Ubil 77 ljudi, zdaj toži državo ker so ga zaprli

Norveški množični morilec toži državo, ker trdi, da je v skrajni izolaciji “nevzdržno”.

Svet24
Avtor: Svet24 / S.Š.
sobota, 19. 8. 2023, 10:19


Anders Behring Breivik
Breivik ima v zaporu tri celice, v katerih lahko igra videoigre in gleda televizijo.
Profimedia

Norveški množični morilec Anders Behring Breivik toži državo zaradi domnevnih kršitev človekovih pravic, saj je zaprt v skrajni izolaciji. Desničarski militant je julija 2011 v enem najhujših zločinov na Norveškem v streljanju in bombnem napadu ubil 77 ljudi, večinoma najstnikov.

»Državo toži, ker je že 11 let v skrajni izolaciji«

Zdaj 44-letni Breivik prestaja najdaljšo zaporno kazen na Norveškem, zaprt bo namreč 21 let. Kazen se lahko v primeru, da bo po oceni strokovnjakov še vedno predstavljal grožnjo, tudi podaljša. 

"Državo toži, ker je že 11 let v skrajni izolaciji in nima stikov z drugimi ljudmi, razen s svojimi stražarji," je povedal Breivikov odvetnik Oeystein Storrvik."Lani so ga preselili v nov zapor in upali smo, da bodo tam boljši pogoji in da bo lahko srečal druge ljudi," je dodal Storrvik.

Lani so njegovo prošnjo za pogojni izpust zavrnili

Leta 2017 je Breivik izgubil primer na področju človekovih pravic, saj so na sodišču odločili, da njegova osamitev v trisobni celici ni nehumana. Lansko leto je norveško sodišče tudi zavrnilo njegovo prošnjo za pogojni izpust, češ da Behring še vedno predstavlja tveganje.

Storrvik je dejal, da pričakuje, da bo okrožno sodišče v Oslu obravnavalo tožbo spomladi.