Rusinje bi svojim možem polomile noge, da bi jim preprečile vpoklic

Cena letalskih kart za "pobeg" iz Rusije so poletele v nebo, na mejnih prehodih z Gruzijo, Kazahstanom in Mongolijo se vijejo dolge vrste avtomobilov. Ruski moški in njihove partnerke na spleti iščejo informacije o tem, kako si doma zlomiti roko, saj bi se s tem lahko izognili vpoklicu.

Svet24
Avtor: Svet24 / M.K.
četrtek, 22. 9. 2022, 18:13


Broken_fixed_arm
V primeru samopoškodbe Rusom grozi kazenski pregon.
wikipeda

Da bi se izognili nesmiselni, krvavi vojni, prestrašeni moški in njihove partnerke in soproge preko iskalnika google iščejo nasvete, kako si doma zlomiti roko.

»Ne bom pustila svojega moža. Polomila mu bom obe nogi. Njegova edina dolžnost je, da vzgaja najine otroke,« je po poročanju britanskega Daily Maily odločena Rusinja iz Tjumena v Sibiriji.

Ruske oblasti so se na poizvedovanja svojih državljanov odzvale s posebnim opozorilom, da potencialnim kandidatom za vpoklic grozi kazenski pregon, če se bodo samopoškodovali, da bi se izognili vpoklicu v vojsko.

Letališča polna, gneča na nekaterih mejnih prehodih

Na tisoče ruskih državljanov poskuša pred delno mobilizacijo, ki jo je včeraj odredil ruski predsednik Vladimir Putin, pobegniti v tujino. Cene letalskih vozovnic so poletele v nebo, letalska karta iz ruske prestolnice v Peru naj bi tako stala več kot 16.000 evrov, poročajo tuji mediji.

Iz državne letalske družbe Aeroflof so v sredo po Putinovi odreditvi delne mobilizacije sporočili, da "še ne preprečujejo potovanje mladih" iz države.

Družabna omrežja so napolnila fotografije iz moskovskega letališča Vnukovo, kjer večinoma moški, čakajo na odhod iz države. Vsi mlade v starosti od 25 do 35 let so na letališču deležni poostrenega nadzora. Odgovarjati morajo na vprašanja, ali so letalske karte kupili pred Putinovo delno mobilizacijo, ali imajo povratno karto in tako naprej, poroča hrvaški Jutranji list. Za zdaj ni znano, koliko "prebežnikom" so zavrnili vkrcanje na letalo in s tem odhod v tujino.

Na nekaterih mejnih prehodih nastajajo več kilometrski zastoji, predvsem za vstop v Gruzijo, Mongolijo in Kazahstan. Za vstop v Gruzijo je na primer čakalna doba od 20 do 24 ur.