Aretirali najbolj iskanega mafijskega šefa Diabolika: "Od tistih, ki sem jih ubil, bi lahko naredili posebno pokopališče"

Mafijski šef, plejboj, oboževalec Rolex ur, Porsche in Nintend fanatik Matteo Messina Denaro je padel v past: po 30 letih na begu so ga italijanski policisti ujeli na prav posebnem kraju.

Svet24
Avtor: Svet24 / E. J.
ponedeljek, 16. 1. 2023, 12:15


matteo-messina-denaro
60 - letni Matteo Messina Denaro je bil na begu od leta 1993, zdaj so ga ujeli, kar po besedsah premierke Giorgie Meloni pomeni "veliko zmago države in kaže, da nikoli ne obupa pred mafijo".
profimedia

60-letnega Matteo Messina Denaro (60), "mammasantissima" (najtežji kaliber) sicilijanske mafije Cosa nostre, so zjutraj ujeli v Palermu v dnevni bolnišnici zasebne klinike Maddalena. Na begu je bil od poletja 1993, skoraj 30 let. Le Bernardo Provenzano ("zu Binnu") je bežal policiji dlje od njega - 38 let.

Messina Denaro je po očetu podedoval mafijski mandat v Castelvetranu pri Trapaniju, a je imel pomemben, včasih odločilen vpliv na vso Cosa Nostro. Plejboj italijanske mafije, znan kot ’diabolični’ Denaro je znan po hitrem življenjskem slogu, vožnji Porchejev in oboževanju Rolexovih ur ter igranju Nintenda. Denaro je igral pomembno vlogo v kampanji Cosa Nostre leta 1993, ki je vključevala smrtonosne bombne napade, da bi vlado prisilili, da ustavi zatiranje mafije.

Pričakali so ga v bolnišnici

Dolgo bolan pa je ujel v past, kot jo nastavljajo le pretkani lovci: čakali so tam, kamor mora priti – v bolnišnico, saj je bolehal zaradi raka. Denaro je bil aretiran na kliniki Maddalena v Palermu, bolnišnici za zdravljenje raka. Novica prihaja dan po 30. obletnici ujetja Totòja Riine. Messina Denaro, vodja okrožja Castelvetrano in eden najbolj znanih predstavnikov mafije v provinci Trapani, je kmalu po aretaciji postal eden najmočnejših šefov celotne Cosa Nostre.

Matteo Messina Denaro: fotorobot, ki ga je izdelala policija, kako bi se mafijec postaral, saj je bil 30 let na begu.
Matteo Messina Denaro: fotorobot, ki ga je izdelala policija, kako bi se mafijec postaral, saj je bil 30 let na begu.
profimedia
Messina Denaro je begunec od poletja 1993, ko je v pismu takratnemu dekletu  Angeli po mafijskih pobojih v Rimu, Milanu in Firencah napovedal začetek svojega življenja kot 'Škrlatni Pimpernel'. »Slišala me boš,« ji je pisal in dal slutiti, da se zaveda, da bo njegovo ime kmalu povezano s hudo krvjo. "Opisali me bodo kot hudiča, vendar so vse laži."

Desetine umorov, pokoli in napadi

Obsojen je bil na dosmrtno ječo za desetine umorov, za pokole leta 1992, v katerih sta bila ubita sodnika Falcone in Borsellino, ter za napade v Milanu, Firencah in Rimu leta 1993. Forbes ga je uvrstil med 10 najbolj iskanih kriminalcev na svetu.

"Po 30 letih na begu je bil aretiran 'superboss' Matteo Messina Denaro. Zahvaljujem se možem in ženam v državi, ki niso nikoli obupali in potrdili pravilo, da bodo veliki kriminalci na begu prej ali slej aretirani, « je na aplikaciji whatsapp zapisal notranji minister Matteo Salvini. Novico o aretaciji je komentirala tudi italijanska premierka Giorgia Meloni, ki jo je označila za "veliko zmago države, ki kaže, da nikoli ne obupa pred mafijo".