Status nevladne organizacije tudi društvu, povezanemu z Rumenimi jopiči?

Ministrstvo za kulturo pod vodstvom Vaska Simonitija je podelilo poseben status organizaciji, katere predsednik je član Rumenih jopičev Urban Purgar.

Svet24
Avtor: Svet24 / Antun Katalenić
četrtek, 10. 6. 2021, 18:00


protest rumeni jopici presernov trg bobo4
Rumeni jopiči, ki jim verbalni napadi na nevladnike niso tuji, so odslej sami polnopravni nevladniki na področju kulture.
Bobo

Ministrstvo za kulturo lahko društvom in drugim nevladnim organizacijam, ki delujejo v kulturi, podeli »status nevladne organizacije v javnem interesu na področju kulture«, če njihovo delovanje na tem področju presega interese ustanoviteljev oziroma članov organizacije in če je splošno koristno. 31. maja 2021 je bilo v Sloveniji registriranih 27.868 nevladnih organizacij (NVO), nekatere pa so bolj zanimive kot druge. K številu NVO v državi – vsako leto lahko v povprečju naštejemo okrog 500 novih organizacij – je svoje prispevalo tudi Društvo za promocijo tradicionalnih vrednot. To sicer obstaja že od marca 2019, te dni pa je pozornost širše javnosti vzbudilo s tem, da si je pri resornem ministrstvu izborilo status nevladne organizacije v javnem interesu na področju kulture.

Rumeni jopiči

Predsednik omenjene organizacije je Urban Purgar, ki je delu javnosti primarno poznan zgolj pod osebnim imenom, renome pa si je pridobil kot vidni član gibanja Rumenih jopičev. Slednji so v času protivladnih protestov leta 2020 večkrat organizirali tudi lasten shod, ki je oporekal zahtevam zbranih petkovih kolesarskih demonstrantov. Rumeni jopiči zavračajo etiketo ekstremistov, zase so v preteklosti dejali, da so zgolj projekt in jih družijo »protiprotestniške« vrednote. Pozitivna reprezentacija, ki so je Rumeni jopiči deležni v provladnih medijih – njihove objave je že večkrat delilo več vodilnih članov SDS – zanemarja agresivno retoriko, ki se je ti poslužujejo, pa tudi ignorira odkrito poveličevanje neonacističnih idej med več člani »projekta«.

Predsednik društva Urban Purgar je zaradi neprimernih zapisov že večkrat ostal brez uporabniškega računa na Twitterju.
Predsednik društva Urban Purgar je zaradi neprimernih zapisov že večkrat ostal brez uporabniškega računa na Twitterju.
Twitter

Ugodnosti za nevladnike

Ključna pridobitev za vse nevladnike s tem statusom je dejstvo, da so upravičeni do donacije iz enega odstotka dohodnine, prav tako se jim lahko javna kulturna infrastruktura odda v upravljanje oziroma uporabo brez javnega razpisa. Takšen NVO je lahko med drugim oproščen obračunavanja in plačila DDV za svoje storitve, ta status omogoča tudi lažjo pridobitev razpisnih sredstev. Pogojev za pridobitev statusa je več, eden izmed njih je izkazovanje pomembnejših dosežkov v zadnjih dveh letih. Kot je za Svet24 pojasnil Purgar, so to zahtevo izpolnili z izdajo knjige Manifest za domovino pri založbi Nova obzorja, katere 30-odstotni lastnik je SDS; knjiga je bila prodana v 1232 izvodih.

Delavnice in knjige

Aleš Ernecl, urednik NTA, katerega izdajatelj je Društvo za promocijo tradicionalnih vrednot, se je pred nekaj dnevi tako slikal v Državnem svetu s sliko kolaboracionista Leona Rupnika.
Aleš Ernecl, urednik NTA, katerega izdajatelj je Društvo za promocijo tradicionalnih vrednot, se je pred nekaj dnevi tako slikal v Državnem svetu s sliko kolaboracionista Leona Rupnika.
Twitter

Društvo za promocijo tradicionalnih vrednot je sicer med drugim tudi izdajatelj spletnega portala Nacionalna tiskovna agencija (NTA), kjer urednikuje Aleš Ernecl. Ta projekt, ki je sprva užival široko podporo na slovenski desnici, je naletel na mino, ko je Ernecl v poskusu šale lasten medij označil kot »fašističnega«, kar pa ni naletelo na odobravanje kolegov na desnici, zaradi česar se je od njega distancirala kopica prej vidnih gostov, kot da že pred tem ni bilo jasno, da je NTA platforma za širjenje odkrito ksenofobnih sporočil.

Ministrstvo za kulturo za odobritev omenjenega posebnega statusa zahteva tudi izdelan najmanj dvoletni program bodočega delovanja na področju kulture, ki vsebuje redno izvajanje dejavnosti v javnem interesu. Društvo za promocijo tradicionalnih vrednot je tako napovedalo izdajo dveh novih knjig, kot tudi serijo delavnic, ki se bodo ukvarjale z dediščino in zgodovino Slovencev. Vsaj z njihovo verzijo le-teh.