Ukrajinci udarili silovito, na obrobju Bahmuta v beg celotna ruska brigada

Ukrajinska vojska je glede na poročila včeraj na obrobju Bahmuta ruskim silam zadala hud udarec.

Svet24
Avtor: Svet24 / R.T.
sreda, 10. 5. 2023, 16:18


bahmut, ukrajinska vojska
Ukrajinski vojaki na obrobju Bahmuta.
Profimedia

Šef ruskih plačancev iz skupine Wagner Jevgenij Prigožin je včeraj, ko je v rusko obrambno ministrstvo usmeril nov val obtožb, med drugim naznanil, da je ruska 72. brigada 9. maja zapustila strateški položaj na jugozahodu Bahmuta. »Vsi so zbežali in s tem odprli del fronte, ki obsega skoraj dva kilometra v dolžino in 500 metrov v globino,« je poudaril ter dodal, da so na srečo zadevo rešili njegovi borci. »Naša vojska beži. 72. brigada je zjutraj zakockala tri kvadratne kilometre, jaz pa sem izgubil 500 mož,« je še dejal. Ruska brigada običajno vključuje več tisoč vojakov.

Da so ukrajinske enote na območju Bahmuta premagale rusko 72. motorizirano brigado, je ponoči potrdil tudi eden od ustanoviteljev bataljona Azov Andrij Biletskij, pri čemer je dodal, da sta bili v protinapadu dve ruski četi »dejansko popolnoma uničeni.« Da Prigožinove navedbe držijo, so ponoči potrdili tudi predstavniki ene od ukrajinskih jurišnih brigad. »Uradno je. Prigožinovo poročilo o begu ruske 72. motorizirane strelske brigade v bližini Bahmuta in '500 truplih' ruskih vojakov je pravilno,« so navedli v izjavi za javnost.

Kot poroča tiskovna agencija Reuters, rusko obrambno ministrstvo navedb še ni komentiralo, v molk pa so zavili tudi v ukrajinskem generalštabu, kjer tovrstnih podrobnosti z bojišč v svoje dnevno poročilo običajno ne vključujejo.