V Madridu ustrelili nekdanjega podpredsednika Evropskega parlamenta

V Madridu sta se danes neznanca pripeljala do nekdanjega prvega moža španske ljudske stranke v Kataloniji in ga ustrelila v glavo. Pristal je v bolnišnici.

Svet24
Avtor: Svet24 / R.T.
četrtek, 9. 11. 2023, 17:29


alejo-vidal-quadras
Kraj zločina.
Profimedia

78-letni Alejo Vidal-Quadras je bil ob približno 1.30 uri ustreljen v madridskem petičnem okrožju Salamanca. Do njega sta se z motornim kolesom znamke Yamaha pripeljala moška, pri čemer je eden sestopil z motorja, izvlekel pištolo in Vidal-Quadrasa ustrelil v obraz. Po dejanju sta se moška, ki sta na glavah nosila čelade, odpeljala. Vidal-Quadras je pristal v bolnišnici, policija pa storilca še išče.

Alejo Vidal-Quadras
Alejo Vidal-Quadras
Profimedia

Vidal-Quadras je bil v 90. letih prejšnjega stoletja vodja desnosredinske ljudske stranke v Kataloniji. Med letoma 1999 in 2014 je bil evroposlanec v Bruslju, kjer je več let opravljal tudi funkcijo podpredsednika Evropskega parlamenta. Leta 2014 je bil eden od soustanoviteljev skrajno desne stranke Vox, ki pa jo je že po enem letu zapustil.

 »Aleju Vidal-Quadrasu izražam svojo solidarnost in mu želim hitro okrevanje. Sočustvujem z njim in njegovo družino,« je na družabnem omrežju zapisal španski premier Pedro Sanchez. Zdravstveno stanje Vidal-Quadrasa naj bi bilo stabilno.

Kraj zločina.
Kraj zločina.
Profimedia

Do streljanja je prišlo v času rastočih napetosti na Iberskem polotoku. Španska socialistična stranka (PSOE) premierja Pedra Sancheza je namreč ravno danes po intenzivnih pogajanjih s katalonskimi separatisti dosegla dogovor, ki bo omogočil oblikovanje vlade, Sanchezu pa, da ostane na oblasti, poroča STA. V zameno za podporo naj bi sprejeli zakon za amnestijo sodno preganjanih katalonskih politikov in aktivistov.

Predlog zakona o amnestiji za katalonske separatiste je sicer vznemiril dobršen del španske politike, še posebej desne stranke, pa tudi precejšen del javnosti. Sprožil je tudi proteste v državi, na enem takih pred dnevi v Madridu se je zbralo več tisoč ljudi, že ta konec tedna pa so napovedani novi protesti.