VIDEO in FOTO: V središču Beograda »nepregledna« množica, Vučiću so dali čas do 12. maja

V Beogradu se je po dveh pokolih, ki sta prejšnji teden pretresli tako Srbijo kot celoten Balkan, na ulice podalo več deset tisoč ljudi. Protesti so potekali tudi v drugih srbskih mestih.

Svet24
Avtor: Svet24 / S.R.
ponedeljek, 8. 5. 2023, 19:02


srbija-proti-nasilju, protest, beograd, 8.-5
Shod Srbija proti nasilju v Beogradu.
Armin Durgut/PIXSELL/BOBO

Pred srbskim parlamentom v Beogradu se je na protestu z nazivom »Srbija proti nasilju« zbralo veliko število ljudi. Gre za odziv na obe tragediji, ki sta se v Srbiji zgodili prejšnji teden. Najprej je v beograjskih osnovni šoli 13-letni učenec ubil 8 sošolcev in varnostnika, le dan pozneje pa je na širšem območju Mladenovca južno od Beograda s streli iz avtomatske puške osem ljudi ubil 21-letni Uroš B.

Protestniki in predstavniki srbske opozicije so se danes zbrali pred parlamentom ter od tam pot nadaljevali proti vladni zgrabi. Shod je sicer potekal brez strankarskih simbolov, prav tako pa so se govorom odpovedali predstavniki opozicije. Cilj shoda je po navedbah organizatorjev predvsem zmanjšanje nasilja v Srbiji, pri čemer v prvi vrsti zahtevajo zamenjavo vodstva Regulatornega telesa Srbije za elektronske medije (REM) in vodstva radiotelevizije Srbije. Zahtevajo tudi odvzem nacionalne frekvence televizijskima postajama Pink in Happy ter prepoved tabloidov, ki spodbujajo nasilje in sovraštvo. Na vlado Aleksandra Vučića, ki so ji postavili rok za ukrepanje 12. maja, so naslovili tudi zahtevo za zamenjavo ministra za notranje zadeve Bratislava Gašića in direktorja srbske varnostno-obveščevalne agencije (BIA) Aleksandra Vulina.

Kot so ob približno 18. uri poročali srbski mediji, je bil zaradi velikega števila protestnikov promet okoli parlamenta povsem ohromljen. Po poročanju portala N1 se je na območju zbrala »reka« ljudi, Nova.rs pa poroča o »nepregledni« množici meščanov v središču Beograda, ki so ob približno 19. uri prispeli pred zgradbo vlade. Protesta v Beogradu naj bi se udeležilo več deset tisoč ljudi, po poročanju neodvisnega portala Danas.rs celo 50.000. Na ulice so se podali tudi v drugih srbskih mestih, kot so Novi Sad, Zrenjanin in Kragujevac.

Pred srbskim parlamentom je potekal tudi protest šolnikov »Zaustavite nasilje,« ki ga je organiziral srbski neodvisni sindikat zaposlenih v šolstvu. Organizatorji so ministrstvu za izobraževanje sporočili, da kljub odstopu ministra Branka Ružića težave zaradi naraščajočega nasilja v šolah in družbi niso izginile, poroča STA. Med predlaganimi ukrepi, ki so jih posredovali ministrstvu, so navedli možnost suspendiranja učencev, ki ponavljajo slabo vedenje, ukinitev anonimnih prijav šolski inšpekciji zaradi zlorab in dodatna zaščita za zaposlene v šolstvu s kazenskim zakonikom, vključno s strogimi kaznimi za napad na zaposlenega.