VIDEO: Slovenski reševalec: Pod ruševinami smo našli malčka in mamo

Slovenski reševalec Mare Bručan, ki je na terenu v Turčiji, je danes postregel z novim dramatičnim posnetkom reševanja. Izpod ruševin jim je uspelo rešiti dečka in njegovo mamo.

Svet24
Avtor: Svet24 / R.T.
četrtek, 9. 2. 2023, 13:33


turčija, reševanje
Fant jo je odnesel brez poškodb.
Zajem zaslonske slike

Slovenski reševalci po včerajšnjem prihodu v provinco Hatay, ki so jo ponedeljkovi potresi močno prizadeli, nadaljujejo z delom. Popotresnim sunkom, mrazu in nevarnim, še stoječim stavbam navkljub.

V Turčiji je tudi slovenski kinolog Mare Bručan, vodja šolanja in trener v šoli BM psi pomočniki ter podpredsednik Komisije za reševalne pse pri Mednarodni kinološki zvezi, ki na terenu deluje z madžarsko ekipo, ki jo koordinirata on in njegov madžarski kolega.

Bručan, ki je včeraj postregel s posnetkom reševanja dedka in vnuka, je danes objavil še posnetek reševanje leto dni in pol starega dečka in njegove mame. Kot je zapisal, sta jo oba odnesla brez poškodb.

Niso odlašali

V sredo ponoči je v Istanbul prispela slovenska enota civilne zaščite za iskanje in reševanje – skupina sedmih reševalnih psov z vodniki in štirimi spremljevalci, ki deluje v okviru mehanizma Evropske unije za civilno zaščito. Skupina slovenskih reševalcev je z delom pričela takoj po prihodu v provinco Hatay.

Ob reševanju vseh ujetih v ruševinah, ki so morda še živi, pa morajo oblasti in humanitarne organizacije poskrbeti še za več sto tisoč ljudi, ki so po potresu ostali brez strehe nad glavo. Primeri, kot je današnje uspešno reševanje malčka in mame, v katerem je sodeloval Bručan, so vse redkejši, saj so ljudje pod ruševinami ujeti že več kot 72 ur. Upanje, da med ujetimi najdejo preživele, je iz ure v uro manjše. Število smrtnih žrtev je po zadnjih podatkih že preseglo 17.500. Gre sicer za najhujšo naravno katastrofo v regiji od leta 1999, ko je potres z magnitudo 7,5 v turški regiji Duzce terjal več kot 17.000 življenj.