letos z odkupom deleža od poslovneža Danila Dujovića postala 40-odstotna lastnica Celjskih mesnin. Toda pot do nakupa večinskega deleža v tej družbi, o katerem se je dogovorila z njenim dolgoletnim direktorjem in največjim lastnikom Izidorjem Krivcem, ji je prekrižalo specializirano državno tožilstvo.

Hrvatom je delež v Celjskih mesninah prodal tudi Izidor Krivec (na fotografiji), dolgoletni direktor družbe, vendar je posel preprečilo slovensko tožisltvo.
Hrvatom je delež v Celjskih mesninah prodal tudi Izidor Krivec (na fotografiji), dolgoletni direktor družbe, vendar je posel preprečilo slovensko tožisltvo.
Marko Vavpotič

To Dujovića preganja zaradi kaznivega dejanja pomoči pri zlorabi položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti. Na zahtevo tožilstva je tako celjsko sodišče vpisalo plombo na lastniški delež Celjskih mesnin. V začetku julija je sledil še drugi korak: "zamrznitev" Krivčevega deleža v avstrijskem lastniku Celjskih mesnin. S tem sta sodišče in tožilstvo vsaj za nekaj časa preprečila njihovo prodajo Hrvatom. Nato pa je Krivcu prodajo večinskega deleža Celjskih mesnin, ki jih obvladuje prek celovškega podjetja CM Invest, na enak način prepovedalo še sodišče v Avstriji.

Preberite še:
3.000 hektarjev v roke Hrvatov: kaj vse je čudno pri sanjskem poslu družine Polanič?