FOTO in VIDEO: Osnovnošolec načrtoval poboj, imel je spisek ljudi za odstrel

V Beogradu se je danes odvila groza. Policija je 13-letnika, ki je zagrešil zločin, aretirala. Po zadnjih informacijah je umrlo osem otrok, umrl je tudi varnostnik. Pridržali so tudi njegovega očeta.

Svet24
Avtor: Svet24 / R.T.
sreda, 3. 5. 2023, 09:59


streljanje-na-osnovni-šoli, beograd
Na kraj je prispelo večje število reševalnih vozil.
A.M./ATA Images/PIXSELL/BOBO

Na osnovni šoli Vladislava Ribnikarja v Beogradu je danes zjutraj prišlo do streljanja. Prve informacije so bile skope. Znano je bilo le, da je sedmošolec v šolo prispel z očetovo pištolo in začel streljati, pri čemer naj bi ubil tamkajšnjega varnostnika in ranil več učencev. Govora je bilo o najmanj treh, tudi petih žrtvah, ki naj bi jih prepeljali v bolnišnico. Srbski Telegraf je nato prvi poročal, da je krvni davek današnje groze v resnici precej višji. 13-letnik je po njihovih navedbah ubil osem otrok, sedem deklet in enega dečka, ter varnostnika. Da je umrlo osem otrok, poroča tudi Blic.rs, kjer dodajajo, da naj bi bili še trije otroci na enoti za intenzivno nego, za življenje ene deklice pa naj bi se borili kirurgi.

Vse skupaj je pozneje potrdilo srbsko ministrstvo za notranje zadeve. Po njihovih navedbah je umrlo osem otrok, umrl je tudi varnostnik, huje pa je poškodovanih še šest otrok in učiteljica zgodovine. Zdravniki se še vedno borijo za življenje 53-letne učiteljice, enega dečka in ene od učenk. Slednja je že bila operirana, a je njeno zdravstveno stanje še vedno kritično, saj ima hude poškodbe možganov.

Imel je spisek imen, svojih tarč

Policija, ki je zaprla vse ulice okoli šole, je 13-letnika, ki so ga srbski mediji hitro identificirali kot učenca na tej šoli Kosto Kecmanovića., aretirala in ga odvedla na zaslišanje. Motiv za dejanje še ni znan. Najprej naj bi sicer streljal na varnostnika Dragana V., ki ga je ob vstopu v šolo poskušal zaustaviti in razorožiti. Nato je pohod nadaljeval po šolskem hodniku in v razredu, v katerem je potekal pouk zgodovine. Skupaj naj bi izstrelil najmanj 15 nabojev. Na šoli so sicer našli tudi nahrbtnik z orožjem in celo molotovkami oziroma steklenicami z vnetljivo tekočino. 

Sicer pa je po navedbah načelnika beograjske policijske uprave Veselina Milića, ki je na novinarski konferenci potrdil identiteto morilca, Kosta ob 8.42 uri sam poklical policijo in jim dejal, da je moril. Policija je sicer že pred tem prejela prijavo o streljanju na šoli. Zločin naj bi načrtoval mesec dni, pri čemer je imel po navedbah Milića seznam imen oziroma spisek ljudi, ki jih je nameraval ubiti. Na list papirja je skiciral tudi vhod in izhod iz šole. Oborožen je bil z dvema pištolama, devetmilimetrsko pištolo s tremi nabojniki in malokalibrsko pištolo, ki ju je vzel iz stanovanja svojega očeta, pripravil pa je tudi štiri molotovke. Milić je po poročanju STA še potrdil, da je po vstopu v šolo takoj streljal in ubil varnostnika ter ustrelil tri dekleta, med njimi eno dežurno učenko, in jih ubil. Nato je zamenjal nabojnik in z vrat učilnice zgodovine streljal najprej na učiteljico, nato na učence. Nato je orožje odvrgel in po telefonu poklical policijo.

Srbski notranji minister Bratislav Gašić je na novinarski konferenci dejal, da so pridržali tudi očeta storilca, ki je sicer imel dovoljenja za obe pištoli. "On trdi, da sta bili pištoli zaklenjeni v sefu in da je otrok očitno poznal kodo," je pojasnil Gašić. "Ko vidite te prizore, si je nemogoče prestavljati, kako je bilo tistim otrokom," pa je dejal srbski minister za izobraževanje Branko Ružić, ki je postregel tudi z neuradnimi informacijami, da je Kosto streljanja naučil oče. "Skupaj sta vadila streljanje. Se res mora s tem ukvarjati otrok, star 12 ali 13 let?" se je vprašal.