VIDEO: Nov močan potres v Turčiji

Jugovzhod Turčije je danes stresel nov močan potres z magnitudo 6,4, epicenter je bil v provinci Hatay.

Svet24
Avtor: Svet24 / M. T. V.
ponedeljek, 20. 2. 2023, 18:55


potres
Nov potres v Turčiji
EMSC

Štirinajst dni po uničujočem potresu z magnitudo 7,8, ki je v Turčiji in Siriji terjal več kot 47 tisoč žrtev, več kot milijon ljudi pa je ostalo brez strehe nad glavo, je to območje danes okoli 17. ure prizadel nov močan potres, poroča Afad, turška agencija za naravne nesreče. 

Epicenter novega potresa je bil v kraju Defne v globini okoli desetih metrov, čutili so ga prebivalci v Antakyi in Adani, ki ležita približno 200 kilometrov severno od epicentra, prav tako so ga čutili po nekaterih delih Sirije, Libanona, Izraela, Egipta in Cipra. Nekaj minut kasneje je sledil še en popotresni sunek magnitude 5,8.

Oblasti prebivalce opozarjajo, naj se ne zadržujejo v poškodovanih objektih in naj se umaknejo čim dlje od rizičnih stavb. Novinarka CNN Turka Buse Deviren je poročala: "Tla so se premikala pod našimi nogami. Močno se je treslo. To je bil zelo močan potres, nikakor ne popotresni sunek." Ena od prebivalk Antakye, enega najbolj prizadetih mest v potresu izpred štirinajstih dni, pa je za Guardian v solzah dejala: "Mislila sem, da se bo zemlja pod mojimi nogami odprla."

Potres je menda povzročil dodatno škodo na že od prejšnjega potresa poškodovanih stavbah, prihajajo tudi že poročila o novih poškodovanih, ki jim pomagajo reševalne službe in vojska.

V zadnjih 72. urah so seizmološke postaje v Turčiji zabeležile skoraj 40 bolj ali manj močnih potresnih sunkov.

Evropsko-mediteranski seizmološki center pa je objavil opozorilo pred možnostjo cunamija v Turčiji, Siriji, Italiji, Franciji in Grčiji: