Ameriška klofuta Brodnjaku: glasovali proti plačni politiki šefov NLB

Nekateri ameriški lastniki Nove Ljubljanske banke (NLB) so glasovali proti predlogu politike prejemkov vodilnih na čelu z Blažem Brodnjakom. Kaj jih je zmotilo?

Avtor: Tomaž Modic
ponedeljek, 11. 12. 2023, 16:45


1696960652-172a6180-1696960549854
Vodstvo NLB je danes od lastnikov dobilo pomemben signal. Na fotografiji predsednik uprave Blaž Brodnjak.
Primož Lavre

Na današnji skupščini Nove Ljubljanske banke (NLB) je pri eni od točk dnevnega reda prišlo do presenečenja. Delničarji so namreč večinsko glasovali proti predlogu, ki določa politiko prejemkov članov uprave in nadzornega sveta NLB. Četudi je bilo glasovanje o predlogu le posvetovalne narave, gre za pomembno sporočilo vodilnim v NLB na čelu s predsednikom uprave Blažem Brodnjakom. Sploh ob dejstvu, kdo vse je glasoval proti predlogu.

Iz uradnih podatkov je razvidno, da so proti predlogu glasovali lastniki 55 odstotkov kapitala, prisotnega na skupščini. Ob Slovenskem državnem holdingu (SDH), ki upravlja s četrtinskim državnim deležem v NLB, so se po naših zanesljivih informacijah enako odločili še nekateri ameriški investicijski skladi, ki jih v lastništvu banke zastopa Bank of New York Mellon.

Preberite še:
Brodnjakova NLB je davčna oaza: plačuje manj davka kot s.p.-ji

Kaj vse jih je zmotilo v predlagani politiki prejemkov, uradno ni mogoče izvedeti. Gradivo za skupščino, ki ga je objavila NLB, pa razkriva, da so se v NLB pri politiki plač vodilnih v primerjavi s prejšnjim letom odločili za nekatere spremembe:

- uvedli so dolgoročni dodatek za uspešnost, katerega maksimalna višina je tri povprečne bruto mesečne plače člana uprave za posamezno obračunsko obdobje, ki je eno poslovno leto,

- spremenili in dopolnili so merila uspešnosti,

- variabilni del plače, torej kratkoročni in dolgoročni dodatek za uspešnost, se ne bo več odlagal v prihodnja obdobja, če pri posameznem članu uprave skupaj z drugimi njegovimi variabilnimi prejemki v tem obdobju ne presega 50.000 evrov bruto.

/
/
Bobo

Pod predlog, o katerem so odločali delničarji, je bil podpisan prvi nadzornik NLB Primož Karpe. Zavrnitev na posvetovalnem glasovanju pomeni, da bodo morali v banki do prihodnje skupščine pripraviti nov, popravljen predlog politike prejemkov.

Kot smo že poročali, je Blaž Brodnjak lani dobil 647.000 evrov plače skupaj z dodatki. Pred dnevi je presenetljivo sporočil, da ne bo več nastopal v javnosti, kar je utemeljil tudi s "strokovno neutemeljenimi in populističnimi razpravami o moji plači". Brodnjak je sicer tudi predsednik Ameriške gospodarske zbornice (AmCham), ene od najmočnejših lobističnih organizacij gospodarstva pri nas.

Izplačani prejemki celotne uprave NLB so v lanskem letu znašali 2,57 milijona evrov bruto. Za primerjavo: leta 2018, ko je bila NLB še v celoti državna, si je uprava razdelila 814 tisoč evrov bruto. Takrat so veljale še omejitve zaradi tako imenovanega Lahovnikovega zakona. Ko je država odprodala večinski delež, pa teh omejitev ni bilo več.