Snowden trdi, da so napovedali koronavirus in da se pridobljeni moči ne bodo odpovedali

V svetu, v kakršnem živimo, ni nič bolj predvidljivega, je prepričan.

Svet24
Avtor: Svet24 / J.P.
torek, 14. 4. 2020, 07:56


edward_snowden
Edward Snowden je bil prvi, ki je razkril, kaj se dogaja v zgradbi NSA.
Profimedia

Ameriški žvižgač Edward Snowden, ki je leta 2012 v neugoden položaj spravil tamkajšnjo Nacionalno varnostno agencijo (NSA), je preko medija Vice svet posvaril pred koronavirusom – ne pred virusom kot takim, temveč vladami, ki bi lahko izkoristile pandemijo za boljši nadzor nad prebivalstvom.

Spomnimo: številne vlade so v času koronakrize uvedle stroge ukrepe za zamejitev širjenja: strožji nadzor in omejitve gibanja.

Kot je pojasnil Snowden, se bo morala javnost odpovedati nekaterim pravicam, da bi preživela pandemijo. Tako se po njegovem mnenju širi avtoritarnost, med temelji katere so tudi nujni ukrepi. Snowden je prepričan, da bodo tisti na oblasti skušali to moč zadržati tudi po tistem, ko pandemije ne bo več. Kot je dejal za Vice, se na ta način gradi »arhitektura zatiranja«.

Novi koronavirus je izbruhnil v mestu Wuhan na Kitajskem, bilo je decembra lani. Od tam se je razširil po celem svetu.

Snowden je zatrdil, da so krizo napovedali tako znanstveniki kot tudi obveščevalne agencije, zato ne verjame, da svet nanjo ni bil pripravljen. »V svetu, kjer živimo en nad drugim v onesnaženih mestih ni nič bolj predvidljivega od zdravstvene krize, pandemije,« je dejal in dodal, da je o mogoči pandemiji bral v poročilih raznih obveščevalnih agencij.