Sivi kit po 200 letih ponovno opažen v Atlantskem oceanu

Sivega kita, ki ga v Atlantskem oceanu ni bilo opaziti že več kot 200 let, so prejšnji teden nepričakovano opazili blizu otoka Nantucket v ameriški zvezni državi Massachusetts. Vrsta kita, sicer primarno prisotna v Pacifiškem oceanu, do Atlanstkega oceana domnevno ni priplavala že vse od 18. stoletja. To pa ni nujno dobra novica.

Svet24
Avtor: Svet24 / A. M.
sreda, 6. 3. 2024, 09:31


kit
Sivi kit je preplaval severozahodni prehod.
Akvarij New England

Raziskovalna ekipa akvarija New England je kita opazila, ko je večkrat izplaval na površje, in iz zraka fotografirala v petek, 1. marca. Strokovnjaki opozarjajo, da so prehodi iz Pacifiškega oceana v Atlantik najverjetneje posledica podnebnih sprememb. Kit je verjetno pripotoval skozi severozahodni prehod, pot, ki povezuje oba oceana skozi Arktični ocean, in je bila stoletja v celoti zaledenela. V zadnjih letih je opaziti, da se led v določenih obdobjih otopi dovolj, da postane prehoden.

"Če je temu tako, lahko pričakujemo, da bomo kmalu videli tudi kite grbavce, ledne kite in plavutaste kite," je v izjavi za javnost podala Orla O'Brien, znanstvena sodelavka v akvariju New England. "Opažanja sivih kitov v Atlantiku služijo kot opomnik, kako hitro se morske vrste odzovejo na podnebne spremembe, če le imajo priložnost."

Poleg taljenja morskega ledu in segrevanja oceanskih voda so strokovnjaki zaskrbljeni tudi zaradi drugih dejavnikov, kot je krepitev tropskih neviht in razpad koralnih grebenov. Vsi ti vplivi namreč ne spreminjajo samo bivalnega območja morskih živali, ampak tudi njihove fizikalne značilnosti. Kiti tako postajajo vse manjši, saj se manjšajo tudi živali, s katerimi se hranijo. Posledično imajo kitove samice zaradi svojega manjšega telesnega volumna vse manjšo možnost za uspešno in varno kotenje mladičev. Takim spremembam lahko sledi popolno izginotje vrste.