Blokirali premoženje dobavitelju državnih hitrih testov

Kdo je vložil izvršbo proti »kralju piramidnih shem«, ki je državi dobavil hitre teste?

Avtor: Tomaž Modic / Vesna Vuković
ponedeljek, 22. 2. 2021, 16:25


Screenshot 2021-01-05 at 18.59.29
Alanu Amadeju Eferlu (levo) grozi, da bo ostal brez lastništva v podjetju Majbert Pharm, ki je v zadnjih mesecih postalo eden največjih dobaviteljev hitrih testov zdravstvu.
youtube/zajem zaslona

Alan Amadej Eferl, solastnik podjetja Majbert Pharm, od katerega je država kupila pol milijona hitrih antigenskih testov, ima od danes naprej blokirano premoženje. Na okrajnem sodišču v Ljubljani so namreč vpisali prepoved razpolaganja na njegovem 45-odstotnem lastniškem deležu v Majbertu Pharmu. To so naredili na zahtevo Zavarovalnice Triglav, ki je proti Eferlu sprožila postopek izvršbe. Koliko denarja ji dolguje in zakaj, pri Eferlu nismo mogli preveriti.

Po dostopnih informacijah bi lahko šlo za dolgove, ki so nastali zaradi dogodka izpred sedmih let. Maja 2013 je Eferl v Ljubljani povzročil prometno nesrečo iz malomarnosti, za posledicami katere je umrla 74-letna ženska. Po priznanju krivde je bil Eferl obsojen na pogojno kazen leta dni in štirih mesecev. V primeru takšnih nesreč pa lahko zavarovalnica pozneje od povzročiteljev zahteva povračilo škode.

Preberite še:
Država išče grešne kozle za fiasko s hitrimi testi

Vse več poslov s slovenskimi bolnišnicami 

Če Eferl ne bo poravnal obveznosti do Zavarovalnice Triglav, lahko ta zahteva prodajo lastniškega deleža na dražbi. Podjetje Majbert Pharm, ki ga je skupaj s Klemnom Nicolettijem kupil junija lani, je v zadnjih mesecih postalo eden od največjih dobaviteljev hitrih testov slovenskemu zdravstvu.

Na fotografiji v ozadju lastnika podjetja Klemen Nicoletti (prvi z leve) in Alan Amadej Eferl (tretji z leve).
Na fotografiji v ozadju lastnika podjetja Klemen Nicoletti (prvi z leve) in Alan Amadej Eferl (tretji z leve).
Youtube

Po tem, ko jih je prodalo ministrstvu za zdravje, ko je bil minister še Tomaž Gantar, je dobilo tudi več poslov z bolnišnicami. V začetku februarja so se z murskosoboško bolnišnico dogovorili za dobavo 28.000 hitrih testov v skupni vrednosti 67.452 evrov z DDV, kar nanese na 2,409 evra na test. V teh dneh so z UKC Ljubljana sklenili še pogodbo za dobavo 22.800 testov po ceni 1,96 evra z DDV. Posel je vreden okoli 44.600 evrov. Kot smo razkrili, je Majbert Pharm tudi favorit za milijonski posel z Združenjem zdravstvenih zavodov Slovenije, ki nabavlja hitre teste v imenu bolnišnic in zdravstvenih domov.

Majbert Pharm je sicer že kmalu po podpisu milijonske pogodbe z državo, terjatev prodal in prišel do likvidnostnih sredstev za financiranje novih poslov s hitrimi testi. Kot smo razkrili, je država prvi obrok v višini pol milijona evrov nakazala podjetju Finma, ki se ukvarja z odkupom terjatev.

Vprašanje je tudi, ali bi se Zavarovalnica Triglav sploh poplačala v primeru prodaje Eferlovega lastniškega deleža v Majbertu Pharmu. Na njem ima namreč od decembra vpisano hipoteko podjetnik Janko Jenko, ki je Eferlu in Nicolettiju posodil denar za izvedbo posla z državo. Če Jenku do konca aprila ne vrneta 834.000 evrov glavnice in še 50.000 evrov obresti, bi novi lastnik podjetja postal Jenko, bolj znan kot nekdanji prvi finančnik Državljanske liste Gregorja Viranta.

Preberite še:
Janša povozil stroko in rešil dobavitelje hitrih testov

"Kralj piramid", ki uradno živi v Dubaju 

Po dostopnih podatkih je lastniški delež v Majbertu Pharmu edino vrednejše premoženje Eferla v Sloveniji. Že med sojenjem leta 2016 je povedal, da živi v Dubaju, kjer naj bi delal kot učitelj smučanja in za to prejemal okoli 1000 evrov plačila. Dubaj je sicer zaradi dolgotrajnih postopkov vročanja uradne pošte in izročanja organom pregona že pred leti postal priljubljeno zatočišče slovenskih poslovnežev, ki se znajdejo v težavah.

Eferl in drugi vpleteni v državni posel s hitrimi testi so bili v preteklosti zelo dejavni v tako imenovanih shemah mrežnega marketinga, ki so se pozneje izkazale za piramidne sheme. Eferla je spletna stran Kriptoreporter označila za "kralja piramid". Drugi solastnik Majberta Pharma Nicoletti pa je med drugim sodeloval pri kriptoprojektu Coinspace. Ta se je izkazal za eno največjih prevar, v kateri naj bi denar izgubilo na milijone vlagateljev po vsem svetu.

Preberite še:
Dobavitelji hitrih testov pokukali iz Snežičevega nabiralnika