Brane Gregorčič: "Možen razvoj močnih neviht", podoben tistim, ki so povzročale uničujoč vetrolom

Napovedi ameriškega meteorološkega spletnega portala AccuWeather za poletje v Evropi so se do neke mere uresničile. Spomladi so za del Evrope, kjer leži tudi Slovenija, napovedali neobičajno veliko dežja oziroma možnost nastanka pogostih neurij.

Svet24
Avtor: Svet24 / P.K.
ponedeljek, 24. 7. 2023, 12:30


nevihta
Fotografija je arhivska.
Bobo

Po besedah Braneta Gregorčiča iz Agencije RS za okolje (Arso), pri katerem smo preverjali, kakšne so zadnje informacije o vremenu tega tedna, bodo danes in jutri nove močnejše nevihte. "Današnja situacija nakazuje na veliko verjetnost podobnih dogodkov, ko smo jim že bili priča v preteklih dneh," je povedal naš vremenoslovec. "Že zvečer in ponoči pričakujemo razvoj močnejših neviht v severni Sloveniji. Sprva pričakujemo močan veter in točo, jutri pa bodo nalivi," pravi Gregorčič in dodaja, da bodo po potrebi zaostrili stopnjo opozorila. "Jutri se bodo nevihte nadaljevale in ta aktivnost se bo pomikala proti jugu. Najbolj nas skrbijo območja, ki so že bila prizadeta, predvsem na severovzhodu Slovenije, kjer so bili najhitrejši porasti voda. Pozoren pa je treba biti povsod po Sloveniji," opozarja izkušeni meteorolog. Skratka, možen je razvoj posameznih močnih neviht, podoben tistim, ki so "povzročale vetrolom pretekli teden na območju Julijskih Alp." V naslednjih 36 urah velja biti pozoren na vremensko dogajanje, spremljati radarsko sliko in omejiti svoje aktivnosti na prostem, svetuje Gregorčič.

Medtem je prvi nevihtni pas z zahoda ob približno 17. uri že dosegel Slovenijo, pri čemer se je močnejša nevihtna celica razvila nad Postojno. Čez Notranjsko je odpotovala naprej proti Dolenjski, kjer je oslabela.

Pozor na torek in sredo

V sredo se bo nato ohladilo, v drugi polovici tedna pa bo vreme lepše. Se bo pa verjetnost nastanka neviht spet povečala ob koncu tedna, je še dejal. Kot kaže, nas lahko tudi v začetku naslednjega meseca spremlja podobno vreme: "Tudi srednjeročne napovedi za začetek avgusta še ne obetajo kakšne večje spremembe vremenskega režima," je namreč dejal Gregorčič.

Danes zvečer in ponoči so v severni Sloveniji možne močnejše nevihte. Za sever je razglašen oranžni alarm.
Jutri pa ta velja za celo državo, saj je po vsej Sloveniji velika verjetnost neurij.

Kar se današnjega in jutrišnjega vremena tiče, je Evropski eksperiment za napovedovanje neviht, znan kot ESTOFEX, ki služi kot platforma za izmenjavo znanja o napovedovanju hudih konvektivnih neviht v Evropi in drugod, izdal opozorilo, da lahko v Italiji, Avstriji in Sloveniji nastanejo celo tornadi. Poleg tega lahko na tem območju zapadejo zelo velike količina dežja naenkrat, kar lahko vodi v poplave. Možen je tudi nastanek izjemno velike toče, premera 10 centimetrov in več, vetrolom, so njihove besede, objavljene na Twitterju.

Na enako je opozoril lovec neviht in tornadov v Evropi in ZDA ter glavni napovedovalec in raziskovalec nevarnega vremena po Evropi in svetu za spletni portal Severe Weather Europe, Marko Korošec, ki je potrdil, da bodo vremenski pogoji taki, da lahko tudi v Sloveniji pride do tornada.

Meteorolog Branko Gregorčič
Meteorolog Branko Gregorčič
Iztok Dimc/M24.si

Kaj je krivo za tako vreme?

V letošnjem juliju meja med hladnejšim in vlažnim atlantskim zrakom ter vročim afriško-sredozemskim zrakom večinoma poteka prek območja Alp. Kadar zaniha proti jugu, območje neviht in neurij zajame tudi Slovenijo, ob pomiku proti severu pa smo beležili krajše vročinske valove, ki so se praviloma že po štirih ali petih dneh zaključili s krajevnimi neurji, aktualno vremensko dogajanje povzema Agencija RS za okolje (Arso).

Obdobje sončnega vremena brez neviht smo letos poleti imeli samo od 14. do 16. julija. Vročina se je v tem obdobju postopno stopnjevala in v nedeljo, 16. julija, so v Vipavski dolini in v Beli krajini že izmerili okoli 35 stopinj. Še bolj vroč dan je bil ponedeljek 17. julija, ko se je v Beli krajini segrelo do okoli 37 stopinj, predvsem v severnih krajih pa so se popoldne že pojavile prve vročinske nevihte. "V torek in sredo prejšnji teden je nato na vreme v Sloveniji vplivalo več izrazitih nevihtnem sistemov, ki so se začeli razvijati nad zahodnimi Alpami (na francosko-švicarski meji), nato pa so razmeroma hitro potovali proti vzhodu in vzdolž svoje poti povzročali neurja ne le pri nas, ampak tudi na severu Italije, jugu Avstrije, in kasneje tudi na Madžarskem in severu Hrvaške. Zaradi hitrih pomikov v prevladujočem zahodnem višinskem toku so neurja največ škode povzročala predvsem z močnimi sunki vetra, nekaj težav pa je bilo seveda tudi zaradi udarov strel, toče in nalivov," so črto pod preteklim dogajanjem opisali na agenciji.

Na AccuWeather so pred nekaj meseci zapisali, da letošnje poletje ne bo tako vroče, kot je bilo lansko. Napoved so podali predvsem za Srednjo Evropo in Balkan, v to območje so vključili tudi Slovenijo. Takrat so najavili, da temu delu poleti grozijo neurja in celo nevarnost poplav, saj naj bi se količina padavin povečala nad zgodovinsko povprečje. Na koncu julija lahko zaključimo, da se je to tudi zgodilo. Še več - burno vreme, kot smo mu priča, nas bo spremljalo tudi naslednje tedne, čeprav je kazalo, da smo s hudimi nevihtami, vetrom in točo, že opravili.

V severni Italiji, severni Sloveniji in južni Avstriji bodo danes in jutri pogoji za nastanek tonradov.
V severni Italiji, severni Sloveniji in južni Avstriji bodo danes in jutri pogoji za nastanek tonradov.
Profimedia

Konkretneje so v napovediAccuWeatherja za Evropo izpostavili območje od severne Francije do Nemčije, Poljske in tudi balkanskih držav kot najverjetnejše območje, ki se bo soočalo s pogostejšimi padavinami in hudim vremenom.