Ruski poslanci razmišljajo o ponovni uvedbi smrtne kazni

Po terorističnem napadu v Moskvi, v katerem je bilo prejšnji teden ubitih 139 ljudi, še več pa ranjenih, je zopet postalo aktualno vprašanje o možnosti smrtne kazni za najhujše zločine.

Svet24
Avtor: Svet24 / Mitja Gruber
torek, 26. 3. 2024, 16:37


ruska-duma
Poslanci na zasedanju v spodnjem doma ruskega parlamenta.
Profimedia

Po poročanju ruske državne tiskovne agencije RIA Novosti so poslanci spodnjega doma ruskega parlamenta, Državne dume, danes razpravljali o tem, ali naj Rusija ponovno uvede smrtno kazen. Najbolj zagret je bil Sergej Mironov, vodja socialno konservativne, socialdemokratske stranke Za pravično Rusijo, ki je novinarjem že razpredal, da bo njegova stranka lobirala za vsedržavni referendum, za katerega že imajo izbran tudi datum, na katerem bi glasovali o ponovni uvedbi smrtne kazni. Vendar ga je predsednik dume Vjačeslav Volodin hitro popravil in razjasnil, da smrtna kazen nikdar ni bila odpravljena "ne po ustavi ne po kazenskem pravu" in da zato referendum nikakor ne bo potreben, saj lahko sodišče preprosto razveljavi odločitev moratorija na smrtno kazen.

Po ruski zakonodaji je smrtna kazen sicer mogoča, vendar ni bilo nobene usmrtitve vse od leta 1996, ko je takratni predsednik Boris Jelcin odredil moratorij na uporabo smrtne obsodbe, ustavno sodišče pa je to odločitev leta 1999 še potrdilo in velja še danes.

Tudi vodja ultranacionalistične Liberalno-demokratske stranke in kandidat na predsedniških volitvah, ki so bile ta mesec, Leonid Slutski, je močan zagovornik ponovne uporabe smrtne kazni. Dejal je "Treba je odpraviti moratorij na smrtno kazen, saj je edina primerna kazen za te barabe (pri tem je mislil na teroriste iz napada na Crocus City Hall) smrtna kazen."

Voditelj Komunistične partije Genadij Zjuganov je bil pri svojih besedah dosti previdnejši. Dejal je, da bi morala smrtna kazen zaradi mogoče zlorabe kazensko-pravnega sistema, biti "popolnoma izjemen ukrep, tudi za dogodke, kot so ti".

Ustavno sodišče ni želelo komentirati predlogov za odpravo smrtne kazni, a je predstavnik sodišča povedal državni tiskovni agenciji TASS, da bo sodišče zadevo obravnavalo kmalu.