To je Slovenec Zihnija, ki mu bodo v Italiji sodili zaradi povezav z 'Ndrangheto

Leta 2009 je bil na sodišču v Kranju obsojen na leto in pol zapora zaradi prometa s heroinom.

Svet24
Avtor: Svet24 / J.V.
petek, 3. 2. 2023, 16:05


zihnija
64-letni Zihnija Alimanović je bil pred dnevi po naklučju prijet v španski Granadi.
Facebook

64-letni slovenski državljan Zihnija Alimanović, ki so ga nedavno prijeli v Španiji, ker ga iščejo italijanski pravosodni organi zaradi povezav z zloglasno mafijsko združbo 'Ndrangheta v Lombardiji, je v preteklosti že nastopal na straneh črnih kronik.

20. aprila 2009 se je na kranjskem okrožnem sodišču končalo sojenje zoper Alimanovića zaradi prometa z drogo. Policisti so ga leto prej naključno ustavili med redno kontrolo prometa na cestninski postaji Torovo. Ker jim je bil sumljiv, je na pomoč priskočil službeni belgijski ovčar Malinois po imenu Tito, ki je v avtu, pod naslonjalom med sprednjima sedežema, res izvohal pol kilograma heroina. Na sodišču je Alimanović priznal, da je drogo kupil v Amsterdamu, za kar je bil obsojen na leto in pol zapora.

11. junija 2020 so na podlagi odredbe sodišča v Milanu italijanski karabinjeri v operaciji "Freccia" razbili kriminalno združbo in prijeli 22 oseb, domnevnih članov italijanskega podzemlja, med njimi tudi Alimanovića. A je očitno pred očitki izsiljevanja, nezakonitega nošenja orožja in vpletenosti v mednarodno trgovino z mamili pobegnil v Španijo, kjer so ga pred dnevi znova prijeli bolj kot ne po naklučju. Prometna nesreča v Granadi v Andaluziji, ki je privedla do aretacije, sama po sebi ni bila nič posebnega, a je pozornost španskih policistov vzbudil pobeg voznika avtomobila.

Po navedbah virov blizu preiskovalcev, je avtomobil trčil v motorno kolo, ki se je ustavilo pred semaforjem. Posledično ga je odbilo v kombi pred njim. Nesreča za udeležence ni imela resnih posledic, pobegli voznik pa je ob trčenju izgubil registrsko tablico. Vozilo so čez nekaj dni izsledili, bilo naj bi last neke ženske, 19. januarja pa so ob tej ženski prestregli še moškega. "Ne skrbite, nisem oborožen," jim je dejal po poročanju časnika Corriere della Calabria. Ob identifikaciji se je izkazalo, da gre za 64-letnega slovenskega državljana, za katerega so v Italiji izdali nalog za prijetje.