Bojan Požar prodal stanovanje ustavnemu sodniku

Le nekaj dni po razkritju, da je v davčni preiskavi, je Bojan Požar prodal stanovanje v Ljubljani.

Avtor: Primož Cirman
sreda, 24. 5. 2023, 14:20


bojan požar
Bojan Požar
STA

Bojan Požar, politik in medijski delavec, ni več lastnik 50 kvadratnih metrov velikega stanovanja v Ljubljani, kjer živi, tam pa ima sedež tudi podjetje Lanaka Media, ki ima v lasti njegov tabloidni portal.

Po javno dostopnih podatkih ga je namreč v začetku meseca prodal. Kupil ga je podpredsednik ustavnega sodišča Rok Čeferin, ki ga je Požar v preteklosti večkrat napadal na svojem portalu. Marca 2021 ga je recimo pozival k odstopu, ker je po njegovem "na ustavnem sodišču sodil v svoji zadevi". Obtoževal ga je "zarotniškega prikrivanja" in "medijske nedotakljivosti". Januarja letos pa mu je pri odločanju ustavnega sodišča o novem zakonu o RTV Slovenija, iz katerega se je Čeferin izločil, očital, da želi "s pilatovsko opranimi rokami delovati iz ozadja".

Koliko sta Požar oziroma podjetje Lanaka Media iztržila za stanovanje, ni znano. Na območju Zupančičeve jame, kjer se nahaja, so prodajne cene kvadratnega metra od januarja lani dosegale do 4.400 evrov. Le redka stanovanja so bila dražja, pri čemer je trg v zadnjem času povsem usahnil. Marca letos je bilo za 215.000 evrov prodano 62 kvadratnih metrov veliko stanovanje, zgrajeno leta 1994. Po neuradnih informacijah je Požarjevo stanovanje za kupca našla nepremičninska agencija, ki je izpeljala celoten posel. 

Rok Čeferin je od leta 2019 ustavni sodnik, konec leta 2021 pa je postal tudi podpredsednik ustavnega sodišča.
Rok Čeferin je od leta 2019 ustavni sodnik, konec leta 2021 pa je postal tudi podpredsednik ustavnega sodišča.
Bobo

Preplačani oglasi državnih podjetij

Požar se je za prodajo očitno odločil takoj po tem, ko je aprila sam razkril, da je v davčni preiskavi. Kot je navedel, ga je finančni upravi (Furs) prijavila parlamentarna preiskovalna komisija, ki jo vodi poslanka Gibanja Svoboda Mojca Šetinc Pašek. Revija Reporter je pozneje poročala, da z denarjem podjetja Lanaka Media, ki ga vodi, financira svojo zasebno porabo, kar je v nasprotju z davčno zakonodajo. 

Kot je pred časom razkril Svet24, je Požar, urednik portala, ki ima nekajkrat manjši doseg od najbolj obiskanih spletnih strani, postal milijonar - in to v času, ko se številni mediji borijo za preživetje. Za to so zaslužni Telekom Slovenije, Pošta Slovenije in druga državna podjetja, ki ga na veliko financirajo s preplačanimi oglasi. Po podatkih Ajpesa je imelo podjetje Lanaka Media, ki izdaja njegov portal, na zadnji dan lanskega leta skupaj že več kot 1,4 milijona evrov zadržanih dobičkov. Od tega je skoraj milijon evrov posodilo naprej in to zelo verjetno kar Požarju.

Od leta 2011 je imel Požar v lasti stanovanje na Hacquetovi ulici v Ljubljani.
Od leta 2011 je imel Požar v lasti stanovanje na Hacquetovi ulici v Ljubljani.
m24

V času Janševe vlade kupil dve stanovanji

Denar, ki ga prek podjetja dobi od državnih podjetij, je Požar porabljal za nakupe nepremičnin. Po poročanju Svet24 je bil takrat lastnik več nepremičnin na Štajerskem, v Ljubljani in na Krasu. Samo v obdobju nekdanje vlade, ki ji je bil zelo naklonjen, je Požar postal lastnik dveh stanovanj v Mariboru. Obe je kupil, ne da bi za to najel posojilo pri banki. Za obe stanovanji je skupaj plačal približno 250.000 evrov.

V tem času se je Požar kopal v denarju. V lanskem letu, ki so ga zaznamovale parlamentarne, predsedniške in lokalne volitve, je ustvaril 360.000 evrov prihodkov od prodaje, kar je okoli 30.000 evrov na mesec. Pred parlamentarnimi volitvami leta 2018 pa je ustanovil politično stranko, ki se je v televizijskih soočenjih izkazala za satelit SDS.