Fafangel ne bo več vodil centra za nalezljive bolezni NIJZ

Priložnost, zaradi katere je danes spregovoril epidemiolog Mario Fafangel? To je zaključek delovanja posvetovalne skupine za spremljanje koronavirusa. Fafangel je ob tej priložnosti naznanil tudi, da se poslavlja s položaja vodje centra za nalezljive bolezni NIJZ in tudi dela na področju covida-19.

Svet24
Avtor: Svet24 / S.R.
petek, 24. 2. 2023, 10:28


mario-fafangel
Mario Fafangel
STA

Fafangel ob tej priložnosti predstavlja rezultate delovanja posvetovalne skupine ter dokument s predlogi in usmeritvami za pripravljenost in odzivanje na okužbe s koronavirusom v Sloveniji.

Fafangel je uvodoma pojasnil, da v resnici nima povedati kaj »pretresljivo novega.« Epidemiološka situacija je stabilna, obvladljiva in jo pozorno spremljajo, pri čemer po navedbah Fafangla ni tudi nobenih novih priporočil. Še vedno veljajo tista, ki so veljala za jesen in zimo. Covid je obvladljiv z obstoječimi sistemi, zato ni več potrebe po specifični skupini, ki bi svetovala, se sestajala in covid obravnavala kot nekaj posebnega. Zato tudi ukinitev posvetovalne skupine. Fafangel se je ob tej priložnosti zahvalil celotni skupini, ki je vključevala več kot sto ljudi, medijem in prebivalstvu.

Na kratko je predstavil tudi nov dokument, in sicer priporočila in usmeritve za srednje- in dolgoročno upravljanje s covidom in drugimi nalezljivimi boleznimi. Gre pa za dokument, ki ni namenjen prebivalstvu, temveč odločevalcem za pripravo za morebitne prihodnje epidemije. »Izhajamo iz tega, da moramo biti pripravljeni, paziti na to, kako nalezljive bolezni preskakujejo z živali na človeka, velik dejavnik bodo podnebne spremembe,« je med drugim pojasnil Fafangel ter dodal, da je treba več naporov usmeriti tudi v komunikacijo, ki naj bo umirjena in spoštljiva, pomen celjenja ter tudi s tem povezane globalne solidarnosti in globalne solidarnosti na sploh, kjer nam je po njegovih besedah spodletelo. Dejal je, da je treba graditi tudi na zdravstveni in digitalni pismenosti.

Poprijel bo za drugo delo

»Pot je bila dolga, tri leta je mimo, od kaosa do normale,« je še dejal Fafangel, ki je to priložnost izkoristil tudi za najavo, da zdaj tudi njega čaka drugo delo. Kot se ukinja skupina za covid, se zaključuje tudi njegova »pot na covidu.« Pojasnil je, da na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) prevzema druge naloge, bolj povezane z raziskovanjem, razvojem, modeliranjem, mednarodnimi misijami in sodelovanjem z Evropskim centrom za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC). S tem odhaja tudi s položaja vodje centra za nalezljive bolezni, ključe katerega zdaj po lastnih besedah predaja »dobri kolegici in izjemni strokovnjakinji, ki je bila z nami od začetka,« Marti Grgič Vitek.