Največ padavin lahko pade v južnem delu Savinjske regije

Torek bo oblačen in deževen, še vedno pa precej topel.

Svet24
Avtor: Svet24 / G.G.
torek, 19. 9. 2023, 07:24


radarska slika padavin, 19.9.2023
Okoli 7. ure je močneje deževalo v Ljubljani in okolici.
Arso

Od zahoda je v Slovenijo že ponoči vstopila vremenska fronta, ki prinaša padavine in topel ter vlažen zrak. Okoli 6. ure zjutraj je močnejši naliv zajel območje od Bohinja do Kranja, istočasno pa se je južneje pojavil drug nevihtni pas. Ta je v ozkem pasu segal od Vrhnike preko Ljubljane in vse do Trbovelj in dalje do Kozjanskega. Okoli 7. ure se je v Ljubljani sprožil krepkejši naliv.

Krajevne plohe in nevihte se bodo dopoldne razširile nad večji del Slovenije, napovedujejo vremenoslovc na Agenciji RS za okolje (Arso). Krajevno bodo možni krajši nalivi in močnejši sunki vetra. Na območju Gorenjske in Koroške regije bo marsikje padlo le nekaj milimetrov dežja, krajevno do 10 milimetrov. V južnem delu Savinjske regije lahko pade na manjšem območju ob nevihtah tudi okoli 30 milimetrov dežja. Popoldne bodo padavine oslabele in postopno ponehale, od severozahoda se bo jasnilo. Najvišje dnevne temperature bodo od 20 do 24, na Primorskem do 27 stopinj Celzija. V sredo  bo povečini sončno.

Ponoči so posamezne reke v zahodni, osrednji in severni Sloveniji narasle do srednjih pretokov, drugod po državi še prevladujejo mali in ustaljeni pretoki. Danes dopoldne in čez dan se bo v večjem delu države, predvsem v osrednji in južni Sloveniji, prehodno povečala vodnatost posameznih hudourniških vodotokov in manjših rek. Ob dolgotrajnejših nalivih je možno razlivanje posameznih vodotokov, poplavi lahko tudi zaledna in padavinska voda. Večina rek na teh območjih bo imela srednjo vodnatost.

V sredo bodo reke sprva prehodno upadale, zvečer, v noči na četrtek in v četrtek čez dan pa se bo vodnatost rek v zahodni polovici in na jugu države povečevala. Večina rek bo imela srednjo vodnatost, posamezne reke pa bodo narasle tudi do velikih pretokov.

V noči na četrtek se bodo padavine v zahodni Sloveniji okrepile in prehodno zajele tudi osrednjo in jugovzhodno Slovenijo. V četrtek in petek bo v zahodni in osrednji Sloveniji zmerno do pretežno oblačno, predvsem na zahodu bodo občasne krajevne padavine. V vzhodnih krajih bo dokaj sončno vreme.