Putin nagovoril narod: Zahod je pozabil, kdo je premagal naciste

V Rusiji danes slavijo enega najpomembnejših praznikov, praznovanje dneva zmage Sovjetske zveze nad nacizmom, ki ga običajno obeležijo z razkošno vojaško parado na Rdečem trgu.

Svet24
Avtor: Svet24 / R.T.
torek, 9. 5. 2023, 09:34


dan-zmage-nad-nacizmom
Proslava ob dnevu zmage nad nacizmom.
Profimedia

Letošnje slavje se je zaradi vojne v Ukrajini začelo ob poostrenih varnostnih ukrepih. Ruski predsednik Vladimir Putin je kljub okoliščinam naznanil, da se bo parade udeležil in tam nagovoril ruski narod. Rusija se z dnevom zmage vsakoletno pokloni ogromnim ruskim žrtvam med drugo svetovno vojno, v kateri je umrlo približno 27 milijonov sovjetskih državljanov. Parade, ki običajno vključuje prelete letal, sprevode tankov in vojakov, vključno s tradicionalnim pohodom tako imenovanega nesmrtnega polka, se udeležujejo tudi obrambni minister Sergej Šojgu in drugi pomembneži iz Kremlja. Kakšno obliko bo imelo tokratno slavje, zaradi zadnjih napadov z droni na Kremelj in drugih okoliščin, povezanih z vojno, do danes ni bilo natančno znano. Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je sicer že naznanil, da tradicionalnega pohoda nesmrtnega polka ne bo.

Proslava ob dnevu zmage nad nacizmom.
Proslava ob dnevu zmage nad nacizmom.
Profimedia

Parada se je začela, po Rdečem trgu so zakorakali vojaki, nato je zbrane nagovoril Putin. »Bitke, ki odločajo o usodi naše domovine, so vedno postale nacionalne in svete,« je med drugim naznanil Putin, ki je poudaril, da ni nič pomembnejšega od vojakov na prvi bojni črti, ki Rusiji zagotavljajo varnost. Še enkrat več je režim v Kijevu označil za neonacističen, pri čemer je dodal, da Zahod proti Rusiji bije »resnično vojno.« Po njegovih besedah se samo Rusija zaveda, kaj je bilo doseženo v drugi svetovni vojni, Zahod pa da je pozabil, kdo je premagal naciste. Ob tem je opozoril, da cilj Zahoda ni nič drugega kot propad Rusije. Poudaril je, da si želi mirno prihodnosti, kar pa po njegovem mnenju ovirajo zahodne elite, ki sejejo semena sovraštva in rusofobije. Izrazil je še ponos nad ruskimi vojaki, ki sodelujejo v »posebni vojaški operaciji« v Ukrajini, od katerih je po njegovih besedah odvisna prihodnost Rusije. »Za Rusijo, za naše oborožene sile,« je zaključil razmeroma kratek nagovor.

Proslava ob dnevu zmage nad nacizmom.
Proslava ob dnevu zmage nad nacizmom.
Profimedia