Savina Atai: "Zaradi gosenice so v bolnišnico odpeljali cel avtobus otrok"

Mojstrica obrazne joge in duhovna prebujevalka je zadnje tedne trepetala za življenje svoje psičke Lotus, ki se je zastrupila z gosenico. Menda so nevarne tudi za zdravje ljudi.

Svet24
Avtor: Svet24 / P.K.
petek, 3. 3. 2023, 07:50


sav
Savina z Lotus.
Facebook

Atai je po nesrečnem dogodku o nevarni gosenici govorila z nekaj zdravniki in veterinarji, o njej veliko prebrala in ugotovila, da niso nevarne samo za pse. "Nedolgo nazaj so morali v Splitu odpeljati cel razred otrok v bolnico, ker so se igrali s temi gosenicami. Enako se je zgodilo z vrtcem v Dalmaciji. Ne želim strašiti. A je zelo resno. Previdnost je tako pomembna," je zapisala. 

Po njenih besedah so ji v Splitu veterinarji povedali, da obravnavajo po vsaj en primer zastrupitve na dan. "Zdaj z marcem se bodo začele gosenice borovega, pinjevega in hrastovega prleca tudi v Sloveniji. Predvsem na Krasu in v Primorju. Veliko jih je tudi v Istri. Pa po celi Dalmaciji."

Njena psička je zaradi gosenice izgubila eno tretjino jezika, je žalostna sporočila. Sama pa ima opeklino pod očesem, ker se je dotaknila psičkinega gobčka, ki je bil v stiku s strupom.

Na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) lahko preberemo, da gosenice prelcev, ki imajo na telesu drobne, lomljive, strupene ožigalne dlačice, vsebujejo toksin (strupene beljakovine), ki povzročajo sproščanje histamina. "Dlačice lahko pri ljudeh škodljivo delujejo na kožo, oči, dihala in lahko sprožijo sistemsko alergično reakcijo." so opozorili.

Kaj se lahko zgodi?

Pri stiku s kožo dlačice povzročajo vnetje - gosenični dermatitis. Vnetje se kaže s srbenjem in izpuščaji, ki so rdečkasti, privzdignjeni ali celo mehurčasti. Pri stiku z očmi ali dihali povzročajo vnetje očesne veznice, žrela, redko tudi težave z dihanjem in astmo. Zabeleženih je tudi nekaj hudih alergičnih reakcij (anafilaktičnih šokov) pri ljudeh, ki so bili močno izpostavljeni gosenicam, poroča NIJZ.