Aleksandri Pivec izrekli nezaupnico

Na tajnem glasovanju jo je podprlo le 19 delegatov.

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
torek, 25. 8. 2020, 20:35


20200118-00984791
Aleksandra Pivec je na svetu stranke DeSUS dobila nezaupnico.
STA

Člani sveta DeSUS so na današnji seji predsednici stranke Aleksandri Pivec izglasovali nezaupnico. Glas proti Pivčevi je na tajnem glasovanju oddalo 33 od 52 delegatov. Seja sveta se je kmalu zatem prekinila, tako da težko pričakovanega glasovanja o njeni razrešitvi s položaja predsednice stranke ni bilo. Seja se bo nadaljevala 9. septembra. Do takrat bodo pridobili pravno mnenje in poskušali razčistiti dilemo, ali lahko svet stranke DeSUS sploh odloča o razrešitvi Pivčeve. 

Predsednik sveta DeSUS Tomaž Gantar je sicer po koncu dejal, da je izid glasovanja o nezaupnici 33:19 znak, da imajo v stranki težave. Pred samo sejo je dejal, da bi po njegovem mnenju lahko glasovali tudi o razrešitvi Pivčeve. A so si nato premislili. Pivčeva, oborožena s pravnim mnenjem, je namreč opozarjala, da bi bilo odločanje o njeni razrešitvi nezakonito.

Na septembrskem nadaljevanju seje je pričakovati tudi pogovore o kongresu, za katerega se v DeSUS strinjajo, da ga je treba sklicati čim prej. Za to se zavzema tudi Pivčeva, ki meni, da jo lahko razrešijo le delegati kongresa, ki so jo imenovali za predsednico DeSUS. V vmesnem času do sklica kongresa sicer ne namerava odstopiti.

Preberite še -> Aleksandra Pivec je žrtev – same sebe #kolumna

Že po treh mesecih prve razpoke v DeSUS

Večina pokrajinskih odborov naj bi že pred sejo odrekla podporo Pivčevi, nazadnje je to včeraj storil gorenjski odbor. Zahtevali so tajno glasovanje o razrešitvi, ki bi sledila predhodno izglasovani nezaupnici. V taboru predsednice DeSUS so tako ostali le predstavniki odborov s Koroške, Severne Primorske, Podravja, Pomurja in nekaterih drugih.

Aleksandra Pivec je vodenje DeSUS prevzela januarja, ko je na kongresu prepričljivo premagala dolgoletnega predsednika Karla Erjavca. Le nekaj tednov pozneje je stranka vstopila v vlado SDS. Že konec aprila so se v DeSUS začele kazati prve večje razpoke. Nezadovoljstvo se je pojavilo zaradi pasivne vloge DeSUS v koaliciji. Pivčevi so očitali, da v vladi ne uveljavlja zahtev, ki jih je stranka postavila ob vstopu v koalicijo, da molči ob napadih SDS na pravosodje, medije in druge podsisteme družbe, da zanemarja stik s terenom ... 

Aleksandra Pivec je izgubila podporo Tomaža Gantarja, nekdanjega političnega zaveznika.
Aleksandra Pivec je izgubila podporo Tomaža Gantarja, nekdanjega političnega zaveznika.
STA

Pivčeva se je tedaj branila, da gre za poskuse destabilizacije stranke in padca vlade. Toda nezadovoljstvo z njenim delom se je še poglabljalo. Vedno več članov ji je očitalo privatizacijo stranke. Vanjo so začeli prihajati mlajši kadri iz vrst Slovenske ljudske stranke (SLS). Menjavala je generalne sekretarje in uradne govorce. Vse vzvode odločanja v stranki je prevzel ozek krog ljudi okrog Pivčeve in podpredsednice Jelke Kolmanič. Glavni izbranec za položaje v državnem gospodarstvu je postal Andrej Prebil, ki sploh ni član stranke.

Aferi Vinakras in Izola sta sodu izbili dno

V začetku julija je ljubljanski pokrajinski odbor kot prvi izrekel nezaupnico predsednici Aleksandri Pivec. Po tem, ko so mu sledili tudi nekateri drugi pokrajinski odbori, je poleti izbruhnila afera s spornim plačevanju računov za zasebno bivanje ministrice, najprej na Krasu in nato še v Izoli. Zaradi očitkov o koruptivnem ravnanju, ki jih Pivčeva ni znala prepričljivo ovreči, je dokončno izgubila podporo poslanske skupine DeSUS in ministra za zdravje Tomaža Gantarja, nekdanjega političnega zaveznika, s katerim sta še januarja skupaj premagala Erjavca. 

Njen vodja Franc Jurša jo je 10. avgusta pozval k odstopu z vrha stranke, saj da so pod njenim vodstvom postali "stranka afer". Pivčeva se je začela braniti s postopkovnimi triki. Pridobila je pravno mnenje Inštituta za ustavno pravo, po katerem je s položaja ne more razrešiti svet stranke, ampak le kongres. Vmes smo na necenzurirano.si razkrili nova dejstva, povezana z njeno vlogo pri projektu Strateško-razvojno-inovativno partnerstvo Turizem (SRIPT), kjer je Pivčeva še kot državna sekretarka na uradu za zamejce prejela 35 tisoč evrov, ne da bi predložila dokaze, da je delo res opravila.  

Pri obrambi na vrhu DeSUS so ji v zadnjih tednih pomagali mediji SDS in tudi sam predsednik vlade. DeSUS je tako dobil nov resor - urad za demografijo, ki ga je zahteval ob vstopu v koalicijo. Janša jo je Gantarju zagodel tudi s sejo sveta stranke. Ta bi tako morala biti že prejšnji četrtek popoldne, a je premier v istem terminu sklical sejo vlade. Podobno se je zgodilo na seji 15. maja. Ko je Gantar začel govor o položaju stranke v koaliciji, je moral nenadoma oditi na vlado, ki je še isti večer na presenečenje vseh preklicala epidemijo. 

Preberite še -> SDS in koalicija vrtnih palčkov #kolumna