Bo srbski tajkun preprečil državi prevzem šestih obalnih hotelov?

Državni projekt združevanja slovenskih hotelov, ki bodo v rokah domačih vlagateljev, se nadaljuje. Načrte bi jim lahko prekrižal srbski tajkun, ki so mu nekateri v Sloveniji, tudi iz kroga države, že pomagali pri naskoku na Gorenjsko banko.

Avtor: Tomaž Modic / Vesna Vuković
torek, 2. 10. 2018, 14:54


Necenzurirano prenos
Hoteli Bernardin
STA

Sava, eden od največjih slovenskih finančnih holdingov, je danes objavila prevzemno namero za odkup delnic turističnega podjetja Hoteli Bernardin.

Za to potezo se je odločila po tem, ko je iz stečajne mase družbe NFD Holding odkupila 38 odstotkov lastništva Hotelov Bernardin. Skupaj z več državnimi lastniki, s katerimi pri prevzemu deluje usklajeno, ima v rokah večino delnic. To so:

- Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB),

- Zavarovalnica Triglav in

- Kapitalska družba (Kad).

V okviru prevzemne ponudbe bodo poskušali pridobiti še preostalih 24 odstotkov delnic.

Vključno z Grand Hotelom Bernardin, ki premore 241 sob, družba Hoteli Bernardin upravlja skoraj 1.200 hotelskih sob na slovenski obali. Na trgu nastopa s šestimi hoteli, tremi sklopi apartmajev in kampom.

Združevanje hotelov pod isto streho

Prevzem Hotelov Bernardin je pomemben korak v konsolidaciji družb Sava Turizem, Hoteli Bernardin in Istrabenz Turizem, je poudaril izvršni direktor Save Gregor Rovanšek.

Tudi strategija na ravni države predvideva, da hotelske zmogljivosti združijo pod isto streho. Spomnimo, da je imela enake načrte že DUTB, ko jo je vodil Torbjorn Mansson, vendar je ta nameravala hotele po združitvi prodati izbranim tujim strategom.

V Savi imajo drugačne načrte, saj bodo obdržali cvetober hotelov, ki še niso končali v rokah mednarodnih hotelskih verig, in jih nameravajo dolgoročno razvijati.

Istrabenz Turizem, hoteli
Istrabenz Turizem, hoteli
Istrabenz Turizem

Še naprej se bodo torej osredotočali na upravljanje turističnih naložb in povečevali učinkovitost in donosnost hotelov. Hkrati bo Sava po besedah Rovanška pripravljena na internacionalizacijo oziroma iskanje strateških partnerjev iz tujine.

V zadnjih treh letih so prihodke od prodaje povečali za 12 odstotkov, denarni tok iz poslovanja (EBITDA) pa za 16 odstotkov.

Zaradi visokega bremena dolgov je sicer v zadnjih letih potekala obsežna odprodaja njenega premoženja. Tako je ostala brez nepremičninske dejavnosti, proizvodnje pnevmatik in naložb v bančnem sektorju. Razdolžiti se je morala za kar 279 milijonov evrov.

SDH skoraj porušil načrte

Za to, da je kupila delnice Hotelov Bernardin, je sicer potrebovala dokapitalizacijo. SDH, Kad in ameriški sklad York so vplačali za 4,7 milijona evrov svežih sredstev.

Toda načrte bi jim skoraj porušil SDH. Sprva so lastniki nameravali zagotoviti dovolj denarja, da bi Sava sama odkupila delnice Hotelov Bernardin, a je SDH predlog na skupščini aprila letos zavrnil. Šele na drugi skupščini junija je soglašal z nižjo dokapitalizacijo.

Bachtiar Djalil, predsednik uprave Kapitalske družbe
Bachtiar Djalil, predsednik uprave Kapitalske družbe
STA
SDH je odkrito nasprotoval tudi načrtom nekaterih lastnikov Save, na podlagi katerih bi v postopku prodaje Gorenjske banke preprečili, da bi srbski tajkun Miodrag Kostić obvladoval banko, ne da bi zanjo plačal evro kupnine.

To se je na koncu tudi zgodilo. Kostićeva AIK Banka je že prevzela upravljavski nadzor nad Gorenjsko banko, pri čemer naj bi državni lastniki prejeli kupnino šele v prihodnjem letu.

Kostića zanimajo hoteli v Portorožu

Že dalj časa na trgu krožijo informacije, da bi se lahko v prevzem Hotelov Bernardin z nasprotno ponudbo vključil prav Kostić.

Pri tem naj bi bili njegovemu prihodu naklonjeni nekateri domači vplivneži oziroma nosilci funkcij, ki so mu pomembno pomagali že pri prevzemu Gorenjske banke.

Kot smo razkrili, se je zanimal tudi za prevzem šestih Istrabenzovih hotelov v Portorožu, a so njegovi načrti padli v vodo.

Kostić in DUTB sta bila namreč letos poleti v boju za zadnji večji paket terjatev do Istrabenza, ki ga je prodajala ameriška investicijska banka  Bank of America Merrill Lynch (BAMLI). Na koncu je zmagala DUTB, ki ima tako v lasti 85 odstotkov vseh terjatev in s tem nadzor nad Istrabenzom.

Članek prvotno objavljen na strani siol.net