Prvi kadrovski poraz Aleksandre Pivec

V koalicijskih dogovorih o kadrovanju v vrh državnega gospodarstva je prišlo do preobrata, v katerem sta najkrajšo odnesla stranka DeSUS in njena predsednica.

Avtor: Primož Cirman / Vesna Vuković
petek, 10. 7. 2020, 18:20


Aleksandra Pivec
/
STA

Koalicija je dosegla dogovor o tem, koga bodo imenovali v nadzorni svet Slovenskega državnega holdinga (SDH), krovnega upravljalca premoženja države, ki odpira vrata do kadrovanja v njenih podjetjih.

Nova nadzornika SDH naj bi danes postala Ivan Simič in Božo Emeršič. Simič, davčni svetovalec in nekdanji direktor Fursa v času prve Janševe vlade, je izbira največje koalicijske stranke in je bil, kot smo razkrili, že dalj časa predviden za to pomembno funkcijo. Novo ime je Emeršič, ki naj bi pripadal kvoti NSi.

Andrej Prebil, izbranec Aleksandre Pivec, je izvisel.
Andrej Prebil, izbranec Aleksandre Pivec, je izvisel.
STA

Iz igre za SDH je tako tik pred zdajci izpadel Andrej Prebil, že nekaj časa prva kadrovska izbira predsednice DeSUS Aleksandre Pivec za funkcije v državnem gospodarstvu. V zadnjih tednih se ga je največkrat omenjalo kot možnega direktorja demografskega sklada, na katerega bi država prenesla SDH in ostala podjetja.

Pred današnjo dopisno sejo vlade je bilo po naših informacijah srečanje predsednikov koalicijskih strank. Kaj se je dogajalo na njem, uradno ni znano. Neuradno pa so se Pivčevi uprli poslanci DeSUS. Dali so ji jasno vedeti, da Prebila ne bodo podprli za nadzornika SDH. To pomeni, da bi pri glasovanju o paketnem predlogu Simič-Prebil odpadel tudi izbranec SDS. Očitno so v SDS to zagato rešili tako, da so v nadzorniško kvoto namesto Prebila uvrstili kandidata NSi. 

DeSUS, ki ga v zadnjih tednih pretresajo spori znotraj stranke, ljubljanski pokrajinski odbor pa je v ponedeljek Pivčevi izrekel nezaupnico, bo tako kot edina od koalicijskih strank ostal brez svojega predstavnika v vrhu SDH.

Ivan Simič v imenu SDS prihaja v nadzorni svet SDH.
Ivan Simič v imenu SDS prihaja v nadzorni svet SDH.
STA

Kdo je prestopil

Ne gre za prve zamenjave v vrhu SDH. Pred tednom dni je s položaja predsednika uprave odstopil Gabrijel Škof. Namesto njega so imenovali Igorja Kržana, ki sodi v kvoto SMC in je bil pred tem član nadzornega sveta SDH.

Preostali nadzorniki, tudi predsednica Karmen Dietner, naj bi za zdaj ostali na položaju. Dietnerjeva naj bi barve LMŠ, ki jo je v času prejšnje vlade nastavila na položaj, že pred meseci zamenjala za SDS. Sama je dolgoletna predsednica uprave Pokojninske družbe A, ki je v pomembni lasti državnih podjetij. Z imenovanjem Simiča in Emeršiča bi vladna koalicija dobila večino v nadzornem svetu SDH.